Știi și câștigi sănătate: Exercițiile fizice țin bolile la distanță

20 martie 2021 | 0 comentarii |

E primăvară, iar verdele crud al ierbii abia încolțite și mugurii copacilor care stau să plesnească ne îndeamnă la mișcare, ne stimulează dorința de a renunța la sedentarism, chiar și în condițiile în care vremea-i încă destul de capricioasă și trebuie să respectăm normele sanitare impuse de pandemie.

Așa cum se știe, sportul ne schimba viața, ne dă energie, frumusețe și tinerețe și contibuie la menținerea sănătății noastre psiho-emoționale. 

Există multe dovezi și curiozități care atestă beneficiile de neînlocuit ale sportului și mișcării, iar dacă avem și o alimentație sănătoasă, ne vom menține sănătatea, buna dispoziție și eficiența în activitățile curente…

 

* Sportul și mișcarea previn multe boli și disfuncții. Sunt descrise ca fiind factori protectori în bolile aparatului respirator și al celui locomotor, în afecțiunile cardiovasculare și mintale, în diabet zaharat și obezitate, chiar și în bolile canceroase.

* Prin sport și mișcare se dezvoltă un sistem muscular armonios, sunt depășite problemele cu postura, se întărește sistemul osos și scade riscul de osteoporoză. Prin forțele pe care mușchii le exercită asupra oaselor în timpul unui efort fizic susținut se stimulează refacerea structurilor osoase, făcând să avem un schelet mai puternic și mai… tânăr.

* Sportul combate insomnia, ameliorează crizele de anxietate, crește capacitatea de concentrare și memorare și întărește sistemul imunitar. În plus, echilibrează nivelul serotoninei – „hormonul fericirii” – din creier. Numeroase studii demonstrează o legatură clară între depresie și nivelul scăzut al serotoninei.

* Una dintre cele mai eficiente soluții de a combate durerile de spate este mișcarea. Exercițiile fizice adecvate și kinetoterapia, prin care se reduce rigiditatea mușchilor și a articulațiilor, se corectează postura și se îmbunătăește mobilitatea pot reduce cu până la 95% durerile de spate.

* Exercițiile fizice regulate fac inima mai puternică. Acestea antrenează sistemul cardiovascular și cresc rezerva de sânge din organism. Conform US National Institute of Medicine, persoanele care fac sport sau mișcare periodică au un risc semnificativ mai mic de infarct în comparație cu cele sedentare.

* Trebuie reținut că nu e bine să mergem la antrenamente imediat după masă, pentru că o mare parte din cantitatea de sânge din organism se adună în jurul sistemului digestiv, facilitând digestia și preluând nutrienții rezultați în urma acesteia. După o masă copioasă ne simțim somnoroși, deoarece scade și cantitatea de sânge de la nivelul creierului, pentru a suplini nevoia sistemului digestiv. Imediat dupa masă, cantitatea de sânge rămasă mușchilor va fi insuficientă, iar randamentul va fi scăzut și digestia mult îngreunată.

 

Mituri

* Sportul este scump. În realitate, mersul alert pe jos este una dintre cele mai eficiente forme de întreţinere fizică, fiind tototată și gratuit. O plimbare prin parc antrenează tot corpul, iar curăţenia în casă ori urcatul scărilor sunt foarte eficiente în menținerea unei forme fizice bune și ținerea bolilor la distanță.

* Sportul este doar pentru tineri. Chiar dacă asociem exerciţiul fizic cu energia, tinereţea, un corp tonifiat peste care nu a trecut timpul, activitatea fizică la vârstnici este chiar recomandată, atât pentru întreţinere, cât mai ales pentru prevenirea unor boli. Se evită astfel riscurile cardiovasculare, osteoporoza, boala Alzheimer, funcţia cognitivă poate fi menţinută şi îmbunătăţită prin activitatea fizică, iar sportul este un adjuvant în tratamentul tulburărilor depresive şi anxioase. Persoanelor de peste 65 de ani li se recomandă săptămânal cel puţin 150 de minute de activitate fizică moderată.

* Exercițiile fizice trebuie să fie intense pentru a fi eficiente. În cazul unei persoane care practică sport pentru sănătatea proprie, relaxare sau socializare, chiar şi cea mai puţin intensă formă de mişcare, cum ar fi mersul pe jos sau exerciţiile de respiraţie, s-a dovedit a aduce beneficii pentru sănătate.

* Activitatea fizică este contraindicată seara. Oamenii cred că activitatea fizică este mai eficientă dimineața, deoarece creşte rata metabolică, care va rămâne ridicată pe tot parcursul zilei, și este contraindicată seara, pentru că ar produce insomnii. Nu există nicio dovadă care să susţină acest mit. S-a constatat că activitatea fizică are aceeaşi eficienţă indiferent de momentul zilei în care este practicată. Participarea constantă este mai importantă decât momentul ales.

* Apa rece ca gheața topește grăsimea. Nu s-a dovedit niciun beneficiu al consumului de apă cu gheaţă sau foarte rece în arderea grăsimilor. Aceasta nu oferă un impuls metabolismului ca să ardă mai multe calorii şi are aceleaşi efecte ca apa la temperatura camerei.

 

Sporturi care favorizează creșterea în înălțime 

* Sporturi de grație (balet, gimnastică, dans sportiv) – prin deprinderea unei poziții corecte a corpului, cu efect de înălțare, acestea ridică umerii, îndreaptă spatele, trag bărbia în sus. Mai mult decât atât, dansul şi baletul vor stimula circulaţia sângelui, arderea caloriilor şi tonifierea muşchilor.

* Sporturi blânde cu oasele (înot, gimnastică acvatică) – permit dezvoltarea armonioasă a oaselor în perioada de creștere. Este ideal ca înotul să fie combinat cu oricare dintre celelalte tipuri de sport. Înotul lucrează absolut fiecare muşchi din corp, stimulând inima, care va creşte fluxul de sânge din organism. Mai mult, acesta implică întinderea întregului corp, stimulând astfel creşterea în înălţime a copilului prin relaxarea articulaţiilor şi a oaselor.

* Sporturi pentru creșterea rapidă (volei, baschet) – ca urmare a săriturilor și întinderilor repetate după minge, aceste sporturi implică sărituri şi întinderi ale picioarelor, corpului şi mâinilor, activităţi care vor duce la relaxarea oaselor şi la stimularea creşterii lor, fiind recomandate cu predilecție copiilor mici de statură.

 

Curiozități

* Un om  face în medie 2.500.000 de pași pe an.

* Prima dovadă a existenței înotului datează de acum 7000 de ani și este din Epoca de Piatră.

* La cele mai prestigioase festivaluri atletice din Grecia Antică, singurele premii care erau date celor mai buni alergători erau crengile cu frunze de măslin, lauri, pin și pătrunjel.

* Înca din anii 700 înaintea erei noastre, scandinavii utilizau patine făcute din coarne de cerb, pentru a traversa lungile zone înghețate din teritoriile lor. Așa a început povestea unuia dintre cele mai îndrăgite sporturi, patinajul.

* Patinele cu rotile au fist inventate în anul 1760 de muzicianul belgian Joseph Merlin și aveau rotilele pe o linie, ca și rolele din zilele noastre.

* Cuvântul „tenis” vine din francezul „tenez” (ține) cu care jucătorii își anunțau adversarii că aruncă mingea și pe care englezii, în secolul XV, l-au nimit „tennis”.

* În anul 1817 a fost inventată bicicleta, care la început se numea „drezină” și avea două roți egale și ghidon și era construită toata din lemn.

* Voleiul este al doilea cel mai popular sport din lume, după fotbal.

* Sportul este benefic pentru toate vârstele. Indiferent de vârstă, mișcarea contribuie la menținerea sănătății și energiei. Fauja Singh a terminat maratonul Toronto la vârsta de 100 de ani.

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*