Genunchiul, intre perfectiune si bisturiu

10 mai 2012 | 0 comentarii |

Genunchiul, aceasta „masinarie perfecta a corpului uman, pe care tehnica cea mai avansata este departe de a o egala”, reprezinta regiunea articulara situata la jonctiunea coapsei cu gamba. Oasele genunchiului sunt atat de netede si fara asperitati, incat pot intrece de sute de ori performanta cea mai recenta a mecanicii fine. Articulatia genunchiului uneste femurul cu tibia si cu rotula si este si mai uimitoare ca alcatuire. Doua capete de oase aluneca pe o suprafata plana la fel cum doua bile aluneca pe masa de billiard, dar cu toate acestea genunchiul are o stabilitate extraordinara. Adaptarea perfecta a suprafetei articulare a femurului cu cea a tibiei este asigurata prin existenta a doua formatiuni fibrocartilaginoase denumite meniscuri, iar ligamentele incrucisate, foarte puternice, garanteaza o stabilitate perfecta a acestei articulatii.

 

Afectiunile genunchiului

Una dintre problemele frecvente cu care se confrunta specialistii in ortopedie si traumatologie este artrita genunchiului. „Articulatia genunchiului actioneaza ca o «balama» care permite flexia si extensia gambei, facand posibile ortostatismul si pozitia asezat. Cand aceasta nu mai functioneaza corespunzator, se impune consultul medical si instituirea terapiei adecvate, altfel exista riscul aparitiei unor complicatii, uneori ireversibile, cu consecinte dezastruoase”, precizeaza dr. Stanciu Paraschiv, seful Sectiei Ortopedie si Traumatologie a Spitalului Judetan de Urgenta.

Artroza, o boala degenerativa, are ca factori declansatori uzura articulara, suprasolicitarea, supraincarcarea. Atunci cand cauzele sunt neidentificate, se numeste primitiva. Apare de obicei la varstnici, mai ales la supraponderali si obezi, dar si favorizata de factori genetici sau alte cauze secundare care conduc la uzura cartilajului”, mai spune medicul chirurg ortoped.

 

Diagnosticare

Medicii folosesc mai multe metode de diagnosticare a afectiunilor de la nivelul genunchiului. „Prima si cea mai la indemana este anamneza, cand pacientul relateaza detaliat simptomele si eventualele injurii, afectiuni concomitente care ar putea sa explice durerea. Urmeaza examinarea clinica. Aici, medicul face miscari de flexie, extensie, rotatie si presiune asupra genunchiului pentru a localiza durerea si a determina gradul de limitare a miscarilor. Pentru un diagnostic corect se efectueaza apoi teste diagnostice, prin care se determina natura afectiunii. Cea mai veche metoda de diagnostic este radiografia – un fascicul de raze X este trecut prin genunchi, formand o imagine bidimensionala a structurii osoase. Mult mai precisa este metoda Computer-tomografului, Rezonanta Magnetica Imagistica sau alte investigatii cu aparatura de ultima generatie care, in anumite cazuri, se utilizeaza concomitent cu interventia chirurgicala, coordoneaza interventia echipei chirurgicale”, explica dr. Paraschiv.

 

Investigatii

Medicii specialisti in ortopedie-traumatologie spun ca in ultimii 20-30 de ani au aparut si continua sa apara noi tipuri de investigatii pe baza carora diagnosticarea devine din ce in ce mai corecta. „Detalii despre afectiunile osoase si articulare se obtin prin computer tomografia axiala.Un fascicul cu raze X, cu durata de o fractiune de secunda, trece prin genunchi din unghiuri diferite, este detectat de un scanner si analizat de un computer (vizualizeaza tesuturile moi mult mai clar decat radiografia, iar imagini individuale pot fi combinate de computer pentru a realiza o imagine tridimensionala). Pentru cazurile mai complicate se face scintigrafie osteoarticulara, caz in care o cantitate mica de substanta radioactiva se injecteaza intravenos si este detectata de scanner. Rezonanta magnetica imagistica este un test mai complex, prin care energia venita de la un magnet puternic stimuleaza tesutul de la nivelul genunchiului sa produca semnale, iar acestea sunt detectate de un scanner si analizate de computer. Artroscopia este un test modern, minim invaziv, prin care se rezolva chirurgical problemele articulatiilor. Se introduce, printr-o mica incizie, la nivelul articulatiei, un tub subtire, prevazut cu camera si lumina (artroscop), imaginile de la nivel articular fiind proiectate pe un ecran. Recuperarea este rapida, iar recidiva poate aparea la distante de doua ori mai lungi decat in interventiile prin chirurgia clasica”, arata dr. Dragos Margitu, medic chirurg ortoped in cadrul Clinicii de Chirurgie Ortopedica OPTIED Buzau.

 

Profilaxie

Unele afectiuni ale genunchiului, cum ar fi cele aparute din cauza unui accident, nu pot fi prevazute sau prevenite. Multe probleme de la acest nivel pot fi insa evitate daca, inaintea efectuarii de exercitii sau a participarii la diferite activitati sportive, se efectueaza o incalzire generala si exercitii de incalzire musculara (incalzirea musculaturii din partea anterioara a coapsei si din cea posterioara reduce tensiunea din tendoane si scade presiunea din genunchi din timpul activitatii). „Fortificarea musculaturii picioarelor prin exercitii specifice (urcatul scarilor, mersul pe bicicleta), exercitiile (supravegheate) cu greutati, sunt moduri de fortificare a musculaturii, de care beneficiaza si genunchiul. Este indicat sa se evite schimbarile bruste in intensitatea exercitiului, forta si durata exercitiilor crescand progresiv. Problemele de la genunchi pot aparea si din cauza unui picior plat sau a unui picior aflat in pronatie (rotat in interior), dar aceste probleme pot fi minimalizate prin purtarea unor tipuri speciale de incaltaminte, cu talonete. Se va mentine o greutate corporala adecvata pentru a reduce stresul de la nivelul genunchiului. Obezitatea creste riscul de dezvoltare al afectiunilor degenerative, cum ar fi osteoartrita”, sustine dr. Luminita Dinu, medic fizioterapie si recuperare medicala in cadrul Ambulatoriului „N. Titulescu”, recomandand ca inainte de a decide efectuarea unor programe de exercitii fizice, mai simple sau mai dificile, sa se consulte medicul specialist.


Categorii: Actual, Medici, Stiintific

Adaugati un comentariu


 

*