România a început transferul pacienților în stare critică, în străinătate

14 octombrie 2021 | 0 comentarii |

UPDATE, 21.00: Pacientul care a intrat în stop cardiorespirator a decedat.

În cursul zilei de astăzi, primii 10 pacienți infectați cu SARS-Cov-2, aflați în stare critică, au fost programați pentru transfer în spitale din Ungaria, dar unul a făcut stop cardiac pe drum și a fost întors la Timișoara, de unde fusese trimis către unul din spitalele din țara vecină.

 

Spitalele din România nu mai fac față valului tot mai mare de pacienți diagnoscticați cu COVID-19, aflați în stare critică. Secțiile ATI ale spitalelor publice care tratează astfel de pacienți sunt depășite, numărul de paturi suplimentat aproape la maxim se dovedește insuficient, iar personalul medical nu mai face față suprasolicitării. În lipsa unor măsuri care ar putea redresa sistemul medical românesc, autoritățile de la noi au apelat la ajutorul statelor vecine, unde au început, deja, să transfere astăzi primii pacienți COVID aflați în stare gravă. Iar asta este posibil pentru că aceste care au o situație epidemiologică incomparabil mai bună, atât în ceea ce privește numărul pacienților nou infectați, cât și al numărului pacienților critici și al deceselor, ca urmare a faptului că toate țările europene, cu excepția Bulgariei, au reușit să-și convingă locuitorii să se vaccineze, iar astfel să se protejeze de impactul valului 4 al pandemiei, care face ravagii în România.

Astăzi, primii 10 pacienți cu COVID-19 aflați în stare critică au fost pregătiți pentru a fi transferați în Ungaria, 8 din Unități de Primire Urgențe din București și 2 din Timișoara. Aceștia necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă, iar pentru că în România nu mai este niciun loc disponibil la ATI, s-a apelat la medicii ungari pentru a-i ajuta.

 

Potrivit Ministerului Sănătății, în momentul transferului, toți erau „în stare stabilă și transportabili”, dar pe drum, unul dintre pacienții de la Timișoara a intrat în stop cardiorespirator. Medicii l-au resuscitat în ambulanță și l-au adus înapoi la Timișoara, pentru reevaluare și reechilibrare.

Potrivit MS, dintre cei 10 bolnavi transferați în Ungaria, cinci vor ajunge în centrul universitar Szeged, iar ceilalți cinci în centrul universitar Debrecen, precizează MS. Transferul lor, din zona de graniță, s-a realizat pe cale terestră, iar transferul pacienților din București s-a asigurat atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Un avion al Forţelor Aeriene Române a transportat primii cinci pacienţi cu COVID-19 la Oradea, de unde au fost preluaţi de ambulanţe şi duşi la Debrecen, unde se află deja şi un medic român. „Pacienții vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe, iar personal din România a fost trimis în unitățile din cele două centre universitare pentru a asigura sprijinul necesar acestor operațiuni”, menționează MS.

 

Un criteriu important de eligibilitate a pacienţilor, dincolo de cel medical, este consimţământul familiei. Familia unui pacient internat în UPU la Spitalul din Arad a refuzat deja transferul în Ungaria.

Ministrul interimar al Sănătăți a mulțumit „vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a declarat Cseke Attila, care reamintește că, săptămâna trecută, România a început discuțiile cu autoritățile din Ungaria în vederea transferării mai multor pacienți Covid grav în țara vecină, pentru tratament.

 

Stella Kyriakides

Tot astăzi, mai exact în această după-amiază, ministrul Cseke Attila a avut o convorbire telefonică cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, cu care a discutat subiecte de interes pentru consolidarea răspunsului și rezilienței UE la criza sanitară determinată de pandemia COVID-19.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a informat-o pe Stella Kyriakides despre situația epidemiologică la nivel național, dar și despre problemele existente în aprovizionarea cu medicamente a spitalelor și în creșterea capacității necesare asigurării asistenței medicale în secțiile ATI pentru pacienții cu SARS-Cov-2, iar commisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a oferit sprijinul Comisiei Europene pentru sistemul sanitar românesc”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat, în care se menționează că ministrul Cseke Attila i-a mulțumit înaltului oficial pentru colaborarea constantă și pentru sprijinul acordat.


Adaugati un comentariu


 

*