Semnal editorial: „Vademecum de spirometrie”

31 iulie 2017 | 0 comentarii |

Intr-un limbaj accesibil, medicii Petru Emil Muntean, Daniela Boldeanu si Ruxandra Mioara Rajnoveanu au lansat, la Editura Etna, un „manual” dedicat studentilor si tinerilor pneumologi.

 

Un tanar medic pneumolog din Targu Mures, in colaborare cu doi specialisti cu experienta din Cluj a conceput si lansat o lucrare despre SPIROMETRIE, care se doreste „un instrument interesant si cu valente practice pentru viitoarele  generatii de pneumologi”, asa cum subliniaza in prefata lucrarii prof. univ. dr. Florin Mihaltan, care este si referent stiintific.

In cuprinsul lucrarii se regasesc raspunsuri la intrebari precum „Ce este spirometria?”, „Ce masuram cu ajutorul ei?”, „Indicatiile spirometriei”, „Contraindicatiile spirometriei”, „Spirometria (definitii, recomandari, metoda de lucru, precautii)”, „Bronhodilatatia si testul de provocare bronsica”, „Validarea masuratorilor”, „Interpretarea rezultatelor”.

Profesorul Mihaltan sustine ca era nevoie de o astfel de lucrare, in limba romana, pentru ca „nu s-a mai scris un astfel de manual de foarte mult timp, din vremurile marcate de Dr. Dutu” (dr. Stefan Dutu – 11 decembrie 1924- 15 iulie 2012-, este considerat un promotor al pneumologiei romanesti in tara si strainatate, a contribuit din plin la progresul si evolutia Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“, fiind cel care a organizat si coordonat primul Serviciu de fiziopatologie respiratorie din tara, de la infiintare si pana la incetarea activitatii sale profesionale – n.r.).

 

Prof. Dr. Florin Mihaltan

Se pare ca tanarul autor a simtit pe „pielea lui” ce inseamna sa nu ai la dispozitie toate informatiile de care ai nevoie pentru a te forma ca specialist in acest domeniu, iar acest argument l-a determinat sa elaboreze lucrarea despre care profesorul Mihaltan mentioneaza ca „este o carte scrisa intr-un limbaj simplu cu adresabilitate directa pentru studenti si tinerii pneumologi folosind date, cu explicatii detailate  pentru fiecare termen analizat. In plus, lectura devine facila pentru ca este scrisa de un medic care a trecut prin etapele acestea de student, rezident si tanar pneumolog in ultimii ani si a experimentat pe piele proprie aceste lectii. Inserarea la sfarsitul cartii a unor exemple practice creste valoarea si utilitatea acestui manual. Cu speranta ca va fi un instrument interesant si cu valente practice pentru viitoarele  generatii de pneumologi  felicit pe autor pentru initiativa, manualul acoperind un gol resimtit in general la instrumentarea acestui domeniu de baza, formativ care se cheama spirometrie”, subliniaza prof. dr. Florin Mihaltan.

 

Dr. Petru Emil Muntean

Lucrarea care, potrivit autorului, este interesanta pentru studenti,  rezidenti si medicii specialisti in explorari functionale, boli interne, pneumologie, analize, medicina de familie, anestezie, orl si chirurgie, a fost editata in format de buzunar, continre 86 de pagini si poate fi comandata pe site-ul Editurii ETNA, sau la tel. 0727.317.800 – persoana de contact Octavia.

Despre autori:

Dr. Petru-Emil Muntean este medic rezident, ultimul an de pregatire in specialitatea Pneumologie, angajat al Spitalului Clinic Judetean Mures, Departamentul de Pneumoftiziologie.

Dr. Daniela Boldeanu este medic primar pneumolog, sefa Laboratorului de Explorari Functionale Respiratorii, Director Medical al Spitalului Clinic Judetean de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj Napoca.

Dr. Ruxandra Mioara Rajnoveanu este asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca, medic primar pneumolog si membru in Consiliul de Etica al Spitalului Clinic Judetean de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj.

Referent stiintific: Dr. Florin Mihaltan, profesor universitar, UMF „Carol Davila Bucuresti”, medic primar pneumolog, sef sectie clinica Pneumologie III in Institutul National de Pneumoftiziologie Marius Nasta Bucuresti.

 

Spirometria este un test simplu, nedureros si foarte precis prin care se apreciaza functia pulmonara a unei persoane. Potrivit specialistilor, spirometria este recomandata de ghidurile nationale si internationale drept STANDARD DE AUR pentru diagnosticul BronhoPneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), dar si pentru diagnosticul si monitorizarea si altor afectiuni cronice ale bronhiilor si plamanilor precum astmul, emfizemul si fibroza pulmonara, fiind o metoda neinvaziva si foarte precisa de apreciere a functiei pulmonare.

Spirometria este utilizata, de asemenea, pentru a vedea cat de bine actioneaza medicamentele administrate pacientilor cu probleme respiratorii.

Masuratorile se fac cu ajutorul unui aparat numit Spirometru, care arata cat de mult aer incape in plamani si cat de mult aer poate intra sau iesi din plaman, iar datele sunt transmise catre un computer, unde sunt stocate si prelucrate.

Timpul necesar pentru spirometrie variaza in functie de complexitatea masuratorilor, tehnica si cooperarea pacientului, iar rezultatele sunt exprimate de obicei in procente fata de valorile ideale ale functiei pulmonare calculate in functie de sex, rasa, varsta si inaltime. Este foarte utila si reprezentarea grafica a fluctuatiei in timp a functiei pulmonare a pacientului respectiv (trend de evolutie).

 

 


Adaugati un comentariu


 

*