La Socola se va construi un „sat” special pentru pacienții cu Alzheimer

Proiectul presupune un concept revoluționar în privința îngrijirii acestor pacienți, care vor fi integrați într-o comunitate special creată și adaptată nevoilor lor.

 

Un concept unic în România, axat pe îngrijirea pacienților cu Alzheimer, va fi pus în practică la Institutul de Psihiatrie Socola unde se va înființa un centru de excelență pentru diagnosticarea și tratamentul acestei afecțiuni, iar în cadrul acestuia va fi construit un „Sat Alzheimer”, sub forma unei mici așezări autonome, cu case, magazine, sală de spectacole, spații de relaxare, restaurante și alte facilități aflate la dispoziția unei comunități. În acest sat vor locui pacienții diagnosticați cu Alzheimer, „populația” fiind completată de cadre medicale, psihologi, kinetoterapeuți, asistenți medicali și psihoterapeuți, care nu vor purta halate albe și vor juca rolul de vecini sau concetățeni pentru cei internați aici, astfel încât să le creeze impresia ca stilul lor de viață nu s-a schimbat cu nimic și trăiesc într-o comunitate liniștită. Proiectul va fi unul transfrontalier, derulat de institutul de la Socola în parteneriat cu Spitalul de Psihiatrie Bălţi, din Republica Moldova, iar valoarea totală a investiției se ridică la aproape 1,8 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene. Managerul Institutului Socola, dr. Gabriel Oprişanu, a anunțat că proiectul a fost declarat eligibil și va intra în următoarea etapă a procesului de evaluare şi selecţie. „În acest moment în România nu există un sistem standardizat privind prevenţia şi asistenţa pacienţilor cu demenţă Alzheimer. Proiectul propus de noi, o premieră pentru ţara noastră, este structurat atât pe depistarea pacienţilor în stadiul de pre-demenţă a bolii Alzheimer prin screening populaţional, cât și pe îngrijirea pacienților afectați de această boală. Ne propunem construirea unui Sat Alzheimer la secţia exterioară Bârnova a Institutului care va funcţiona după modelul olandez, pentru asistenţa pacienţilor cu Alzheimer în stadiul II, un stadiul mediu de evoluţie a bolii”, a explicat managerul.

 

Satul Alzheimer va reproduce modelul unei comunități obișnuite, unde pacienții vor avea calitatea de locuitori, cu activități cotidiene similare celor de dinaintea îmbolnăvirii. Aceștia vor locui în case ce le vor fi special destinate, cu tot confortul necesar, se vor putea plimba prin parc, vor merge la cumpărături, se vor putea relaxa la teraele unor cafenele și restaurante, vor putea merge la spectacole, vor putea face sport pe terenuri special amenajate și se vor putea îngriji de o gradină de flori și o alta de zarzavaturi.

„Locul va reprezenta un mediu prietenos, în care pacienţii să nu realizeze că viaţa lor s-a schimbat, un mediu care să le ofere activităţi pe care le-au practicat cu plăcere înainte de îmbolnăvire, un loc unde să le fie redată demnitatea umană. Din punct de vedere medical, toţi locuitorii satului vor urma un tratament medicamentos, însă, mai presus de orice, nu vor fi priviţi ca nişte pacienţi propriu-zişi, ci ca oameni care vor trăi în respectivul centru având o anumită boală” a mai explicat dr. Gabriel Oprișanu.

Personalul medical și de îngrijire cu care pacienții vor intra în contact nu va purta halate albe, iar medicii, asistenții și terapeuții centrului vor fi alături de pacienți în activitățile cotidiene, ca niște membri ai comunității, astfel încât să le creeze acestora senzația de normalitate.

 

Dr. Gabriel Oprișanu

Managerul Institutului Socola spune că instituția medicală militează de mai multă vreme pentru acest proiect, precizând că sunt extrem de necesare atât înființarea centrului de excelență pentru diagnostic și tratament cât și construirea Satului Alzheimer.

Acesta aduce ca principal argument datele statistice ale ultimilor ani, precizând că în cursul anului 2015, la Institutul de Psihiatrie Socola au fost asistaţi 2.594 de pacienţi cu demenţă, 423 dintre aceştia având demenţe de tip Alzheimer, iar în 2016 numărul lor a crescut la 2.690, dintre care 425 cu demenţe Alzheimer.  În 2017, numărul pacienților a ajuns la 2.622, dintre care 348 demenţe Alzheimer, iar în 2018 numărul aproape s-a dublat, la Socola fiind înregistrate 4.322 cazuri de demenţe, dintre care 573 cu Alzheimer.

Dr. Gabriel Oprișanu a mai precizat că din valoarea de aproape 1,8 milioane de euro a întregului proiect, institutului pe care îl conduce îi vor reveni 1,4 milioane de euro, în timp ce spitalului de psihiatrie din Republica Moldova, partener în proiect, îi vor reveni 346.350 de euro.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*