Neurochirurgie de top la Spitalul Militar Central

Neuronavigatia, una dintre cele mai moderne tehnici neuro-chirurgicale, a intrat in oferta de servicii medicale a SUUMC, de la inceputul acestei luni.

 

Neuronavigatie – SUUMC

Neuronavigatia, procedura moderna despre care se spune ca este GPS-ul neurochirurgului a intrat, din aceasta luna, in paleta de servicii medicale pe care specialistii Spitalului Militar Central le utilizeaza pentru a salva vieti. Potrivit unui comunicat al unitatii medicale, medicii specialisti din Sectia Neurochirurgie a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC) au realizat, in premiera pentru sistemul public de sanatate romanesc, o interventie chirurgicala de rezectie a unui segment cerebral tumoral, utilizand neuronavigatia.

Sistemul de dispozitive medicale si soft-uri IT cu care s-a realizat interventia a intrat in dotarea sectiei, la inceputul acestei luni. Pana acum, 10 pacienti cu varste intre 50 si 78 de ani au beneficiat de astfel de interventii chirurgicale. „Cei 10 pacienti fusesera diagnosticati cu diferite tumori cerebrale, intr-un context fizio-patologic complex, determinat de comorbiditatile asociate patologiei principale si a caror localizare nu permitea abordul chirurgical clasic, acesta punand in pericol fie viata pacientului, fie evolutia post-operatorie. Datorita atat procedurilor chirurgicale pentru care a optat echipa de medici condusa de locotenent-colonel medic doctor Cristian Nastase, medic primar neurochirurgie, cat si a dispozitivelor medicale de ultima generatie, operatiile s-au desfasurat fara evenimente care ar fi putut pune in pericol viata pacientilor”, se mentioneaza in comunicatul SUUMC.

 

Lt.col.dr. Cristan Nastase

Lt. col. dr. Cristian Nastase este medic primar neurochirurgie si doctor in stiinte medicale si s-a perfectionat in aceasta procedura in cadrul mai multor stagii la Institutul de la Hanovra, la Zurich si a lucrat un an intr-un spital din Paris. A inteles, astfel, cat de importanta este tehnologia de ultima generatie in medicina si o foloseste cu succes, la Spitalul Militar Central, unde profeseaza.

Rezectia segmentului tumoral cerebral prin utilizarea sistemului de neuronavigatie este o tehnica chirurgicala precisa, ghidata computerizat, care permite medicului sa stabileasca cu exactitate atat locul unde poate practica incizia, cat si localizarea, cu precizie, a tuturor leziunilor nervoase”, explica specialistul SUUMC.

Intre beneficiile majore pentru pacient mentionate de medic se regasesc: reducerea ratei mortalitatii prin precizia operatiei si imbunatirea intelegerii anatomiei individuale, prin implementarea mai multor metode functionale; reducerea la minimum a craniotomiei (inciziei la nivelul craniului); evitarea lezarii unor structuri importante, cum ar fi vasele de sange, nervii sau zone esentiale din creier (de exemplu aria motorie sau centrii limbajului); limitarea pierderilor sangvine intra-operator si post-operator; reducerea perioadei de internare si monitorizare in Sectia ATI la un interval de doar 24 de ore.

 

Inca din cea de-a doua zi post-operator, pacientii au intrat in regim de viata cvasinormal, prin mobilizare precoce, hidratare si alimentare normala. Antibioterapia profilactica a fost redusa la 24 de ore, astfel ca reinsertia sociala se realizeaza rapid dupa astfel de interventii (in functie de specificului fiecarui caz medical, aceasta s-a realizat intr-o perioada cuprinsa intre 1-4 zile)”, sustin neurochirurgii SUUMC, mentionand ca la acest moment, toti pacientii sunt intr-o stare clinica foarte buna.

*Neuronavigatia este utilizata in abordul chirurgical al tumorilor si angioamelor din zonele semnificative ale creierului, in timpul tratamentului chirurgical al epilepsiei sau in interventiile chirurgicale in zona bazei craniere si a salei turcesti (sella), precum si pentru prelevarea de biopsii si terapie de interventie. Totodata, neuronavigatia compenseaza deplasarea creierului care apare in timpul unei interventii, explica specialistii SUUMC.

Functionarea sistemului de neuronavigatia se bazeaza pe stocarea imaginilor RMN ale pacientului intr-un computer care realizeaza o fixare a capului acestuia si o proiectie 3D. Cand neurochirurgul pune varful instrumentului pe capul pacientului, acesta poate vedea, pe ecranul calculatorului, pozitia exacta a acestui varf pe imaginea RMN. Astfel chirurgul va localiza, cu o precizie milimetrica si inainte de a deschide cutia craniana, unde se afla tumora si, ulterior, va utiliza sistemul de neuronavigatie pentru a se ghida, prin tesutul cerebral, spre leziune pentru a o extirpa, in siguranta.

 


Adaugati un comentariu


 

*