Cel mai varstnic pacient operat printr-o interventie de chirurgie robotica

Are peste 70 de ani, suferea de cancer de prostata si a fost supus unei astfel de interventii la clinica din Timisoara, singura din aceasta zona a europei care detine un astfel de robot chirurgical.

 

robot chirurgicalChirurgii de la Spitalul Judetean din Timisoara si-au trecut zilele acestea in palmares o performanta unica pana la acest moment in Romania, dar si in aceasta zona a Europei, operand cu succes un pacient trecut de 70 de ani, printr-o metoda de chirugie robotica. Operatia in sine nu a constituit o premiera, fiind cea de-a cincea efectuata cu ajutorul robotului chirurgical ultraperformant aflat in dotarea spitalului inca de anul trecut, dar interventia a fost unica in privinta varstei pacientului, tinand cont ca pana acum nu mai fusesera operate persoane trecute de 70 de ani.

Batranul fusese internat la spitalul din Timisoara cu o tumora la prostata, iar medicii chirurgi si urologi care l-au examinat au decis sa il opereze cu ajutorul robotului chirurgical, interventia presupunand mai putine riscuri pentru pacient. Din echipa a facut parte si dr. Victor Deliu Matei, medic timisorean care indeplineste acum functia de director adjunct al Departamentul de Urologie din cadrul Institutului European de Oncologie de la Milano. Despre aceasta interventie, medicul a precizat ca „metoda este incomparabila cu cea clasica, intrucat pacientul a pierdut in jur de 200 de mililitri de sange, fata de media descrisa in chirurgie, care este de 1 litru, neexistand riscul de a apela la o transfuzie. Pacientul se poate externa in 48 de ore, iar consumul de analgezice este minim”.

 

robot chirurgicalOperatia a fost coordonata de dr. Lazar Fulger, seful Clinicii II Chirurgie, in dotarea careia se afla robotul chirurgical ultraperformant, din echipa facand parte atat medici chirurgi cat si urologi.

Acesta a anuntat, la finalul interventiei, ca operatia a decurs fara probleme, iar pacientul se va recupera in cel mai scurt timp, fiind scutit de complicatiile caracteristice unei interventii clasice, care era destul de riscanta in cazul sau, tinand cont de varsta inaintata. A fost cea de cincea interventie efectuata cu ajutorul robotului chirurgical la Timisoara, insa pacientul septuagenar este cel mai varstnic operat pana acum. In acest context se poate vorbi despre o premiera nu doar nationala ci si regionala, tinand cont ca cel mai apropiat spital in care se mai afla un astfel de robot se afla la Viena.

 

Dr. Lazar Fulger

Dr. Lazar Fulger

Robotul chirurgical a fost achizitionat in cadrul proiectului Robocape, un proiect european de cercetare, care se desfasoara prin Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara. Aparatul a costat 1,5 milioane de euro, fiind unic in aceasta zona a Europei, si reprezinta doar o parte din proiectul de cercetare caruia ii sunt alocati in total 4 milioane de euro, pentru o perioada de cinci ani. „Robotul are instrumente mai versatile decat chirurgia laparoscopica, are un cap care reproduce miscarile mainii umane. Disectia in spatii inguste, spre exemplu pelvisul, sau rezectia de rect se pot face cu mai mare precizie. Gesturi mai precise facute de un chirurg ceva mai relaxat, aici chirurgul sta comod pe scaun, priveste si vede tridimensional. Totusi, mini-robotul chirurgical nu poate fi utilizat in cazul cancerelor extinse, al metastazelor peritoneale sau de ficat. Pacientii care beneficiaza de interventii robotizate sunt selectati pe criterii strict medicale, operabile chirurgical”, a explicat dr. Lazar Fulger.

Instrumentele si materialele sanitare necesare unei astfel de interventii costa intre 3 si 4 mii de euro, iar in cadrul spitalului din Timisoara exista la acest moment trei echipe specializate pentru a lucra cu acest robot.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*