Spitalele publice au la dispoziție 50 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii electrice și de prevenire a incendiilor

20 martie 2021 | 0 comentarii |

Începând de vineri, unitățile sanitare pot depune proiecte pentru achiziția sistemelor de detectare şi prevenire a incendiilor şi pentru reabilitarea instalațiilor electrice, informează Ministerul Sănătăţii.

 

Memorandumul aprobat de Guvern la începutul lunii februarie, în urma căruia a fost lansat apelul de finanțare în valoare de 50 de milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale şi a reţelelor de energie electrică, a devenit operațional.

50 milioane euro fonduri nerambursabile se vor îndrepta către spitalele publice de fază I şi II şi suport COVID din sistemul sanitar public din România pentru investiţii care să asigure susţinerea structurilor care utilizează fluide medicale pentru desfăşurarea actului medical terapeutic şi a structurilor mari consumatoare de energie electrică”, a anunțat Ministerul Sănătății, precizând că proiectele pentru accesarea acestor fonduri pot fi depuse începând de vineri.

 

În aceste proiecte pot fi incluse instalarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii cu acoperire totală şi de detectare semnalizare şi alarmare în cazul depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen în atmosferă, astfel încât să crească gradul de securitate la incendii. Totodată pot fi reabilitate, modernizate şi extinse infrastructurile electrice, de ventilare şi tratare a aerului, precum şi infrastructurile de fluide medicale, precizează MS.

Decizia a fost luată în urma tragediilor care au avut loc în spitalele din Piatra Neamț și Institutul Matei Balș din Capitală, în urma cărora zeci de pacienți cu COVID19 au ars de vii sau au decedat ulterior, în urma unor incendii. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, consideră că „este o investiţie în infrastructura spitalicească absolut necesară şi urgentă pentru creşterea siguranţei pacienţilor, care vine să repare investiţii inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro din fonduri europene, pe care îi alocăm unităţilor spitaliceşti pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor ce asigură creşterea siguranţei pacientului în spitalele din România”.

Potrivit Ministerului Sănătății, beneficiarii măsurilor de finanţare vor fispitalele publice de fază I şi II şi suport COVID din sistemul public sanitar, desemnate prin ordinul ministrului Sănătăţii nr. 555 din 3 aprilie 2020, cu modificările şi completările ulterioare: Ministerul Sănătăţii şi alte ministere cu reţea sanitară proprie, spitalele publice de fază I şi II şi suport COVID din sistemul public sanitar aflate în subordinea, autoritatea sau în coordonarea acestora, alte autorităţi şi instituţii publice centrale, precum şi spitalele publice de fază I şi II şi suport COVID din sistemul public sanitar aflate în subordinea, autoritatea sau în coordonarea acestora/Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, consiliile judeţene, consiliile locale, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti pentru spitalele publice de fază I şi II şi suport COVID din sistemul public sanitar”.

 


Adaugati un comentariu


 

*