Știi și câștigi sănătate: Despre respirație

15 martie 2021 | 0 comentarii |

Virozele obișnuite și alergiile de primăvară, dar mai ales coronavirusul care ne amenință pe toți, ne obligă să ne luăm mai multe măsuri de precauție, dar și să respirăm corect. Poate părea ciudat, dar mulți dntre noi respirăm greșit. Se pare că folosim doar 20% din capacitatea plămânilor și asta pentru că respirăm superficial. Se pune mult accent pe alimentație, mișcare, gândire pozitivă, dar prea puțin ne gândim la felul în care respirăm. Sigur că e important și ce aer respirăm, dar asta putem controla mai greu. Măcar să facem ce ține de noi: să contribuim pe cât posibil la reducerea poluării și să respirăm corect și profund, cât mai des. 

Un proverb sanscrit spune că „Respirația este viață și dacă respiri corect vei avea viață lungă pe pământ”.

 

* Folosim mai mult partea superioară a pieptului, mai ales atunci când suntem agitați, când suntem stresați, când muncim, când alergăm dintr-un loc în celălalt tindem să folosim partea superioară a pieptului umflând coastele, umflând toracele, se mișcă umerii sus – jos și noi credem că respirăm corect, că aducem un aport foarte mare de oxigen. În realitate, nu folosim decât 20% din capacitatea plămânilor noștri. O respirație corectă este cea abdominală, așa cum respiră bebeluși în primii lor ani de viață și așa am respirat cu toții, dar am uitat. Cu exercițiu, respirația profundă poate deveni din nou un reflex.

* Din fericire, a reînvăța să respiri corect nu este foarte greu. Primul pas este să înțelegi care sunt mușchii respiratorii: diafragma, musculatura abdominală, musculatura intercostală. Întărirea și stimularea acestor mușchi nu doar că-ți îmbunătățesc respirată, dar cresc rezistența generală, reduc stresul, îmbunătățesc funcțiile gastro-intestinale și stimulează sistemul imunitar.

* Fiecare om respiră de circa 15.000 de ori în decursul unei zile, fără să conștientizeze că face acest lucru. Este reflexul care aduce viață. Dar puțini știu că există o „știință a respirației”, o artă veche de mai bine de 5.000 de ani, care poate aduce beneficii extraordinare sănătății. Învățând să ne controlăm respirația, învățăm să ne controlăm stresul și emoțiile negative. Inspirația aduce energie vitală organismului, iar expirația diminuează stresul și elimină toxinele.

* Respiraţia claviculară este respiraţia din vârful plămânilor și este cel mai superficial tip de respiraţie, aduce oxigen numai în treimea din vârf a plămânilor. Femeile însărcinate și persoanele supraponderale respiră, de obicei, astfel.

* Respiraţia intercostală înseamnă umplerea cu aer a treimii din vârf a plămânilor şi continuarea respiraţiei în partea din mijloc a lor. Aceasta se realizează prin ridicarea claviculei, umerilor şi cutiei toracice, şi împingerea coastelor în afară. Deşi mulţi oameni respiră astfel, respiraţia intercostală este mai frecventă şi mai uşor de observat la atleţi, în timpul concursurilor.

* Respirația abdominală/ diafragmatică este cea mai corectă, prin care umplem primele două treimi din plămâni, după care se continuă până în ultima treime a plămânilor. Evident, aerul nu intră în abdomen în timpul respiraţiei – ar fi o imposibilitate anatomică, dar respirația diafragmatică înseamnă că în timp ce respiri, îţi extinzi muşchii abdominali frontali şi laterali de sub cutia toracică pentru a permite diafragmei să se relaxeze şi să se lase uşor în jos. Apoi, în timp ce diafragma face mişcarea respectivă, inspiri aer în cele două treimi de sus ale plămânilor şi mai apoi în ultima treime. Aceasta este o respiraţie completă.

* Specialiștii Societății Române de Pneumologie ne spun că ceea ce numim în mod obișnuit „respiraţie normală” este doar respiraţie „suficientă”. Respirația cu buzele țuguiate, ca și cum ai respira aerul printr-un pai, poate reduce tendința căilor respiratorii de a colaba. „Inspiră pe nas, timp de aproximativ 4 secunde. Apoi expiră pe gurî, timp de 6-8 secunde, cu buzele aproape închise – țuguiate. Această manevră te va ajuta să scoți mai mult aer din plămâni și astfel, îți faci mai mult loc în plămâni, pentru următoarea inspirație”, ni se explică.

***

* Pe vremuri, yoghinii credeau că avem un număr limitat de respirații în viață, iar atunci când acesta se termină, se încheia și viața.

* Respirația este singurul sistem autonom al organismului care poate fi controlat în mod conștient. De aceea, este foarte important să respirăm profund și conștient.

* Respirația este un indicator al dispoziției noastre, la fel cu dispozitia este un indicator pentru respirație. Asta înseamnă că, modificând modul în care respirăm, putem modifica starea de spirit.

* În practicile yoga este interzis inspiratul „pe ură”, întrucât organismul este forțat. Respirația trebuie să fie mereu lină, astfel încât organismul să nu fie bruscat.

* Respiratul mai lin și mai profund are capacitatea de a reduce apetitul. Adesea, persoanele care au respirația agitată au tendința de a mânca în exces.

* În mod normal, într-un minut au loc 12 cicluri de respirație. Persoanele care suferă de astm sau care se hiperventilează își dublează numărul de respirații.

* Cele mai nesănătoase obiceiuri cu privire la respirație sunt: respirația la nivelul pieptului, apneea, inspir mai lung decât expir, respirația accelerată.

* Respiratia pe gura poate contribui la urmatoarele situatii: respiratie urat mirositoare, sforait, apnee in somn si urinari frecvente pe timpul noptii.

* Plămânul drept este mai mare decat cel stâng. Plămânul stăng este alcătuit din numai 2 lobi, în timp ce dreptul are trei lobi.

* Respiratul pe gură poate, în timp, să deformeze maxilarul și să strâmbe dinții.

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*