Implantul dentar, interventie chirurgicala reparatorie si estetica

9 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Pierderea unuia sau mai multor dinti face ca persoana respectiva sa fie marcata de aspectul inestetic si sa fie preocupata de recapatarea  funciei de masticatie. Specialistii spun ca se poate opta pentru metoda clasica, de acceptare a unei punti, sau pentru implant. Implantologia este, la ora actuala, domeniul cu cea mai rapida dezvoltare in stomatologie. Exista numeroase sisteme de implanturi dentare, tehnici de inserare si protezare a acestora, fiecare implicand anumite avantaje, dar si unele riscuri. „Printr- un management foarte strict al riscurilor, orientat spre rezultate previzibile si sigure, se pot obtine pe de o parte efecte de recuperare fiziologica, iar pe de alta, un aspect care reda pacientului incredrea in sine. Noua dentitie contribuie la remodelarea fetei, stopand astfel procesul de imbatranire accentuat de lipsa dintilor. Fiecare caz are o solutie individualizata si, chiar daca acest lucru presupune uneori timp de vindecare prelungit sau o etapa suplimentara de interventie, important este sa se obtina confortul functional si estetic preconizat”,  explica dr. Florin Murgociu, medic dentist.

 

Etape preliminare

Medicii dentisti atrag atentia ca impalntul dentar, ca orice alta interventie de acest gen, presupune parcurgerea unor etape preliminare, care sa pregateasca organismul si pacientul. In primul rand este nevoie de consultatie, care implica  evaluarea clinica, o radiografie panoramica si un plan de tratament. In general, orice persoana care si-a pierdut unul sau mai multi dinti poate opta pentru implant. „Exista insa anumite limite, date de cantitatea si calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau nervului alveolar-inferior, cauze legate de starea generala a organismului pacientului. Pentru a determina aceste limite, inaintea plasarii implanturilor dentare se face un set de analize  sangvine si radiografii specifice. Implantul poate fi contraindicat in cazul anumitor boli cronice, de aceea este necesara o evaluare atenta a tuturor testelor si istoricului dentar al pacientului”, atrage atentia dr. Murgociu.

 

Terapia care schimba calitatea vietii

Odata efectuate si evaluate testele preliminare, medicul poate incepe interventia de plasare a implantului, care se realizeaza sub anestezie. „Implantul dentar este, de fapt, un surub din titan care va inlocui radacina dintelui lipsa. Plasarea lui se face, de obicei, dupa ce locul extractiei s-a vindecat, printr-o manevra chirurgicala nu foarte complicata, prin care acesta se insereaza in osul maxilar si se acopera cu gingie. Dupa cateva ore, cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul, poate aparea un disconfort moderat. Urmeaza o perioada mai lunga de osteointegrare, care dureaza de la trei pana la sase luni. Dupa vindecare este atasat bontul protetic, apoi se realizeaza protezarea prin coroane, punti sau proteze, care mai necesita cateva sedinte. La final, dintii sustinuti de implanturi vor arata si functiona la fel ca si cei naturali. Confortul fiziologic si psihologic al pacientului creste cu pana la 80 la suta, viata sociala i se intensifica, iar alimentatia se diversifica, astfel crescand imunitatea intregului organism. De aceea se poate spune ca protezarea cu ajutorul implanturilor dentare imbunatateste calitatea vietii, noua dantura putand face minuni pentru recapatarea increderii in sine”, mai arata medicul dentist, mentionand ca tehnica implantului poate inlocui radacina dintelui natural pentru o perioada de 10-20 de ani sau chiar toata viata, ingrijirea implicand doar respectarea igienei orale.

 


Adaugati un comentariu


 

*