Muzica ar putea îmbunătăți recuperarea post-operatorie

5 februarie 2021 | 0 comentarii |

Chiar și muzica difuzată în timpul intervențiilor chirurgicale poate avea un efect benefic asupra pacienților operați.

 

Intervențiile chirurgicale au un impact semnificativ asupra pacienților, mai ales când este vorba de operații complicate, care necesită o perioadă îndelungată de refacere. O nouă cercetare, a unei echipe de oameni de știință olandezi, reconfirmă studii anterioare prin care muzica este recomandată ca un bun remediu complementar extraordinar, grăbind recuperarea post-operatorie. Aceștia spun că efectele benefice ale muzicii sunt resimțite și în sălile de operație, atât de pacienți cât și de medici, dacă sunt difuzate melodii într-o anumită notă, pe timpul intervențiilor chirurgicale.

Cercetarea a analizat date de la 16 studii cu privire la efectul muzicii asupra îngrijirii post-operatorii, în care au fost inscluși aproape o mie de pacienţi, iar aproximativ 90% dintre proceduri au implicat grefe de bypass coronarian sau înlocuirea unei valve cardiace. În general, muzica utilizată a fost relaxantă, fără ritmuri sau percuţii intense, iar alegerea muzicii a variat – uneori a provenit din listele cu melodii ale pacienţilor, alteori din cele preselectate sau alese de medici.

În locul muzicii, persoanele din grupurile de control din cadrul studiilor au fost expuse la o varietate de alte opţiuni, cum ar fi odihna programată, exerciţiile de respiraţie sau folosirea de căşti fără muzică.

 

Cercetătorii au folosit apoi sisteme de evaluare validate pentru a măsura nivelurile de anxietate şi de durere resimţite de pacienţi.

Analiza datelor a demonstrat că ascultarea muzicii reduce semnificativ anxietatea şi durerea pacienţilor după o intervenţie chirurgicală cardiacă majoră, aceasta acționând asupra psihicului ca un „medicament magic”. În cazurile în care pacienţii au ascultat muzică mai multe zile, anxietatea s-a redus până la opt zile după operaţie, potrivit studiului.

Cercetătorii olandezi au constatat însă că, deşi terapia prin muzică pare să uşureze disconfortul, ea nu a avut un impact semnificativ în ceea ce priveşte utilizarea analgezicelor opioide de către pacienţi, durata de spitalizare a acestora, timpul de administrare a ventilaţiei mecanice, tensiunea arterială, ritmul cardiac sau rata de respiraţie.

Cu toate acestea, spre deosebire de medicamente, muzica nu este însoţită nici de riscuri, nici de efecte secundare cunoscute, astfel că profesioniştii din domeniul medical ar trebui să ia în considerare expunerea la muzică în perioada operaţiei a pacienţilor supuşi unei intervenţii chirurgicale cardiace”, au sugerat cercetătorii, într-un articol publicat pe această temă.

 


Adaugati un comentariu


 

*