Peste 100 de specialisti participa la Zilele Institutului de Psihiatrie Socola
Anul acesta, unitatea medicala implineste 112 ani, ocazie cu care vor fi orgsanizate mai multe manifestasri stiintifice cu particpare internationala.
Anul acesta, primul institut regional de psihiatrie din tara aniverseaza 112 de functionare. Este unul dintre cele mai cunoscute spitale din tara, profilate pe aceasta patologie, Institutul de Psihiatrie Socola, judetul Iasi. Unitatea medicala este, zilele acestea, gazda unei serii de manifestari stiintifice dedicate acestei aniversari, reunite sub genericul „Zilele Institutului de Psihiatrie Socola”. Evenimentul este organizat de unitatea medicala in fiecare toamana, devenind astfel o traditie si totodata un moment de referinta in atentia specialistilor in psihiatrie.
Anul acesta, manifestarile care au debutat astazi si se vor incheia pe 7 octombrie, au caracter international, bucurandu-se de participarea a peste 100 de specialisti din tara si din strainatate, care vor participa la doua sesiuni distincte pregatite de organizatori.
Simpozionul National de Psihiatrie „112 Socola” Psyche inseamna Viata a fost precedat de un simpozion-caravana in cadrul caruia peste 100 de medici specialisti si rezidenti, asistenti medicali, directori de spital si specialisti in sanatate au participat la prezentarile si dezbaterile care au avut loc la Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sfantul Spiridon” si Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” din Iasi.
Astazi, Zilele Institutului de Psihiatrie Socola au debutat cu un raport de garda extins, in cadrul caruia au fost premiati pentru activitatea desfasurata cei care lucreaza in Camera de Garda a Institutului.
Potrivit organizatorilor, Institutul de Psihiatrie „Socola” si Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”, in parteneriat cu Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, Colegiul Medicilor Iasi, Academia de Stiinte Medicale – Filiala Iasi, Fundatia DESTIGMA, Simpozionul va fi urmat de un workshop cu tema „Colaborarea structurii de management al calitatii cu celelalte structuri ale spitalului romanesc”.
Managerul Institutului de Psihiatrie Socola, dr. Gabriel Oprisanu, a precizat ca simpozionul, la care participa specialisti romani si straini, este organizat pe trei sectiuni distincte. Una dintre sectiuni este dedicata specialistilor in psihiatrie, o alta este destinata psihiatrilor, iar cea de-a treia se adreseaza cadrelor medii din domeniul psihiatriei.
In cadrul evenimentului vor fi discutate teme ce vizeaza urgentele psihiatrice, amploarea pe care o pot lua si care sunt riscurile comportamentale. In acest context, medicul Roxana Chirita, directorul medical al Institutului si organizatorul simpozionului, a declarat ca „tema propusa, cea a urgentelor in psihiatrie, se reliefeaza ca o necesitate in practica actuala interdisciplinara. Actualizarea cunostintelor de patologie si terapeutica psihiatrica, alaturi de coordonatele si rigorile impuse de etica si drepturile omului, se vor regasi, de asemenea, printre subiectele propuse pentru dezbatere”.
Referindu-se la manifestarea care a debutat astazi, managerul institutului a subliniat ca „Zilele Institutului de Psihiatrie Socola reprezinta o manifestare de traditie, care se desfasoara in fiecare toamna si in cadrul careia au loc manifestari stiintifice, dezbateri, prezentari ale unor lucrari de specialitate si sesiuni de comunicari la care participa specialisti din toata tara, precum si din strainatate. De asemenea, vom organiza si un workshop despre colaborarea structurii de management al calitatii cu celelalte structuri ale spitalului romanesc”.
Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola a fost construit in perioada 1887-1889 pe locul fostului Seminar Teologic, la initiativa doctorului Alexandru Braescu, care a mobilizat intelectualitatea din Iasi sa declanseze o actiune sustinuta pentru construirea unui spital anume destinat ingrijirii bolnavilor psihici din Moldova.
Constructia spitalului a fost proiectata pentru o capacitate de 400 de paturi in sistem pavilionar, iar profesorul Alexandru Obregia, in calitatea sa de director al Directiei Sanitare din Ministerul de Interne, a decis dotarea Spitalului Socola cu echipamentul necesar, permitand astfel deschiderea acestuia pe data de 12 octombrie 1905.
(sursa foto: Facebook – pagina evenimentului)