Știi și câștigi sănătate: Spălatul mâinilor, cea mai bună armă împotriva infecțiilor

23 martie 2021 | 0 comentarii |

Pandemia ne afectează viața de mai bine de un an. Nu s-a descoperit încă un medicament eficient, dar vaccinurile se dovedesc cea mai bună armă împotriva virusului SARS-CoV-2. 

În același timp, respectarea măsurilor de prevenție și de igienă rămân „sfinte”, iar spălatul mâinilor cu apă și săpun este „regulă de aur” în prevenția bolilor infecțioase și, deci, și a noului coronavirus, așa că haideți să aflăm istoria acestei practici și să o aplicăm corect, pentru a ne proteja…

 

Scurt istoric

* Ignaz Semmelweis (1818 – 1865), un medic obstetricin maghiar care lucra la Spitalul General din Viena, este considerat părintele igienei. În 1846, el a observat că femeile care nășteau într-o instituție medicală de învățământ asistate de studenții la medicină aveau mai multe riscuri de deces decât cele care își aduceau pe lume copiii într-o altă secție a spitalului, administrată de moașe. Căutând diferențele dintre cele două secții, el a observat că studenții și medicii mergeau adesea în maternitate după ce efectuau o autopsie. A tras astfel concluzia că „particule cadaverice” de la autopsii erau aduse de aceștia, în maternitate. În schimb, moașele, care nu efectuau autopsii, nu erau expuse acestor particule.

* În 1847, Semmelweiss a arătat că spălarea mâinilor cu apă și săpun reduce semnificativ infecțiile la nou născuți și a încercat să promoveze regulile elementare de igienă printre colegii săi. Aceștia s-au arătat însă foarte ofensați și l-au considerat nebun, astfel încât l-au închis într-un azil de boli mintale. Singurul efect al teoriei lui Semmelweis a fost atunci acela că că medicii nu au mai considerat îmbolnăvirea ca o consecință a spiritelor rele sau a aerului urât mirositor.

 

Florence Nightingale

* Regulile lui Semmelweiss s-au dovedit corecte și au fost demonstrate de multe ori, astfel încât, mai târziu, spălarea mâinilor a fost recunoscută ca una dintre cele mai eficiente măsuri de sănătate publică, prin care se reduce semnificativ diseminarea bolilor. Dincolo de a fi considerat părintele spălatului pe mâini, Semmelweis este și cel care a implementat un model epidemiologic de prevenire a infecțiilor.

* Câțiva ani mai târziu, în Scutari, Italia, Războiul Crimeei a adus un nou campion al promovării spălatului pe mâini: Florence Nightingale. Într-o vreme în care majoritatea oamenilor considerau că infecțiile erau cauzate de mirosurile neplăcute (miasme), Florence Nightingale a implementat spălatul pe mâini și alte reguli de igienă în spitalul în care lucra. Practicile sale au ajutat la reducerea numărului infecțiilor.

* Din nefericire, practicile promovate de Ignaz Semmelweis și de Florence Nightingale nu au fost adopate la scară largă în acele vremuri. Abia în 1980, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a identificat spălatul pe mâini ca o modalitate importantă de a preveni răspândirea infecțiilor. În acest fel, au apărut primele recomandări la nivel național privind igiena mâinilor.

 

* Importanța spălării mâinilor este predată copiilor la școală și 95% dintre oameni pretind că practică o igienă corectă a mâinilor. Studiile au arătat însă că numai 67% dintre oameni practică o igienă a mâinilor. Cercetătorii apreciază că acest procent este mic pentru că, deși mulți oameni au o idee vagă despre importanța spălării mâinilor, mulți nu înțeleg și de ce. Ca urmare, am făcut o listă a celor mai importante adevăruri privind spălarea mâinilor, pentru a înțelege motivele care justifică practicarea corectă și importanța ei:

* 80% dintre bolile infecțioase sunt transmise prin contact. Prin atingerea mâncării cu mâini contaminate se transmit bacterii precum Salmonella, E-coli, Stafilococ, agenți patogeni implicați în etiologia bolii diareice. Spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun scade cu 40% rata de producere a acestor afecțiuni. Diareea se situează pe locul doi și este cauză de deces la copil. Atingerea feței cu mâini contaminate poate duce la apariția pneumoniei, a gripei, a răcelii comune. Spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun scade rata de producere a virozelor respiratorii cu 20%. Pneumonia rămâne prima cauză de deces la copil.

* Cele mai critice momente pentru spălarea mâinilor sunt înainte de prepararea alimentelor și după ce s-a mers la toaletă. Numai 20% dintre oameni se spală pe mâini înainte de prepararea mâncării și mai puțin de 75% dintre femei și 50% dintre bărbați se spală pe mâini cu apă și săpun după ce merg la toaletă. De câte ori se trage apa la toaletă, cu capacul deschis, se produce un „film” de particule sub formă de „abur”, ce conține E-coli și Stafilococ, care sunt diseminați pe o suprafață de 6 mp. În toaletele publice, zona din jurul chiuvetei este acoperită de aceste bacterii în proporție de 90%.

 

* Durata recomandată pentru spălarea mâinilor este de 20-30 secunde. Fiecare 15 sec. de spălare a mâinilor se îndepartează de 10 ori mai multe bacterii. Utilizarea antisepticului de mâini timp de 30 sec. omoară tot atâtea bacterii cât după 2 minute de spălare cu apă și săpun.

* Majoritatea bacteriilor de pe mâini sunt localizate la nivelul vârfului degetelor și sub unghii. Numărul bacteriilor de pe vârful degetelor se dublează după ce mergem la toaletă. Majoritatea oamenilor își spală numai palmele și neglijează celelalte zone ale mâinii. Numărul bacteriilor este cel mai mare pe mâna dominantă. Totuși, „dreptacii” își spală mai insistent mâna stângă decât cea dreaptă.

* Mâinile umede pot răspândi 1000 de ori mai multe bacterii, comparativ cu mâinile uscate. Numai 20% dintre oameni își usucă mâinile după spălare. Prosoapele reutilizabile de bumbac adăpostesc milioane de bacterii, ca urmare utilizarea prosoapelor de hârtie este modul cel mai igienic de uscare a mâinilor.

* Aproximativ 2.000 de copii mai mici de 5 ani mor în fiecare zi, în întreaga lume, din pricina maladiilor infecţioase (diareice). Dintre aceştia, marea majoritate, adică circa 1.800 de copii, îşi pierd viaţa absolut inutil, în urma contractării acestor maladii ca urmare a lipsei de apă potabilă şi a condiţiilor minime de igienă.

 

* Implementarea regulilor de igienă a mâinilor a redus semnificativ numărul absențelor la elevi, a concediilor de boală și a crescut productivitatea. Un studiu făcut la o școală din Detroit a arătat că elevii care se spălau pe mâini cu apă și săpun au avut cu 24% mai puține absențe datorate bolilor respiratorii și cu 5% mai puține absențe determinate de dureri gastrice. În China, distribuirea săpunului la elevii din școala primară a dus la scăderea cu 54% a absențelor pe caz de boală. Utilizarea antisepticelor pentru mâini în clase a determinat scăderea cu 20% a absențelor pe caz de boală.

* În concluzie, spălarea  mâinilor cu apă și săpun este unul dintre cei mai importanți pași pentru evitarea îmbolnăvirilor și diseminarea agenților microbieni la alte persoane. În ultimii ani, spălarea mâinilor cu apă și săpun și alte măsuri de igienă au fost recunoscute ca fiind esențiale pentru sănătate și alimentație. Spălatul pe mâini este confirmată ca fiind metoda cea mai sigură de prevenire a îmbolnăvirilor.

Acum, când eficiența spălării mâinilor nu mai este pusă în discuție, preocuparea principală este ca această măsură să devină universală. Practicarea spălării mâinilor în momentele importante este asociată cu noi schimbări comportamentale la nivelul întregii populații.

Oricine poate promova obiceiul spălatului pe mâini și fiecare dintre noi putem fi un exemplu pentru cei mai mici.

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*