De Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini se subliniază importanța apei și săpunului pentru sănătate

15 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Sub sloganul „Viitorul nostru este aproape – Să mergem mai departe împreună” și în contextul pandemiei de COVID-19, anul acesta, pe 15 octombrie, de Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini, lumea întreagă este îndemnată să se îngrijească de igiena mâinilor.

 

Ziua de 15 octombrie marchează, în fiecare an, la nivel mondial, ziua dedicată creșterii gradului de conștientizare și înțelegere a importanței spălatului pe mâini cu apă și săpun, ca metodă simplă și eficientă prin care sunt prevenite boli și sunt salvate vieți. Accesul la facilități de spălare a mâinilor, săpun și apă este un prim pas important, dar acest lucru trebuie completat cu acțiuni de schimbare a comportamentului la nivel individual și social, astfel încât spălarea mâinilor să devină un obicei pe termen lung.

În fiecare an, la data de 15 octombrie, Parteneriatul Global Public-Privat pentru Spălarea Mâinilor (The Global Public-Private Partnership for Handwashing – PPPHW), susține și promovează Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini (Global Handwashing Day), care are ca obiectiv atragerea atenţiei asupra importanţei acestui mic gest, de multe ori considerat banal, care ne poate proteja de multe boli, asigurând totodată o creştere sănătoasă.

În contextul pandemiei de COVID-19, alături de vaccinare, respectarea măsurilor de prevenție, protecție și de igienă generală, spălatul mâinilor cu apă și săpun este „regulă de aur” în prevenția bolilor infecțioase și, deci, și a noului coronavirus.

 

Ziua mondială a spălatului pe mâini a fost marcată pentru prima dată în 2008, declarat de Naţiunile Unite – Anul Internaţional al Salubrităţii. Atunci, peste 120 de milioane de copii din peste 70 de țări s-au spălat pe mâini la unison, cu apă și săpun. De la acea dată, liderii internaționali și comunitățile s-au folosit de această zi pentru a duce în discuție spălatul pe mâini și simplitatea acestui gest cu repercusiuni importante asupra sănătății. Din 2008, Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini a continuat să crească, fiind susținută în prezent de instituții guvernamentale, școli, organizații internaționale, membri ai societății civile, ONG-uri, companii private și persoane fizice.

Spălatul pe mâini are însă o istorie mult mai veche. În 1846-1847, medicul obstetrician Ignaz Semmelweis, considerat „părintele igienei”, a fost cel care a arătat că spălarea mâinilor cu apă și săpun reduce semnificativ infecțiile la nou născuți și a încercat să promoveze regulile elementare de igienă printre colegii săi, dar aceștia s-au arătat ofensați. Regulile lui s-au dovedit însă corecte, astfel că, mai târziu, spălarea mâinilor a fost recunoscută ca una dintre cele mai eficiente măsuri de sănătate publică, prin care se reduce semnificativ diseminarea bolilor.

Câțiva ani mai târziu, Florence Nightingale, precursoarea sistemului sanitar modern, a implementat spălatul pe mâini și alte reguli de igienă în spitalul în care lucra, ceea ce a ajutat la reducerea numărului infecțiilor. Din păcate, abia în 1980, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a identificat spălatul pe mâini ca o modalitate importantă de a preveni răspândirea infecțiilor și au apărut primele recomandări globale privind igiena mâinilor.

 

Tema din acest an a Zilei Internaționale a Spălatului pe Mâini este „Viitorul nostru este aproape – Să mergem mai departe împreună” și pune accentul pe informarea populaţiei pentru a înţelege adevărata însemnătate a păstrării igienei mâinilor în prezent şi viitor, iar în același timp subliniază situația fără precedent pe care pandemia de COVID-19 ne-a oblgat s-o trăim cu toții, îndeamnând oamenii din toată lumea să se spele pe mâini cu apă și săpun, să nu neglijeze igiena mâinilor, esențială pentru menținerea sănătății și protecției întregului organism, dar și să colaboreze pentru a schimba comportamentele de igienă ale oamenilor, la scară largă.

În contextul pandemiei de COVID-19, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat recomandări şi linii directoare care stipulează că facilităţile de igienă trebuie să se regăsească la intrarea în toate clădirile comerciale publice şi private (pentru utilizare la intrare şi la ieşire), în toate centrele de transport majore (staţii de autobuz, gări, aeroporturi şi porturi maritime) şi în pieţe, magazine, lăcaşuri de cult, unităţi sanitare publice şi şcoli. Înainte de pandemie, facilităţile pentru igienizarea mâinilor în locurile publice nu erau o prioritate pentru guverne sau sectorul privat. „Guvernele nu trebuie să aștepte o altă pandemie care să acorde prioritate igienei mâinilor și ar trebui să dezvolte de urgență strategii naționale de igienă complet finanțate”, susține PPPHW, pe site-ul oficial.

 

Spălarea mâinilor cu săpun poate ajuta la reducerea transmiterii mai multor boli. Spălarea mâinilor poate reduce bolile diareice cu până la 48%, infecțiile respiratorii acute cu 20%, joacă un rol important în reducerea transmiterii de agenți patogeni legați de focare precum holera, Ebola, șhigeloza, SARS și hepatita A, protejează împotriva infecțiilor asociate asistenței medicale și reduce răspândirea rezistenței antimicrobiene, poate contribui la reducerea bolilor tropicale neglijate, poate ajuta la reducerea transmiterii mai multor boli.

În contextul pandemiei de COVID-19, spălatul pe mâini și-a dovedit din plin eficiența în prevenirea răspândirii virusului şi asigurarării unei sănătăți mai bune. S-a demonstrat că spălarea mâinilor cu apă și săpun distruge membrana exterioară a virusului și astfel îl inactivează. Un studiu pe această temă a relevat că spălarea regulată și corectă a mâinilor cu apă săpun poate reduce probabilitatea infecției cu COVID-19 cu 36%.

Spălarea mâinilor este, de asemenea, una dintre cele mai ieftine modalități de îmbunătățire a sănătății publice, iar investiția în programe de promovare poate duce la câștiguri economice importante. Cercetările WaterAid au relevat că accesul universal la apă curată și săpun ar reduce focarele de boli cu până la 20% și ar putea economisi mai mult de 2,6 trilioane de dolari din costurile cu sănătatea, până în 2040.

 

Potrivit studiilor existente, aproape 80% dintre infecții sunt transmise prin intermediul mâinilor murdare. Cele mai critice momente pentru spălarea mâinilor sunt înainte de prepararea alimentelor și după ce s-a mers la toaletă. Numai 20% dintre oameni se spală pe mâini înainte de prepararea mâncării și mai puțin de 75% dintre femei și 50% dintre bărbați se spală pe mâini cu apă și săpun după ce merg la toaletă. De câte ori se trage apa la toaletă, cu capacul deschis, se produce un „film” de particule sub formă de „abur”, ce conține E-coli și Stafilococ, care sunt diseminați pe o suprafață de 6 mp. În toaletele publice, zona din jurul chiuvetei este acoperită de aceste bacterii în proporție de 90%. Spălatul pe mâini este însă necesar ori de câte ori te așezi sau te ridici de la masă, după ce ai servit o gustare, după ce ai atins un animal fie el și de companie, după ieșirea în aer liber sau în locuri publice, după ce ai folosit telefonul sau calculatorul, dacă ești bolnav sau ai avut contact cu o persoană bolnavă etc.

Durata recomandată pentru spălarea mâinilor este de 20-30 secunde. Fiecare 15 sec. de spălare a mâinilor se îndepartează de 10 ori mai multe bacterii. Utilizarea antisepticului de mâini timp de 30 sec. omoară tot atâtea bacterii cât după 2 minute de spălare cu apă și săpun.

Este valoros pentru oameni să cunoască beneficiile spălării mâinilor pentru sănătate, cum să se spele pe mâini și momentele critice în care ar trebui să fie practicat.

 

Ziua globală a spălării mâinilor nu este doar un memento al importanței spălării mâinilor, ci oferă oamenilor din întreaga lume posibilitatea de a colabora și de a influența guvernele și alți factori de a proiecta, finanța și a pune în aplicare modalități creative de a încuraja spălarea mâinilor. Spălarea mâinilor cu apă și săpun nu numai că ajută la prevenirea răspândirii infecțiilor și a bolilor, dar oferă și câștiguri sociale și economice importante. Copiii sănătoși sunt mai puțin predispuși să rateze școala, iar adulții sănătoși pot merge la muncă, nu pierd din venituri, iar afacerile și productivitatea nu suferă din cauza îmbolnăvirii angajaților, astfel că spălarea mâinilor trebuie să devină un aspect important al vieții de zi cu zi, pentru toată lumea.

Potrivit PPPHW, în timpul pandemiei COVID-19, 3 din 10 persoane din lume nu și-au putut spăla mâinile cu apă și săpun acasă. În prezent, personalul medical din 43% din instituțiile medicale nu se poate spăla pe mâini înainte de a acorda îngrijire, iar 47% dintre școlile din țările în curs de dezvoltare nu au facilități de spălare a mâinilor, ceea ce înseamnă că 900 de milioane de elevi din întreaga lume nu au unde să se spele pe mâini în timp ce sunt la școală.

Există, de asemenea, diferențe uriașe între țările cu venituri mici și mari și între zonele urbane și rurale. Pentru ca toată lumea să poată spăla mâinile acasă până în 2030, unul dintre obiectivele ONU de dezvoltare durabilă, guvernele trebuie să facă progrese de cel puțin  patru ori mai rapide, se menționează pe site-ul oficial al Parteneriatului Global Public-Privat pentru Spălarea Mâinilor.

 

Pentru ca igiena mâinilor să fie disponibilă și accesibilă pentru toți, este nevoie de o abordare multilaterală, la nivelul întregii societăți. În primul rând, aceasta înseamnă o nevoie urgentă de îmbunătățire a accesului la servicii durabile de igienă a mâinilor (instalații de spălare a mâinilor, alimentare regulată cu apă, săpun).  În al doilea rând, intervențiile privind schimbarea comportamentului ar trebui să abordeze întreaga populație pentru a sprijini un comportament optim de igienă a mâinilor. Totodată, trebuie consolidate componente precum politica, coordonarea, reglementarea și finanțarea care stau la baza serviciilor de igienă a mâinilor și schimbarea comportamentului. Aproximativ 2.000 de copii mai mici de 5 ani mor în fiecare zi, în întreaga lume, din pricina maladiilor infecţioase (diareice). Dintre aceştia, marea majoritate, adică circa 1.800 de copii, îşi pierd viaţa absolut inutil, în urma contractării acestor maladii ca urmare a lipsei de apă potabilă şi a condiţiilor minime de igienă.

Pentru ca oamenii să poată practica igiena mâinilor, au nevoie de facilități amplasate convenabil și ușor de utilizat. UNICEF și OMS definesc o „instalație de bază pentru spălarea mâinilor” ca fiind „disponibilitatea unei facilități de spălare a mâinilor în incintă cu apă și săpun”. Aceasta include facilități de spălare a mâinilor „fixe”, cum ar fi chiuvete cu robinete sau găleți cu robinete, sau facilități „mobile”, cum ar fi ulcioare sau bazine destinate spălării mâinilor. Săpunul include săpun solid, săpun lichid, detergent praf și apă cu săpun, dar nu include cenușă, sol, nisip sau alți agenți de spălat.

Acum, când eficiența spălării mâinilor nu mai este pusă în discuție, preocuparea principală este ca această măsură să devină universală. Practicarea spălării mâinilor în momentele importante este asociată cu noi schimbări comportamentale la nivelul întregii populații. Oricine poate promova obiceiul spălatului pe mâini și fiecare dintre noi putem fi un exemplu pentru cei mai mici.

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*