Știi și câștigi sănătate: Secretele animalelor

11 martie 2021 | 0 comentarii |

Animalele fac parte din ecosistemul planetei, pot fi sursă de hrană sau de companie, iar fără ele, lumea nu ar fi putut evolua astfel încât să fie așa cum o știm astăzi. Lumea animalelor este un domeniu fascinant, care surprinde chiar și astăzi prin complexitatea sa, ingeniozitatea metodelor de supraviețuire și adaptare, delicatețea și cruzimea care dansează mereu împreună etc.

Chiar dacă le avem în casă, în gospodărie sau le admirăm în mediul lor natural, animalele continuă să aibă secretele lor și reușesc să uimească nu numai oamenii obișnuiți, ci și oamenii de știință. 

 

* Cea mai scumpă cafea din lume este obținută din boabele de cafea ingerate și apoi expulzate prin excreție de civeta de almier sau pisica indoneziană – Paradoxurus hermaphroditus. Cafeaua se numeste Kopi Luwak (Kopi – cafea în limba indoneziană) și costa în jur de 400 de euro kilogramul. Se spune că este bogată în arome exotice nemaiîntâlnite și urme fine de ciocolată și caramel.

* Veverițele se sărută ca să se recunoască și plantează, inconștient, milioane de copaci, pentru că uită unde își îngroapă alunele.

* Inima unui arici bate în medie de 300 de ori pe minut, în timp ce imima unui colibri bate de 1.000 de ori pe minut.

* Balena albastră este cel mai mare mamifer din lume, poate ajunge la peste 30 de metri lungime şi poate cântări până la 180 de tone. Limba unei balene este mai grea decât un elefant – poate cântări în jur de 2,7 tone, iar inima sa este cât un automobil smart, cântărește până la 600 de kg și pompează în corp 220 de litri de sânge pe minut.

* Caracatița are trei inimi, care au rol diferit; două dintre acestea se ocupă de transportarea sângelui spre branhii, iar cealaltă inimă pompează sângele în întreg corpul.

* Caracatițele sunt animale inteligente: creierul lor este compus din aproximativ 500 de milioane de neuroni, din care două treimi se găsesc în tentacule – așa se explică faptul că tentaculele pot rezolva singure probleme, cum ar fi deschiderea cochiliei unei scoci, în timp ce caractița se poate concentra asupra altor activități.

* Cel mai mare elefant care a fost îregistrat până acum cântărea 10.880 de kilograme și avea înălțimea de aproape 4 metri.

* Elefanții plâng, se tem de albine, sunt singurele mamifere care nu pot sări, dar au o memorie extraordinară, țin minte toate traseele care duc spre apă și mâncare.

* Elefanții africani au cel mai dezvoltat simț al mirosului din tot regnul animal, ei pot mirosi apa de la 19 kilometri.

* Elefanții pot distinge limbajul uman, sexul oamenilor și vârsta asociată cu un potențial pericol.

* Leii masculi nu vânează aproape niciodată, această „sarcină” este lăsată în grija femelelor. 85-90 % din pradă este capturată de femele, în timp ce masculii stau să păzească teritoriul.

* Pinguinii se împerechează pe viață; cei dinspecia Gentoo le dăruiesc aleselor lor o pietricică, atunci când le curtează.

* Leneșul este cel mai lent animal; ca să se împerecheze îi trebuie 72 de ore.

 

* Câinii au simțul mirosului mult mai puternic decât al oamenilor; nasul lor are în jur de 125 de milioane de receptori, în timp ce nasul unui om obișnuit are în jur de 5 milioane de receptori.

* Contrar credinței populare, câinii nu transpiră prin saliva, ci prin pernițele lăbuțelor.

* Câinii adulți au 42 de dinți, iar pisicile, 30, în timp ce omul are 32 de dinți la maturitate.

* Un câine husky poate alerga cu viteze de aproximativ 31 de kilometri pe oră, dar abilitatea este cheia de rezistenţă a acestor animale.

* Câinii se pare că se consideră parte din familie, ba chiar că sunt copiii proprietarilor, pentru că deseori au același comportament ca cel al unui bebeluș. Spre deosebire de pisici sau cai, câinii vor căuta întotdeauna ajutor din partea proprietarilor atunci când se simt în pericol, asemenea copiilor.

* Potrivit unei cercetari realizate de Stanley Coren, profesor la Universitatea din Columbia Britanică din Vancouver, cel mai bun prieten al omului are o inteligență similară cu cea a unui copil de 2 ani – poate număra, înțelege până la 150 de cuvinte și poate păcăli alți cîini (sau oameni) pentru a primi gustări.

* Caii sunt considerați animale nobile, prezente în diverse mitologii și religii, iar de când lumea sunt folosiți la transport, sport și divertisment. Strămoşul calului este Eohippus, care a trăit în urmă cu 55 de milioane de ani. Hinduşii asociază caii cu cosmosul, iar caii albi sunt consideraţi reîncarcarea lui Vishnu.

* Cei mai rezistenţi cai şi buni alergători sunt consideraţi caii arabi, considerați și cea mai pură dintre cele 160 de rase de cai cunoscute. Aceştia pot alerga fără oprire 160 de kilometri și chiar și structura scheletică le este diferită față de a celorlalţi cai.

* Ochiul unui cal este de 9 ori mai mare decât cel uman. Aceştia pot sa vadă aproape 360 de grade. În timpul somnului, ochii cailor experimentează mișcări rapide, ceea ce înseamnă cel mai probabil că animalul viseză.

* Caii domestici pot să citească emoţiile umane precum tristeţea, nervozitatea, chiar înainte ca acestea să fie conștientizate de creierul uman.

* Corbii țin minte persoanele și animalele care la un moment dat au fost bune sau rele cu ei, iar porumbeii rețin chipul celor care le-au făcut rău pentru a se putea răzbuna, într-un moment potrivit.

* Găinile comunică cu puii lor înainte ca aceștia să iasă din ou. Atunci când clocește oul, găina ciripește încet, iar puiul îi răspunde, ciripind înapoi.

* Puii de gaină pot detecta unde ultraviolete, visează în timpul somnului la fel ca oamenii, disting până la 100 de fețe, folosesc peste 20 de vocalize diferite pentru comunicare și absorb vitamina D din soare cu ajutorul penajului.

* Fluturii, care ne uimesc cu gingășia și frumusețea lor, nu pot auzi, dar pot simți vibrații. Ei miros cu antenele, iar papilele lor gustative sunt în picioare.

* Se spune că există peste 24.000 de specii de fluturi în lume, iar aceste vietăți pot distinge doar 3 culori: roșu, verde și galben. Cu toate acestea, unele specii de fluturi pot vedea lumina ultravioletă (UV).

 

 


Adaugati un comentariu


 

*