Medicii pneumologi au declansat o noua ofensiva impotriva astmului

S-a dat startul campaniei de informare si educare pe care Societatea Romana de Pneumologie o organizeaza, anual, in luna in care se marcheaza Ziua Internationala de Lupta impotriva Astmului.

 

spirometrie plamaniLa inceputul acestei saptamani, Societatea Romana de Pneumologie a anuntat demararea celei de-a zecea editie a campaniei anualeAstmul poate fi controlat. Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine”, care se adreseaza atat pacientilor diagnosticati, cat si persoanelor care sunt predispuse la aceasta afectiune. Campania se desfasoara in perioada 15-28 mai, interval in care vor avea loc o serie de actiuni de informare si educatie medicala cu privire la aceasta afectiune respiratorie. Totodata, initiatorii si-au propus ca in acest an sa promoveze si spirometria, ca principala metoda de diagnostic si monitorizare a astmului bronsic. In acest context, in ultimele doua zile ale campaniei vor fi efectuate testari gratuite in Parcul Tineretului din Capitala.

In cadrul conferintei de presa organizate cu ocazia lansarii campaniei, medicul Florin Mihaltan a explicat  ca astmul apare, in general, la persoanele de 3035 de ani,  iar  in Romania sunt intre 800.000 si 1.000.000 de pacienti diagnosticati cu cu aceasta boala, reprezentand aproximativ 6% din intreaga populatie.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

Vorbind despre rezultatele actiunilor similare desfasurate in anii anteriori, medicul pneumolog a declarat ca 24% din cei care s-au adresat campaniei pe parcursul editiilor din ultimii trei ani prezentau disfunctii la testele de spirometrie. S-au constatat, totodata, deficiente majore in educatia medicala a celor care s-au adresat campaniei. In afara educatiei medicale deficitare, dr. Florin Mihaltan mai spune ca subdiagnosticarea pacientilor cu astm din Romania si accesul redus la spirometrie sunt principalele probleme care fac ca aceasta boala sa aiba o incidenta destul de ridicata. „Cei mai importanti factori de risc care pot fi controlati sunt fumatul – aproximativ jumatate dintre cazurile noi de astm apar la fumatori –  factorii de mediu, intrucat astmul poate aparea ca o reactie la anumiti alergeni de la locul de munca, praful – expunerea la praf este asociata cu un risc crescut de astm bronsic – si  gandacii.  S-a demonstrat ca oamenii care traiesc in case infestate cu gandaci au de patru ori mai multe sanse sa faca astm decat ceilalti”, a adaugat dr. Florin Mihaltan, cu ocazia lansarii campaniei.

 

Dr. Ruxandra Ulmeanu

Dr. Ruxandra Ulmeanu

La randul sau, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, medicul Ruxandra Ulmeanu, a explicat ca astmul este o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii si se manifesta printr-o hiper-reactivitate bronsica. Aceasta faciliteaza aparitia unor episoade recurente de tuse, dispnee, anxietate, in special noaptea si la primele ore ale diminetii. „Pacientul cu astm tinde sa-si supraevalueze starea de sanatate si sa nu isi ia mereu tratamentul. Astmul este o boala vicleana. Astmul trebuie tratat in permanenta, chiar si atunci cand crezi ca nu mai ai nimic. Sunt incantata ca eforturile Societatii Romane de Pneumologie ii ajuta cu adevarat pe oameni, iar faptul ca anul acesta celebram zece ani de traditie confirma, inca o data, cat de eficiente sunt campaniile de informare, pe de o parte, iar pe de alta parte, cat de multa nevoie avem de ele. Trebuie sa retinem, astmul este o boala care ucide, iar cei care nu au tratament de fond prezinta riscul cel mai mare”, a declarat dr. Ulmeanu, in cadrul conferintei.

Medicul a subliniat si cateva recomandari de care trebuie sa tina seama persoanele care sufera de astm. Acestea trebuie sa evite factorii de risc si sa renunte la animalele de companie, la fumat, sa nu foloseasca deodorante puternice din gama sapunurilor, sampoanelor, parfumurilor sau deodorantelor de camera. Totodata, cei care au astm trebuie sa scoata din camera toate covoarele, pernele si fotoliile suplimentare, sa spele des cearsafurile si paturile, in apa fierbinte, apoi sa le lase sa se usuce la soare si sa le aeriseasca des.

 


Adaugati un comentariu


 

*