Medicii timisoreni cer reluarea finantarii prin Programul de Chirurgie Robotica

17 iulie 2015 | 0 comentarii |

Solicitartea vine in contextul in care SJU Timisoara a fost dotat cu un robot chirurgical ultraperformant, insa costurile instrumentarului si al celoralalte materiale utilizate la o operatie se ridica la cateva mii de euro, cheltuieli aproape imposibil de suportat de bonavi.

 

operatie mitraclipO situatie similara cu cea de la SJU Targu Mures, acolo unde un aparat ultramodern pentru tratarea aritmiilor nu poate fi utilizat in mod frecvent pentru ca pacientii ar fi nevoiti sa suporte costurile interventiilor care se ridica la circa 4.00 de euro, ar putea aparea si in cazul spitalului judetean din Timisoara. Si aceasta unitate a fost dotata de curand cu un robot chirurgical de inalta performanta, insa medicii nu il vor putea folosi decat in cazuri exceptionale, tot din cauza costurilor pe care le presupune o interventie cu acest aparat, costuri ce nu pot fi decontate decat din buzunarul pacientului sau din bugetul spitalului.

Robotul a fost achizitionat la inceputul acestei luni in cadrul unui proiect european de cercetare desfasurat de UMF Timisoara. Suma necesara, aproximativ 1,5 milioane de euro, a fost atrasa prin acest proiect, fiind programate si alte investiitii in urmatorii cinci ani, care ar urma sa se ridice la valoarea totala de 4 milioane de euro. Robotul chirurgical a fost folosit pentru prima data la inceputul lunii, iar zilele acestea, o echipa de chirurgi si urologi din cadrul unitatii medicale a efectuat prima operatie de cancer de prostata cu ajutorul acestui aparat.

Secretarul de stat Dorel Sandesc ar fi promis luna trecuta, ca se vor revizui listele cu spitalele care beneficiaza de acest program si se vor introduce si unitatile medicale din Targu Mures si Timisoara, in calitate de beneficiari, dar pana acum totul a ramas la nivel de promisiune.

 

Dr. Lazar Fulger

Dr. Lazar Fulger

Despre aceasta interventie si despre performantele noului robot intrat in dotarea spitalului a vorbit medicul Lazar Fulger, coordonatorul Clinicii II Chirurgie din cadrul unitatii medicale. „Am efectuat azi (joi n.r.) o operatie in cazul unei afectiuni de cancer de prostata cu un robot de ultima generatie. De la Viena incoace, un robot de o asemenea performanta nu exista. Interventia a decurs fara niciun fel de incidente. Luni, probabil, acest pacient va fi externat”, a declarat medicul chirurg la finalul operatiei. In acelasi timp, colegul sau dr. Viorel Bucuras, seful Clinicii de Urologie, a explicat ce presupune o asemenea interventie in cazul unui pacient cu cancer de prostata. Cancerul de prostata este a doua cauza de mortalitate de cancer la barbati. Acesti pacienti operati de cancer de prostata, in afara de faptul ca sunt operati chirurgical, trebuie sa fie, dupa interventie, continenti urinar, sa nu piarda urina si integritatea functiei sexuale. Este ultimul model de robot de pe piata care exista, permite efectuarea unor operatii extrem de precise”, a precizat  medicul urolog.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgCele doua cadre medicale au adus apoi in discutie aspectele mai putin placute legate de utilizarea acestui dispozitiv, aspecte ce tin de latura financiara. Concret, medicii spun ca instrumentele si celelalte materiale sanitare folosite intr-o interventie cu robotul chirurgical costa intre 3.000 si 4.000 de euro, iar la acest moment, sumele respective nu pot fi decontate. In consecinta, ca si in cazul aparatului de la SJU Targu Mures, cheltuielile ar trebui sa fie suportate de pacienti, si eventual de spital, dar asta doar in cazurile exceptionale. Cum putini pacienti isi pot permite sa plateasca o asemenea suma, iar fondurile spitalului sunt limitate, exista riscul ca robotul chirurgical sa fie folosit mai mult pe post de decor.

In acest context, medicii de la spitalul timisorean au adresat deja o solicitare Ministerului Sanatatii, in ceea ce priveste reluarea finantarii prin Programul de Chirurgie Robotica, program ce a fost sistat in 2013. In cazul in care oficialii din minister nu se vor lasa convinsi, unitatea medicala ia in calcul accesarea unui proiect pe bani europeni pentru plata instrumentarului si pentru materialele sanitare necesare interventiilor chirurgicale.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*