Bilant la Ziua Pneumologiei Romanesti

3 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Afectiunile contagioase si bolile cronice s-au aflat in ultimul an in prim-planul preocuparilor medicilor pneumologi din Romania.

 

Dr. Ruxandra Ulmeanu

Astazi se marcheaza, pentru al saselea an consecutiv, Ziua Pneumologiei Romanesti, eveniment instituit in urma cu cinci ani, la initiativa Societatii Romane de Pneumologie. Inca de la prima aniversare a acestui eveniment s-a instituit traditia ca, in fiecare an, pe data de 3 octombrie, sa fie realizat si un bilant al realizarilor dar si al neimplinirilor din anul precedent, in domeniul pneumologiei.

Traditia a fost respectata si in acest an, medicul Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, precizand intr-un comunicat care au fost aspectele esentiale din activitatea medicilor pneumologi in ultimele 12 luni. In document se precizeaza ca preocuparile pneumologilor au fost orientate in mod special in doua directii principale, prima reprezentata de afectiunile contagioase unde tuberculoza a primat ca preocupare si cealalta reprezentata de bolile cronice respiratorii netransmisibile. „Programul de control al tuberculozei a fost si a ramas un program prioritar atat pentru Societatea Romana de Pneumologie, cat si pentru Ministerul Sanatatii. In domeniul bolilor non-tuberculoase, preocuparile multiple ale acestei asociatii profesionale care grupeaza toti pneumologii din tara au fost orientate spre screeninguri de spirometrie organizate de Ziua Astmului si a Bronhopneumopatiei cronice obstructive, spre sustinerea si implementarea noii legi antifumat, spre depistarea precoce a bolilor cronice obstructive respiratorii”, mai mentioneaza dr. Ruxandra Ulmeanu in comunicat.

 

In document se vorbeste si despre evenimentele organizate in ultimul an pentru actualizarea cunostintelor medicale legate de diferite patologii respiratorii, fiind evidentiate manifestarile organizate pentru si impreuna cu tanara generatie de pneumologi.

In ceea ce priveste proiectele pentru anul urmator, presedintele Societatii Romane de Pneumologie mentioneaza ca vor fi continuate programele demarate deja pentru ameliorarea aderentei la tratament a pacientilor cu afectiuni respiratorii sau pentru repetarea anchetei de prevalenta a bronhopneumopatiei cronice obstructive.

Nu in ultimul rand sunt amintite colaborarile cu Societatea Romana de Cardiologie, cu Societatea Romana de Medicina Interna, Societatea Romana de Medicina Familiei si cu organizatii non-guvernamentale precum Romania Respira.

Subliniind ca ceea de fac pneumologii romani poate fi sintetizat prin „unitate, continuitate, abordare unitara a tuturor grupelor de afectiuni”, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu incheie comunicatul transmis de SRP cu prilejul Zilei Pneumologiei, mentionand ca „in aceasta zi de bilant reconfirm progresele in domeniu ale pneumologiei romanesti pe linia ascendenta a progresului acestei specialitati” si le ureaza colegilor sai „La multi ani dragi pneumologi români!

I

 

Dr Florin Mihaltan

La randul sau, in cadrul unei conferinte desfasurate zilele trecute la Targu Mures, presedintele de onoare al Societatii Romane de Pneumologie, medicul Florin Mihaltan, a anuntat ca amendamentele la Legea Antifumat pentru protejarea fumatorilor pasivi vor fi depuse luna viitoare in Parlament, iar acestea vizeaza inclusiv introducerea pachetului de tigari neutru.

„Prevalenta fumatului este o treime din populatie la adulti, dar nu scade prevalenta la adolescenti, aici e oferta fumatului care nu face fum, care intersecteaza cei cativa ani de reclama a tigarii electronice. Aceste mesaje disimulate sunt de fapt capcane pentru debutul de a fuma. Stim ca la ora actuala tigara electronica, pentru un fumator care doreste sa se lase il mentine cu comportamentul, iar pentru un copil este primul drum spre o tigara traditionala. Este o moda a tigarii electronice. De aceea ne gandim la o serie de amendamente, cum ar fi interdictia fumatului in masini, in prezenta mamelor gravide si a copiilor. De asemenea, ne gandim la restrictionarea mult mai larga a tigarii electronice pentru ca si aceasta este o modalitate de ocolire a legii si exista chiar o propunere recenta de a restrictiona modul de reclama in zona de comercializare, in asa fel incat sa nu fie vizibil pachetul de tigari pe partea lui de promovare”, a mai decarat acesta in cadrul conferintei.

 


Adaugati un comentariu


 

*