„Un secol de psihiatrie modernă” marcat de Institutul de la Socola

4 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Unitatea medicală organizează zilele acestea un simpozion cu participare internațională, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de când a trecut în administrarea statului.

 

Spitalul Socola – 1918

Astăzi a debutat la Iași un simpozion dedicat împlinirii a 100 de ani de când la Socola a început să se practice psihiatria modernă. Evenimentul, la care participă specialiști din țară și din străinătate, este organizat de Institutul de Psihiatrie Socola, sub genericul „Socola 1918 – Începuturile psihiatriei moderne”. Momentul de referință marcat în cadrul acestei manifestări științifice este 18 noiembrie 1918, dată la care, prin decretul Consiliului de Miniștri condus la acea vreme de Alexandru Marghiloman, „Asilul de Alienaţi Socola” a fost trecut în administrarea statului.

Directorul medical al institutului, dr. Roxana Chiriță, a declarat că acel document este considerat un „act de renaștere” a spitalului de la Socola, care a intrat astfel într-o epocă modernă. „Privind însă istoria din urmă cu 113 ani, observăm că Socola s-a înfiinţat cu multe greutăţi administrative, dar cu un spirit deja format. Alexandru Brăescu, fondatorul acestei instituţii, menţiona într-un articol din presa vremii despre necesitatea unei asistenţe spitaliceşti cu particularităţi precum uşile deschise, munca răsplătită în colonii auxiliare pentru bolnavii cronici şi crearea unor unităţi speciale pentru bolnavii mintali ce au comis diverse fapte”, a mai adăugat directorul medical al institutului de la Socola.

 

Aceasta mai spune că începutul celor „100 de ani de psihiatrie modernă la Socola” este marcat de venirea la conducerea unității medicale a profesorului C.I. Parhon. Acesta a preluat modelul predecesorului său, Alexandru Brăescu, și a deschis calea unei activități științifice, care a atras personalități din țară și din străinătate, atât din domeniul medical cât și din cel umanist.

De istoria institutului de la Socola se leagă o serie de realizări în premieră pentru domeniul psihiatriei românești, cum ar fi prima societate şi primul jurnal de ştiinţă dedicate unei psihiatrii biologizate – malarioterapia, prima secţie exterioară de ergoterapie, primele laboratoare de sănătate mintală, ca prim pas în psihiatria comunitară, şcoala de nursing în psihiatrie, locuinţele protejate pentru bolnavii cronici, aprofundarea eticii medicale şi a epistemologiei în psihiatrie.

 

Dr. Gabriel Oprișanu

Eforturile făcute de-a lungul acestor ani de cei care s-au aflat la conducerea spitalului și de către personalul medical au fost încununate de un nou succes în 2014, când unitatea de devenit primul și singurul Institut de psihiatrie din România.

Actualul manager, dr. Gabriel Oprișanu, a declarat în deschiderea lucrărilor simpozionului ce se  desfășoară în perioada 4-6 octombrie, că „nu întâmplător se vorbeşte astăzi despre Socola ca despre o şcoală modernă, ale cărei realizări stau la baza orientării activităţii din domeniu. Să nu uităm, de asemenea, că Socola a devenit în anii ‘70 bază de studii pilot OMS pentru Sănătate Mintală. În an centenar, aşadar, prin organizarea acestui Simpozion, aducem un omagiu tuturor celor care, lucrând în acest aşezământ medical, şi-au adus contribuţia la dezvoltarea psihiatriei moderne, la îmbunătăţirea actului medical şi condiţiilor de tratament, construind, totodată, un adevărat amfiteatru al ştiinţei contemporane”.

 


Adaugati un comentariu


 

*