Aproape jumătate din românii astmatici renunță la tratament

Societatea Română de Pneumologie a tras un semnal de alarmă în acest sens, in condițiile în care în România sunt aproximativ un milion de pacienți diagnosticați.

 

Prima zi de marți din luna mai este declarată anual Ziua mondială de luptă împotriva astmului, eveniment care a fost marcat ieri de Societatea Română de Pneumologie (SRP) printr-o conferință de presă în cadrul căreia a fost anunțară derularea unei noi campanii de testări gratuite pentru depistarea acestei afecțiuni. Aceste testări specifice pentru depistarea astmului sunt denumite spirometrii, iar pentru membrii SRP a devenit o tradiție ca în fiecare an să marcheze această zi prin derularea unei astfel de campanii.

Anul acesta, testările gratuite se vor face în week-end, în zilele de 11 și 12 mai, în curtea spitalului Colțea din Capitală, președintele SRP, medicul pneumolog Ruxandra Ulmeanu precizând că sunt așteptate cât mai multe persoane, recomandând în special persoanelor aflate la risc dar și pacienților deja diagnosticați, să profite de această ocazie și să își facă o spirometrie gratuită.

„De peste 11 ani facem în luna mai, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva astmului, testări gratuite pentru pacienţii diagnosticaţi şi pentru persoanele la risc. Şi anul acesta oferim spirometrii gratuite și sperăm să vină cât mai mulţi oameni, pe care îi așteptăm sâmbătă și duminică în curtea spitalului Colțea, la intrarea dinspre bulevardul Brătianu”, a declarat în cadrul conferinței dr. Ruxandra Ulmeanu.

 

Totodată, medicii specialiști au profitat de acest eveniment pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la această afecțiune, una dintre principalele probleme fiind renunțarea la tratament, în multe cazuri pacienții fiind convinși că medicamentele pe care trebuie să și le administreze sunt inutile sau că le afectează viața de zi cu zi făcându-le „mai mult rău decât bine”.

Dr. Ruxandra Ulmeanu a precizat că, la acest moment în România există aproximativ un milion de pacienți cu astm bronșic, iar 10% dintre aceștia, adică circa 100.000 suferă de o formă severă a bolii.

Dintre aceștia aproximativ 49% uită frecvent să își administreze medicația zilnică, fapt ce duce periodic la apariția unor complicații, dar mult mai îngrijorător este faptul că 47% renunță din proprie inițiativă la medicație imediat ce încep să se simtă mai bine, ignorând faptul că este vorba de o boală cronică ce necesită medicație permanentă.

 

Dr. Ruxandra Ulmeanu

Medicii pneumologi s-au mai confruntat însă și cu cazuri de pacienți care au renunțat de bunăvoie la tratament din alte motive. Astfel, 33% dintre pacienți care au renunțat la medicație au făcut-o de teama efectelor adverse, în timp ce 26% sunt convinși că medicamentele prescrise sunt complet inutile, iar 24% cred că acestea le vor afecta viața de zi cu zi. Nu în ultimul rând, 40% s-au văzut nevoiți să renunțe la medicația inhalatorie din motive financiare.

Medicii spun că scopul tratamentului împotriva astmului este reducerea şi prevenirea atacurilor de astm, denumite şi episoade sau crize, care se manifestă prin tuse, dispnee, respiraţie şuierătoare, senzaţie de sufocare, anxietate. Acestea pot fi prevenite și prin controlul unor factori de risc precum fumatul, alergenii de la locul de muncă și din mediul înconjurător, praful, acarienii și insectele.

„Cele mai frecvente trei expresii folosite de pacienţi pentru a descrie criza astmatică sunt: lipsa de aer, sufocare şi frică. În fiecare săptămână, unul din 5 pacienţi cu astm sever suferă o criză atât de intensă, încât nu poate solicita ajutor. De asemenea, pe un pacient din 5, simptomele de astm îl împiedică total să muncească sau să studieze”, a mai declarat președintele SRP în cadrul conferinței de presă.


Adaugati un comentariu


 

*