Urologia pediatrica – specializare medicala inexistenta in Romania

Medicii din domeniu trag un nou semnal de alarma si cer introducerea acestei specializari in curricula de pregatire a rezidentiatului pentru urologie. 

 

Dr. Martha Orsolya (sursa foto medfarm)

Dr. Martha Orsolya (sursa foto medfarm)

Centrul universitar Targu Mures a gazduit, la sfarsitul saptamanii trecute, o noua editie a Simpozionului regional „Actualitati in urologie”, amfitrionii evenimentului fiind specialistii Clinicii de Urologie a SCJU Targu Mures.

Chiar de la debutul manifestarii stiintifice, conf. dr. Martha Orsolya, sefa Clinicii de Urologie a spitalului muresean, a readus in discutie o problema cu care sistemul romanesc de Sanatate se confrunta de multa vreme si a carei rezolvare se impune din ce in ce mai stringent. Este vorba despre urologia pediatrica, o specializare recunoscuta in clinicile din intreaga lume, dar care in sistemul romanesc de Sanatate este, practic, inexistenta. Asociatia Romana de Urologie a facut numeroase demersuri la Ministerul Sanatatii, in acest sens, dar pana acum, fara rezultat.

Din aceasta cauza, la pacientii copii cu afectiuni urologice care necesita interventii chirurgicale se pune de fiecare data problema daca pot fi operati sau nu, in contextul in care in legislatie nu se precizeaza daca un medic urolog pentru adulti poate opera si copii.

 

Urologie Tg. MuresProblema este una veche, medicul muresean mentionand ca aceasta constituie una dintre preocuparile sale principale, insa recunoasterea acestei specializari nu este posibila la momentul actual, fiind nevoie de modificarea cadrului legislativ in acest sens. In curricula de rezidentiat pentru urologie nu sunt incluse stagii de pediatrie.  „Noi ne ocupam doar de adult, de pacientul care a implinit 16 ani. Legislatia nu este clara si nu vine in ajutorul specialistului. Nu se stipuleaza nicaieri daca patologia de urologie pediatrica este apanajul urologului sau al chirurgului infantil. Pacientul care are sub 16 ani si are o afectiune urologica merge la nefrolog, care poate reuseste sa ii puna un diagnostic, dar nu ii poate oferi un tratament invaziv. Tratamentul invaziv –  vorbim de operatii – este oferit de chirurgul infantil, care insa nu este urolog. Incerc de mult sa introduc aceasta specializare in curricula de pregatire a rezidentilor, este una din preocuparile mele. Neavand legislatia de partea noastra sa ne apere, nu putem sa operam copii, pentru ca nu stipuleaza foarte clar daca urologul de adult poate sa trateze, sa opereze copii”, a declarat dr. Martha Orsolya, explicand ca desi abordarea unui copil suferind de o boala urologica presupune utilizarea unei conduite terapeutice asemanatoare cu a adultului, manevrele si tehnicile folosite sunt la dimensiuni mai mici si pot fi facute doar daca le-ai invatat, daca ai un curs de pregatire in acest sens.

 

Marta Orsolya si rezidenti urologie Tg. Mures

Marta Orsolya si rezidenti urologie

In conditiile actuale, in care legislatia nu prevede un modul de pregatire a urologului in urologie pediatrica, singura solutie viabila este ca un medic tanar, care a terminat o specializare de 5 ani in urologie, sa mai faca o specializare pentru chirurgia infantila, care dureaza inca 5 ani, astfel ca abia dupa 10 ani sa poata sa practice urologia pediatrica.

In ceea ce priveste partea legata de actualitati in urologie, un accent important a fost pus, in cadrul simpozionului, pe noua metoda laparoscopica introdusa de curand in clinica de urologie mureseana.

Specialistii participanti la eveniment au dezbatut si probleme legate de patologia afectiunilor urologice precum  acuzele urinare joase, hiperplazia benigna la barbati si vezica hiperactiva la femei, infectiile urinare multirezistente sau cancerul de prostata. O preocupare deosebita a medicului Martha Orsolya a fost aceea de a prezenta, cu ocazia evenimentului stiintific, colegii tineri care se pregatesc in clinica mureseana. „Incercam sa ne prezentam, cu aceasta ocazie, si colegii tineri, care lucreaza la cabinetele de specialitate. Din fericire, sunt patru colegi, trei la Spitalul Clinic Judetean Mures si o colega la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures pe care dorim sa-i facem cunoscuti in lumea medicala. In acest an ne adresam rezidentilor de urologie, de oncologie, ginecologie si medicilor de familie”, a mai spus sefa Clinicii de Urologie.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*