Știi și câștigi sănătate: Problemele adolescentelor în era digitală

11 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Pentru a li se asigura un viitor egal cu cel al băieților, fetele au nevoie de acces egal la instrumente și informații digitale, este principalul mesaj transmis de Organizația Națiunilor Unite, de Ziua Internațională a Fetelor 2021.

 

În fiecare an, la data de 11 octombrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Fetelor, declarată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care la 19 decembrie 2011 a adoptat Rezoluţia 66/170, cu scopul de recunoaştere a drepturilor şi problemelor cu care se confruntă fetele din întreaga lume şi de a sublinia inegalităţile de gen şi diversele forme de discriminare şi abuz suferite de tinere.

Pandemia COVID-19 a evidențiat dependenţa femeilor în societate, ducând la expunerea simultană a inegalităţilor structurale în toate sferele, de la sănătate la economie, până la securitatea protecţiei sociale. Ziua Internațională a Copilului Fată își concentrează atenția asupra necesității de a aborda provocările cu care se confruntă fetele și de a promova abilitățile și asigurarea drepturilor lor, de la accesul egal la instrumente și informații digitale, la protecția acestora în fața riscurilor la care sunt expuse atât în luosa informațiilor, cât și în online.

În 2021, când se împlinesc 26 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Beijing şi a Platformei de acţiune – agenda globală pentru promovarea drepturilor femeilor şi fetelor de pretutindeni, sunt lansate angajamente pe 5 ani ale liderilor societății civile, guvernelor, corporațiilor și factorilor de schimbare din întreaga lume, pentru impactul asupra egalității de gen. În același timp, fiind al doilea an al pandemiei COVID-19, care a accelerat platformele digitale pentru învățare și conectare, se vor evidenția abilitățile digitale ale fetelor, pentru a stimula acțiunea și responsabilitatea angajamentelor asumate de Forumul pentru Egalitatea Generației, în reducerea decalajului digital de gen.

 

Tehnologiile digitale alimentează creșterea explozivă, inovația și conexiunea în întreaga lumeAceste instrumente creează însă și noi tipuri de inegalități, la fel cum favorizează și noi riscuri, pentru utilizatori. 

Potrivit datelor oficiale colectate și date publicității de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), fetele adolescente au mai puține șanse să folosească internetul în unele țări, unde băieții folosesc internetul de patru ori mai mult decât fetele care, de asemenea, au mai puține șanse să dețină telefoane mobile. Unii pot vedea barierele din calea acestor tehnologii drept o protecție împotriva prădătorilor online, dar îndepărtarea fetelor de instrumentele digitale le limitează nu doar accesul la informații și servicii esențiale, ci le spulberă și capacitatea de a lua decizii în cunoștință de cauză pentru ele înșile, pentru corpurile și viitorul lor.

De aceea, anul acesta,  de Ziua Internațională a Fetelor, UNFPA solicită liderilor lumii să se asigure că tinerele și adolescentele sunt primesc mai multe drepturi nu numai în comunitățile lor, ci și în lumea digitală, prin extinderea accesului la aceste tehnologii, cât și prin asigurarea unor garanții pentru prevenirea exploatării și abuzului. 

 

Potrivit UNICEF, fetele cunosc realitățile digitale și soluțiile de care au nevoie pentru a excela în tehnologie și au un potențial nelimitat de a se exprima și de a inova, astfel că statele au datoria să creeze condiții pentru ca fiecare fată – indiferent de rasă, sex, limbă, abilitate, statut economic și origine geografică – să-și poată valorifica potențialul. Totodată, împărtășind povești de viață, prin intermediul rețelelor sociale, blogurilor și videoclipurilor inspiraționale, pot să amplifice chemarea la acțiune, uar prin aceste mijloace de comunicare și de exprimare, să contribuie la eliminarea diferențelor și promovarea egalității de gen și șanse egale pentru fetele din întreaga lume.

Nu este ușor, în contextul în care proape 1 din 4 fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani la nivel global nu sunt intergate într-un sistem de educație, angajare sau formare, comparativ cu 1 din 10 băieți, se arată într-un raport al UNICEF care cere guvernelor, societății civie și companiilor să investească în învățământul secundar și terțiar al adolescentelor și tinerelor fete, în construirea unor abilități fundamentale, digitale, transferabile și specifice locului de muncă în orice cadru de educație sau formare și să asigure locuri de muncă decente și productive, inclusiv angajarea independentă și antreprenoriatul, subliniind că „siguranța, sănătatea și incluziunea sunt esențiale și oferă o bază pentru succesul în alte teme de investiții”, iar „adolescența este o etapă în care organismul unei persoane evoluează rapid din punct de vedere psihic și tot în această fază pot fi modelate atât corpul cât și mintea, dar orice eroare sau neglijență ar putea avea efecte negative pe termen lung”.

 

Fetele adolescente au, deci, dreptul la o viață sigură, educată și sănătoasă, nu numai în acești ani critici de formare, ci și pe măsură ce se maturizează ca femei. Dacă sunt sprijinite eficient în anii adolescenței, fetele au potențialul de a schimba lumea – atât ca fete cărora astăzi li se oferă mai mulă autoritate, cât și ca lucrătoare, mame, antreprenori, mentori, șefi de gospodărie și lideri politici de mâine. O investiție în realizarea puterii adolescentelor de a-și susține drepturile astăzi promite un viitor mai echitabil și mai prosper, în care jumătate din omenire este un partener egal în rezolvarea problemelor schimbărilor climatice, conflictelor politice, creșterii economice, prevenirii bolilor și durabilitate globală. Fetele depășesc granițele și barierele ridicate de stereotipuri și excluziune, inclusiv cele adresate copiilor cu dizabilități și celor care trăiesc în comunități marginalizate. În calitate de antreprenori, inovatori și inițiatori ai mișcărilor globale, creează o lume relevantă pentru ele și pentru generațiile viitoare.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și cele 17 obiective (ODD) adoptate de liderii mondiali în 2015, repezintă „o foaie de parcurs” pentru progres, iar realizarea egalității de gen și abilitării femeilor este parte integrantă a fiecăruia din aceste obiective. „Doar asigurând drepturile femeilor și fetelor în toate obiectivele vom ajunge la justiție și incluziune, economii care funcționează pentru toți și susținerea mediului nostru comun acum și pentru generațiile viitoare”, subliniază UNICEF.

 

În fiecare zi, sute de mii de fete din întreaga lume sunt afectate fizic sau psihologic, cu acordul familiilor, prietenilor și comunităților lor. Și fără măsuri urgente, situația poate să se înrăutățească. Acestea sunt concluziile raportului emblematic al UNFPA din 2020 privind starea populației mondiale privind originea și amploarea practicilor dăunătoare din întreaga lume și ce trebuie făcut pentru a le opri. Au fost identificate 19 practici dăunătoare – de la călcarea sânilor la testarea virginității – care sunt considerate încălcări ale drepturilor omului, dar se concentrează pe trei practici, în special răspândite și persistente, în ciuda condamnării aproape universale: mutilarea genitală feminină (MGF), căsătoria copiilor și preferința fiului, văzute încă, din păcate, ca fiind în interesul familiei sau al fetei. „Bunele intenții, însă, înseamnă prea puțin pentru fata care trebuie să abandoneze școala și prietenii pentru a se căsători forțat sau pentru fata care se va confrunta toată viața cu probleme de sănătate din cauza mutilării printr-un ritual dăunător”, arată directorul executiv al UNFPA, dr. Natalia Kanem, în prefața raportului. 

La nivel global, numărul fetelor și femeilor afectate de aceste practici este uluitor – și chiar, în unele cazuri, în creștere. Anul trecut, 4,1 milioane de fete au fost expuse riscului de MGF. Una din cinci căsătorii implică o mireasă copil, iar preferința fiului a dus la afectarea a aproximativ 140 de milioane de femei.

 

Sursă foto: UNFPA – fete Nepal scultă radio

Doar aproximativ 55% dintre fete și femei pot lua propriile decizii cu privire la sex, contracepție și îngrijire a sănătății, și prea puțini adolescenți au acces la educație sexuală. Dr. Kanem a subliniat că „nu trebuie să tolerăm o lume digitală care să întărească inegalitatea, să folosim aceste instrumente pentru a reduce decalajul de putere între femei și bărbați”. În întreaga lume, UNFPA colaborează cu fetele pentru a dezvolta instrumente digitale care să furnizeze informații și servicii de sănătate sexuală și reproductivă și pentru a le ajuta pe cele rămase în urmă.  

În Mongolia, o tânără care a abandonat școala în clasa a X-a, după ce a rămas însărcinată, s-a implicat ulterior în identificarea și promovarea unor surse credibile de promovare a sănătății sexuale și reproductive.

Sfaturile avizate din surse digitale priduc schimbări și în statele arabe, unde adolescentele au început să vorbească deschis și sincer despre probleme sensibile. În Bangladesh, fetele primesc informații corecte despre sănătate printr-o linie de asistență care răspunde la întrebări de sănătate și oferă sprijin psihosocial, iar săptămânal, fetelor li se oferă sesiuni Facebook Live, pentru a li se răspunde la întrebări, potrivit site-ului oficial al UNFPA

În Europa de Est, UNFPA – împreună cu o rețea de socializare și partenerii locali din Belgrad – au lansat Girls Advance Lab, o platformă de inovare bazată pe mentorat, prin care s-a cerut fetelor din Bosnia și Herțegovina și Serbia să creeze soluții la inegalitatea de gen și la alte probleme cu care se pot confrunta în societate. În prezent, laboratorul oferă sprijin, inclusiv finanțare, mentorat și alte resurse, pentru 13 proiecte depuse de fete cu vârste între 13-19 ani, selectate după selecție și pitching. 

 

Sursă foto: UNFPA – training fete

Pandemia are, de asemenea, un impact important asupra vieții fetelor și a familiilor lor – de la greutăți economice și închiderea școlilor până la pierderea accesului la serviciile de sănătate și la programele comunitare. Dincolo de furnizarea de informații și crearea de spații pentru discuții, este necesară deliberarea colectivă și acordul explicit pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării fetelor și a comunităților, pentru a pune capăt normelor dăunătoare și discriminatorii. (…) Chiar acum este momentul inițierii acestor schimbări, întrucât lumea suferă schimbări seismice din cauza pandemiei și a consecințelor sale sociale și economice”, a spus Nafissatou Diop, expert UNFPA în domeniul practicilor și culturii dăunătoare.

Pe lângă toate acestea, adolescenții în general și fetele în special se confruntă cu probleme reale în aceasta etapă din viața lor. Trebuie să facă față schimbărilor hormonale, pubertății, presiunilor sociale, din partea părinților, școlii și colegilor, iar cea mai importantă sarcină este căutarea propriei identități și lupta pentru independență, perioadă în care au nevoie de iubire, înțelegere și ghidare din partea părinților, dar și de o dietă sănătoasă, echilibrată care să ajute la dezvoltarea lor armonioasă.

 

Alimentația în adolescență trebuie să fie diversificată, să conțină toate grupele alimentare, vitamine și minerale, iar tendința de a adipta obiceiuri alimentare nesănătoase, de a exagera în a consuma alimente de tip fast food, urmate apoi de diete sau înfometare, să fie prevenite. În caz contrar, organismul aflat în creștere nu va primi suficiente substanțe nutritive. În plus, astfel obiceiurile alimentare nesănătoase agravează acneea, constipația, tenul gras, etc. – care pot afecta stima de sine, pot duce la stres, depresie, bullying, dependemță de internet, începerea vieții sexuale prea devreme, sarcină în adolescență, tulburări alimentare, devieri comportamentale etc.

 

Acneea este una din cele mai des întâlnite probleme ale tenului, în adolescență. Este declanșată de nivelul hormonal fluctuant și influențată de zestrea genetică, dar și anumite alimente pot agrava afecțiunea. De aceea, se va suplimenta consumul de apă, se vor evita produsele care conțin prea multă cofeină, zahăr cereale rafinate, făină etc.

Din cauza modificărilor hormonale specifice vârstei, tenul gras este, și el, des întâlnit. În multe cazuri echilibrul acido-bazic al organismului va înclină balanța către starea acidă specifică tenului gras. Pentru a corecta acest neajuns, se  va alege o dietă bogată în proteine, dar cu un conținut redus de zahăr, sare și fluide; se vor consuma cât mai multe legume cu frunze verzi și fructe proaspete; se va suplimenta consumul de lichide (mai ales apa) pentru a menține pielea hidratată și pentru a contribui la eliminarea toxinelor; se va reduce cantitatea de grăsimi din dietă. Se vor evita mâncărurile prăjite și foarte condimentate; nu se vor consuma băuturi răcoritoare și băuturi alcoolice și se va evita zahărul, ciocolată și mâncarea de tip junk food.

 

Cearcănele ar putea fi atat o problemă genetică, dar și una cauzată de deshidratare sau de lipsa somnului. Se va face de aceea o detoxifiere a organismul prin diverse metode, cum ar fi să se consumeo zi pe săptămână doar fructe, apa unei nuci de cocos, sucuri de legume crude și supe și se va evita consumul de sare.

Mulți dintre adolescenți, în ciuda vârstei fragede, se pot simți obosiți și letargici de cele mai multe ori. Motivul este că aceștia consumă alimente cu un index glicemic ridicat (acesta măsoară efectele carbohidraților asupra nivelului de glucoză din sânge). Cea mai bună soluție este să se consume alimente cu un index glicemic scăzut (conținut scăzut de zahăr): cereale integrale, pui, pește, legume și salate.

Constipația este întâlnită mai ales la persoanele de sex feminin. Pielea acestora este palidă, iar părul cade mai mult ca de obicei. Aceste simptome sunt însoțite de retenția de apă. Cel mai bun remediu este să se consume alimente bogate în fibre, pâine din făină integrală de grâu, prune, caise, etc.

Indgestia/aciditatea este o problemă întalnită mai ales în timpul examenelor și este declanșată de stres. Cel mai bun remediu este consumul de dovleac, pe parcursul diminetii, dar și consumul de apă plată, pe parcursul zilei, pentru a menține corpul hidratat.

În concluzie, lumea este un loc imens, plin de oportunități, care așteaptă adolescenții. Aceștia nu trebuie să neglijeze nici sănătatea minții și nici pe cea a corpului. La fel de importante sunt hrana, exercițiile fizice dar și odihna.

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*