Știi și câștigi sănătate: Muzica ne influențează încă din viața intrauterină

10 martie 2021 | 0 comentarii |

Muzica devine din ce în ce mai acceptată ca o formă de psihoterapie prin care sănătatea fizică și mai ales psihică a individului este îmbunătățită. Muzica relaxează, energizează, are multe beneficii concrete asupra stării noastre de sănătate. O auzim încă din viața intrauterină. În anii ’90, omul de știință Sheila Woodward de la Universitatea din Capetown a stabilit, în urma unui studiu, că un fetus poate auzi muzica în timp ce se află în uter, asfel că viitoarele mame pot induce o cultură muzicală celor mici încă din perioada sarcinii. Muzica lentă și sunetele naturale calmează copilul, atunci când este mai agitat.

Ascultarea unei melodii preferate si interpretarea proprie a unui cântec pot avea efecte reale asupra mai multor regiuni cerebrale, printre care se numără și cele responsabile cu memoria și simtul văzului, așa că nu e de mirare că din ce în ce mai mulți chirurgi preferă să aibă, în sălile de operații, muzică, în surdină….

Un studiu Canadian a demonstrat că există o relație cauzală între muzică și sistemul de recompensă, o parte centrală a creierului care reacționează la stimuli pozitivi (așa cum sunt hrana, lumina, sexul etc.) și încurajează adoptarea de comportamente care conduc la instalarea unei stări de bine. Iată câteva dintre beneficiile muzicii pentru sănătatea noastră fizică și psihică:

 

* Crește imunitatea. Un studiu din 2013 a făcut legătura între efectele muzicii asupra stresului și creșterea imunității. Muzica potrivită ne calmează, ne relaxează și reduce dramatic anxietatea. În acest mod, organismul nostru este eliberat de „evenimente” care îi consumă inutil energia și se poate concentra pe sistemul imunitar, pentru funcțiile esențiale și pentru regenerare.

* Menținerea sănătatea inimii. Cercetătorii Universității din Maryland au descoperit o legatură certă între ascultarea muzicii și sănătatea cardiacă. Muzica veselă și ritmată stimulează procesul de dilatație a vaselor de sânge facilitând buna circulație a sângelui către inimă. Procentual, diametrul vaselor sanguine crește cu până la 26% atunci când o persoană ascultă o melodie veselă.

* Previne respingerea transplantului cardiac. Acest beneficiu s-a dovedit a fi real, momentan, doar în cazul cobailor de laborator. Cercetătorii japonezi au descoperit că expunerea șoarecilor la anumite genuri muzicale contribuie la prelungirea longevității după o operație de transplant de cord. Cobaii au fost expuși mai multor genuri muzicale, de la Mozart și Verdi, până la muzica modernă. Cele mai bune rezultate au fost observate în cadrul expunerii la muzica clasică.

* Susține oxigenarea creierului. În anul 2012 a fost realizat un studiu special, pe bicicliști de performanță. Aceștia au fost împărțiți în 2 grupe: prima grupă a ascultat muzică în căști, a doua grupă nu. Concluzia a fost că bicicliștii din primul grup au avut nevoie cu 7% mai puțin oxigen.

* Îmbunătățește recuperarea după un accident vascular cerebral. Oamenii de știință finlandezi susțin că ascultarea muzicii imediat după producerea unui atac cerebral poate ajuta la o recuperare mai bună a pacienților. Un studiu publicat în jurnalul Brain arată că muzica poate contribui la îmbunătățirea memoriei verbale și a atenției persoanelor care au suferit un atac vascular cerebral.

* Calmează creierul în timpul unei operații. O cercetare condusă de oamenii de știinta ai Clinicii din Cleveland susțin că pacienții care ascultă muzică ritmică sunt mai liniștiți atunci cănd sunt supuși unei intervenții chirurgicale. Muzica acționează, în acest caz, ca un calmant fără efecte secundare. Un alt studiu, al oamenilor de știință olandezi, confirmă, pe baza cercetării a 16 studii anterioare, că ascultarea muzicii reduce semnificativ anxietatea şi durerea pacienţilor după o intervenţie chirurgicală cardiacă majoră, aceasta acționând asupra psihicului ca un „medicament magic”.

* Îmbunătățește memoria. Psihologii Universității din Hong Kong susțin teoria conform căreia copiii care iau cursuri muzicale asimilează mai ușor materia predată la școală, obțin rezultate mai bune la teste și au o memorie verbală superioară, comparativ cu cei care nu desfășoara nicio activitate muzicală.

* Previne îmbătrânirea prematură a creierului. Contactul constant cu muzica poate fi de ajutor în protecția randamentului cerebral, odată cu înaintarea în vârstă. Cercetătorii Universității din Kansas, SUA, au descoperit că vârstinicii care au primit o educație muzicală la un moment dat în viață își mențin cel mai bine randamentul funcțiilor cognitive.

* Ajută la recuperarea memoriei. Au fost realizate cercetări asupra unor pacienți cu pierderi ale memoriei pe termen lung, din diferite motive. Când specialiștii i-au pus să asculte muzică veche, din tinerețea lor, de exemplu, aceștia au putut să asocieze anumite melodii cu momente din viața lor și în acest fel să îți recupereze, măcar parțial, amintirile.

* Susține secreția de dopamină. O teză doctorală prezentată în cadrul Universității din Gothenburg arată că ascultarea muzicii în fiecare zi este o metodă eficientă de reducere a nivelului de stres, prin eliberarea de dopamină în organism. Lucrarea se bazează pe două studii care au demonstrat că melomanii prezintă cele mai multe emoții pozitive. Cu ajutorul muzicii, unele persoane își pot crește nivelul de energie într-o zi dificilă, iar altele pot folosi această artă pentru a se elibera de emoțiile negative. Procesele cerebrale sunt foarte complicate, iar elementele care le influențează nu sunt încă descoperite în totalitate – cu toate acestea, muzica este cu siguranță un stimulent important pentru mesajele transmise de creier întregului organism. Pentru o eliberare de stres reală, se recomandă ascultatea genului muzical preferat (altfel muzica poate spori stresul și agitația).

* Reduce nivelul de anxietate. Muzica de calitate poate fi un bun substitul al masajelor de relaxare în lupta cu nivelul ridicat de anxietate. Un studiu publicat în jurnalul Depresie și Anxietate relevă că pacienții care au beneficiat de 10 ore de masaje de relaxare au prezentat aceleași simptome ale eliberării de anxietate, precum persoanele și-au tratat neliniștea ascultând muzica preferată.

* Crește acuitatea auzului. Un studiu derulat în anul 2011 pe un eșantion de 163 de persoane (dintre care 74 muzicieni) relevă faptul că persoanele care au contact frecvent cu muzica au un auz mai fin și sunt capabile să distingă mai bine diversele sunete din mediul înconjurător.

* Ne face mai generoși : Un studiu din anul 2014 atestă și beneficii psihologice ale muzicii, legate de comportamente și atitudini. Subiecții care au ascultat timp de câteva zeci de minute muzica lor preferată, s-au dovedit mai empatici și mai generoși. Când au fost întrebați dacă ar dona bani persoanelor sărace sau cum ar împărți astfel de donații, majoritatea au fost mai deschiși în fața unor astfel de fapte bune.

* Ameliorează durerea. Un grup de cercetători de la Universitatea din Utah, SUA, au demonstrat experimental că muzica este o sursă excelentă de distragere a atenției de la durerea fizică resimțită de organism. Astfel, oamenii care ascultă o melodie bună simt durerile la o intensitate mai mică. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 143 de persoane, iar rezultatele au arătat că toți participanții concentrați pe o anumită linie melodică au simțit mai puțin intens impulsurile electrice generate de electrozi de mici dimensiuni atașati de buricul degetelor.

* Ajută în tratarea cancerului. Oamenii de știinta de la Universitatea Drexel evidențiază un alt beneficiu potențial al muzicii, respectiv, combaterea anxietății resimțite de bolnavii de cancer în timpul tratamentului. Un studiu la care au participat 1891 de pacienți oncologici arată că cei care s-au refugiat în muzică după aflarea diagnosticului de cancer nu doar ca au prezentat un nivel inferior de stres, ci și o presiune arterială mai bună și o stare de spirit mai pozitivă.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*