Dezbatere publică pe marginea creșterii tarifelor percepute de ANMDMR

16 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Un proiect de lege lansat în transparență decizională la finele lunii trecute prevede majorări de până la trei ori ale prețurilor percepute pentru activitățile prestate de Agenția Națională a Medicamentelor și dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

 

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin care prevede majorarea considerabilă a tarifelor percepute de ANMDMR pentru activitățile prestate în domeniul medicamentelor de uz uman și al dispozitivelor medicale. Potrivit acestui proiect, tarifele ANMDMR s-ar putea dubla și chiar tripla față de cele percepute în prezent, care au fost reglementate în 2013 și nu au mai fost modificate de atunci. Motivațiile pentru această majorare sunt reprezentate de creșterea inflației în ultimii 8 ani, majorarea salariilor și devalorizarea monedei naționale în raport cu euro.

Cum era și firesc, prevederile proiectului lansat în dezbatere publică au fost contestate de cei care va trebui să plătească aceste tarife majorate, aceștia considerând că argumentele prezentate de Ministerul Sănătății nu justifică o creștere atât de mare a prețurilor. Astfel, aceștia consideră nejustificată motivația referitoare la devalorizarea leului în raport cu moneda europeană, din moment ce aceste tarife sunt stabilite în euro. Totodată, aceștia spun că majorările de tarife depășesc cu mult rata cumulată inflației în perioada 2013-2020, care a fost de 16,2%.

 

Conform proiectului de ordin ministerial, tariful pentru evaluarea documentaţiei în vederea autorizării de punere pe piaţă a medicamentelor prezentate cu dosar complet, prin procedură naţională, crește de la 9.500 de euro la 27.070 de euro, iar tariful pentru evaluarea documentaţiei în vederea autorizării de punere pe piaţă a medicamentelor pentru care a fost depus dosarul complet, pentru altă formă farmaceutică depusă concomitent cu cererea iniţială prin procedură naţională, se majorează de la 4.750 de euro la 13.535 de euro. Așadar, în ambele cazuri este vorba de o majorare de 185%.

Totodată, tariful pentru evaluarea documentaţiei în vederea autorizării de punere pe piaţă a medicamentelor generice ar urma să se majoreze cu 106%, de la 5.700 de euro la 11.765 de euro, în timp ce pentru evaluarea documentaţiei în vederea autorizării de punere pe piaţă a medicamentelor prezentate cu cerere mixtă, se va ajunge la un tarif cu 98% mai mare, de la 6.650 de euro la 13.188 de euro.

 

Cea mai mare majorare urmează să fie la tariful pentru  evaluarea documentației în vederea emiterii autorizației pentru studiile clinice cu sau fără beneficiu terapeutic cu medicamente pentru investigaţie clinică neautorizate pe plan mondial, fazele I-III, care s-ar putea tripla, de la 1.250 de euro la 3.869, adică  o creștere cu 209%.

Pentru a discuta pe marginea acestui proiect, Ministerul Sănătății organizează luni la ora 15.00 o dezbatere publică în sistem de videoconferință. Cei interesați să participe trebuie să trimită o solicitare în acest sens pe adresa de e-mail propuneri@ms.ro, până luni, la ora 10.00. La dezbatere pot lua parte cel mult 100 de participați, iar înscrierea se va face în ordinea în care a fost primite solicitările de participare.

Timpul total alocat va fi de 50 de minute, cu posibilitate de reconectare, iar cei care doresc să ia cuvântul vor avea la dispoziție doar 3 minute, ordinea fiind stabilită tot în funcție de primirea solicitărilor.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*