Știi și câștigi sănătate: Dinți sănătoși, zâmbet frumos

22 martie 2021 | 0 comentarii |

 

Zâmbetul este cu siguranță cartea de vizită a unei persoane, iar proximativ jumătate din populația lumii spune că zâmbetul este caracteristica pe care o observă mai întâi la o persoană.

Dinții ne ajută să mancăm, să vorbim și să zâmbim, ne oferă încredere în propria persoană. Iar un zâmbet frumos nu poate exista fără o dantură sănătoasă. Cu toate acestea, cariile dentare sunt a doua cea mai frecventă boală a omului, după răceală.

Medicii stomatologi recomandă periajul dentar de cel puțin 2 ori pe zi, iar periuța de dinți se schimbă la 2-3 luni. Pentru o igienă orală completă se foloseaște ața dentară și apa de gură. Vizita la medicul stomatolog de două ori pe an ne ajută să prevenim afecțiuni mai grave. Știind mai multe despre dinți și igienă orală vom acordăm mai multă atenție îngrijirii dinților și vom avea un zâmbet frumos…

 

* Fiecare dentiție este diferită. La fel ca și amprentele, dinții sunt unici, nu există doi oameni cu aceeași dantură.

* Dinții încep să se formeze încă din stadiul de fetus al copilului. Substanța de bază a dintelui se formează la aproximativ 6 săptămâni de la concepție, iar țesutul dur ce înconjoară dintele se formează în lunile 3-4 de sarcină. Erupția dinților de lapte are loc după vârsta de 6 luni a copilului și până spre 2 ani, și vor fi schimbați cu dinții definitivi în intervalul 6-13 ani.

* Unul din 2000 de bebeluși se naște cu dinți. La fel cum unii copii se nasc cu păr, sunt câteva cazuri în care aceștia se nasc cu câțiva dinți deja erupți.

* Nu toate persoanele își pierd dinții de lapte. În jurul vârstei de 5-6 ani, dantura permanentă începe să o înlocuiască pe cea de lapte. Uneori însă, nu se întâmplă acest lucru la toți dinții. Este posibil ca dintele permanent să nu erupă, iar cel temporar să rămână pe arcadă și să funcționeze la fel ca unul permanent.

* În prezent, aproximativ 65% din oamenii trecuți de vârsta de 65 de ani nu mai au dantura completă, unul din șapte adulți între 35 și 44 de ani suferă de o afecțiune a gingiei, iar una din patru persoane trecute de 65 de ani are astfel de probleme.

 

* Conform unui studiu, femeile zâmbesc în medie de 62 de ori/ zi. Bărbații în schimb, de 8 ori. Iar copiii de peste 400 de ori. Totuși, avem 43 de mușchi ca să ne încruntăm și doar 17 ca să zâmbim!

* Smalțul dinților este cea mai dură substanță a corpului uman. 96% din compoziția acestuia este constituită din minerale. Poate părea greu de crezut, însă acest lucru se întâmplă tocmai pentru a ajuta la sfarâmarea și mestecarea alimentelor.

* Caninii sunt cei mai lungi dinți și au durata de viață cea mai mare. Un dinte scos va muri în aproximativ 15 minute.

* Evoluția omului a făcut ca doar 35% dintre persoanele adulte să  mai aibă, astăzi, măsele de minte. Strămoșii noștri foloseau măselele de minte pentru a sparge nuci.

* Dintele pe care îl vedem cu ochiul liber, în oglindă, reprezintă de fapt doar 2/3 din lungimea totală a acestuia. Restul constituie rădăcina care este implantată în os și este acoperită de gingie.

 

* Pe vremea în care nu existau medicii stomatologi, scoaterea dinților era făcută de fierari și de bărbieri.

* Mesopotamia și Egiptul antic sunt considerate locurile de apariție a stomatologiei. Există opinii conform cărora egiptenii ar practica unele intervenții stomatologice încă din 2500 î.Hr. Hesi-Re a trăit în mileniul 3 î.Hr și este primul dentist cunoscut până astăzi, datorită mențiunilor găsite pe mormântul său care îl proclamau „cel mai bun dintre cei care se ocupă de dinți”.

* Tot în Egipt a fost folosită prima periuță de dinți, în 2500-3000 î.Hr. Aceasta era de fapt, o ramură tocită. Prima periuță de dinți asemănătoare celor pe care le folosim în prezent a fost însă confecționată în China, în timpul dinastiei Tang (618-907 d.Hr).

* Primele implanturi dentare datează din anul 600 d.Hr. În 1931, în Honduras a fost descoperită mandibula unei femei mayașe, cu trei incisivi înlocuiți de bucăți de scoică sculptate în formă de dinți. În jurul acestor implanturi s-au remarcat creșteri osoase, ceea ce probează faptul că acestea erau funcționale.

 

* În vremurile mai îndepărtate, cariile se umpleau cu plumb, plută sau chiar foiță de aur. Acum există variante mult mai eficiente, estetice și biocompatibile, cum ar fi materialul de compozit. Acesta arată aproape identic cu un dinte natural.

* Cea mai comună afecțiune este caria dentară, urmată de răceală.

* Cu sute de ani în urmă, oamenii credeau că durerea dentară este provocată de viermi aflați în cavitatea bucală.

* În secolul al XV-lea, germanii credeau că trebuie să sărute un măgar pentru a scăpa de durerile de dinți.

* Înainte de inventarea pastei de dinți, oamenii foloseau sare și praf de cretă pentru a elimina murdăria de pe dinți. De asemenea, făceau o pulbere din coajă de ouă și copite de ox sau din oase și stridii, cu care își curățau dinții.

* Media de timp în care o persoană se spală pe dinți este de aproximativ 50 de secunde. Recomandat însă, este să te speli pe dinți între 3-5 minute la fiecare periaj.

 

Cel mai scump dinte

* Chiar și cele mai mici viețuitoare au dantură; un țânțar are 47 de dinți, iar un melc are 25 (poziționați pe limbă).

* Câinii au 42 de dinți, pisicile au 30, porcii 44, iar un armadillo (un fel de dinozaur în miniatură) are 104 dinți.

* Girafele au 32 de dinți ca și oamenii, dar toți dinții lor sunt așezați în partea inferioară a cavității bucale.

* Elefantul își pierde molarii și îi cresc alții noi, de șase ori într-o viață. Aceștia ajung la 20-25 cm lungime și pot cântări peste 3,6 kg. În schimb, cel mai mare incisiv (colț) de elefant a fost măsurat la 3,02 m și cântărea 39 kg.

* Cel mai mare mamifer de pe Pământ, Balena Albastră, nu are dinți!

* Crocodilul are propria periuță de dinți – pasarea pluvian. Aceasta intră în gura crocodilului și îi curăță resturile de mâncare dintre dinți. În felul acesta ea se hrănește, iar crocodilul așteaptă răbdător, câteva minute, să-i curețe dantura…

* Chiar și dinții au valoare și sunt vânduți la licitație. Cel mai valoros dinte a aparținut lui Sir Isaac Newton, potrivit Guinness World Records 2002. În anul 1816, unul dintre dinții acestuia a fost vândut la Londra pentru suma de 3.633 dolari – echivalentul de astazi a aproximativ 40.000 de dolari. Dintele era montat într-un inel de aur!

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*