Operatii live ale chirurgului care a realizat primul transplant de uter

24 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Chirurgul american a realizat, la Spitalul Judetean din Timisoara, doua operatii demonstrative, de cancer, care au fost urmarite de specialistii unitatii medicale, dintr-o sala de curs.

 

Marius Raica, Giuliano Testa, Sorin Olariu

Marius Raica, Giuliano Testa, Sorin Olariu

Specialistii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta si ai Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara s-au bucurat, saptamana aceasta, de prezenta renumitului chirurg american Giuliano Testa. Acesta este un cunoscut specialist in transplant american, dar in atentia lumii intregi a intrat dupa ce a a realizat, intr-o clinica din Statele Unite, primul transplant de uter la o pacienta care se nascuse fara acest organ.

Renumitul chirurg, care este in prezent seful Clinicii de Transplant de la Universitatea Baylor din Dallas, a sosit la Timisoara la invitatia specialistilor UMF Victor Babes, al carei Doctor Honoris Causa este de mai multi ani. Cu acest prilej a sustinut o conferinta si a realizat doua operatii demonstrative de ablatie a metastazelor hepatice prin radiofrecventa cu abord laparoscopic.

 

Prof. dr. Marius Raica

Prof. dr. Marius Raica

Medicii timisoreni sunt interesati de aceasta metoda, despre care spun ca ar putea revitaliza transplantul hepatic si renal din Vestul tarii, zona in care nu se afla niciun centru acreditat in acest scop.

Ne gandim de ceva vreme la realizarea interventiilor de transplant si mai ales transplantul de rinichi, la Timisoara. Ne dorim acest lucru nu doar din ratiuni emotionale, ci si practice si de necesitate. Cred ca este important sa primim un impuls si incredere si din alta parte. Acum exista o lege a transplantului, recoltarea se face prin programul national de transplant, nu este normal sa nu facem transplant si in Timisoara. Circuitele necesare se pot pune in functiune in 6 luni, daca exista dorinta strategica, politica, la nivel academic. Echipa de la Spitalul Judetean a ajuns la maturitate, poate efectua aceste transplanturi”, a explicat prof. dr. Marius Raica, rectorul UMF.

In conterxtul scandalului legat de acreditarea mai multor centre fara a fi respectate contitiile necesare, specialistii timisoreni spun ca isi doresc foarte mult reluarea activitatii de transplant la spitalul din Timisoara, in conditiile in care activitatea de prelevare este una destul de sustinuta, iar pacientii din aceasta zona a tarii asteapta perioade indelungate pe liste, pentru a putea beneficia de un transplant.

 

Giuliano Testa

Dr. Giuliano Testa

Chirurgul american a efectuat cele doua interventii asistat de colegi timisoreni din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta, imaginile din sala de operatie fiind transmise, in direct, intr-o sala de curs din cadrul UMF Victor Babes.

Multumesc pentru aceasta invitatie medicilor timisoreni, in special dr. Sorin Olariu. Am mai fost in Timisoara de cel putin zece ori, prima data in 1998. Sunt un chirurg expert in transplantul de ficat, de rinichi, pancreas, intestine si am o experienta de 20 de ani in medicina. Pentru mine a fost mereu o placere si o onoare sa fiu aici, in Timisoara. In 2005 am avut una dintre cele mai mari realizari la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara. Am fost onorat sa primesc titlul de Doctor Honoris Causa. Imi doresc sa vad cum evolueaza aceasta experienta a transplantului, in Timisoara”, a declarat Giuliano Testa, in cadrul unei conferinte de presa care a precedat interventiile si la care au participat prof. univ. dr. Marius Raica – rectorul UMF Victor Babes, alaturi de conf. univ. dr. Sorin Olariu – seful Clinicii I Chirurgie din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara.

 

Dr. Sorin Olaru

Dr. Sorin Olaru

Operatiile au fost urmarite de mai multi specialisti, care intentioneaza sa practice acest gen de interventii minim invazive. Seful Clinicii Chirurgie I a Spitalului Judetean Timisoara, dr. Marius Raica, a declarat cu aceasta ocazie ca „de data aceasta, dr. Testa a venit la Timisoara pe problema metastazelor hepatice care pot fi abordate prin radiofrecventa, prin acces minim invaziv. Daca inainte, un pacient cu metastaze hepatice era considerat inoperabil sau deasupra resurselor chirurgicale, acum el poate fi operat chiar cu intentie de radicalitate oncologica. Am putea sa revitalizam transplantul hepatic si renal, pentru ca in aria noastra regionala nu se face transplant hepatic, nici renal”, adaugand ca medicul american a efectuat in ultimul an 140 de transplanturi de ficat de la donatori vii, carora li se adauga alte transplanturi de pancreas si rinichi.

Expertul american va sprijini dorinta medicilor timisoreni de a revitaliza transplantul si prin trimiterea unora dintre ei la cel mai important centru de transplant din Dallas, unul dintre cele mai competitive din America, unde el insusi profeseaza.

 

operatie transplant de uterTotodata, specialistii timisoreni s-au aratat interesati si de transplantul uterin, domeniu in care dr. Giuliano Testa este pionier, spunand ca aceasta procedura reprezinta o mare provocare, care ar da sansa multor femei care nu pot avea copii sa isi vada implinit acest vis. Referitor la acest subiect, managerul spitalului din Timisoara, conf. univ. dr. Marius Craina, medic ginecolog, a declarat ca „transplantul uterin este o mare provocare, pentru ca ar ajuta un segment de femei pentru care ar fi poate unica solutie sa poata avea cuplul copilul sau. Ca si in cazul transplantul oricarui alt organ, si transplantul de uter, care s-a realizat in Europa, iar Testa l-a reusit in SUA, este intr-adevar de mare interes pentru partea ginecologica, pentru partea medicala. Ne gandim la acele femei la care este indicata histerectomia, femeile nu mai pot ramane gravide, sunt femei tinere, iar cu ajutorul transplantului uterin pot ramane insarcinate si pot naste propriul copil”.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*