Primul transplant de cord de la Târgu Mureș, aniversat printr-o nouă premieră medicală

15 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

O pacientă de doar doi ani a fost operată printr-o procedură specială, pentru a se evita transplantul cardiac, întrucât existau șanse minime să fie găsit la timp un donator compatibil.

 

Dr. Radu Deac si dr. Dietmar Schranz

Joi, 14 noiembrie, s-au împlinit 20 de ani de la primul transplant cardiac la Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) de la Târgu Mureș, realizat la doar două săptămâni după prima intervenție de acest gen din România, efectuată la spitalul Floreasca din Capitală. Cele două intervenții nu ar fi fost posibile fără contribuția medicului Radu Deac, cel care a realizat în 1973 prima intervenție pe cord deschis din România, împreună cu medicul Ioan Pop. Pe 24 octombrie 1999, acesta l-a asistat pe medicul Șerban Brădișteanu la efectuarea primului transplant cardiac, pentru ca două săptămâni mai târziu să efectueze o intervenție similară la IUBCvT, după tei prelevări succesive de cord.

Între timp, institutul de la Târgu Mureș a rămas singurul centru din țară în care se efectuează transplant cardiac, din 1999 până în prezent aici fiind efectuate 82 de astfel de proceduri.

Pentru a marca cele două decenii de transplant cardiac, la Târgu Mureș au loc, zilele acestea, o serie de activități care se bucură de prezența unor personalități medicale de renume din România și din străinătate. Printre invitați se numără și medicul german  Dietmar Schranz, autorul unei noi proceduri intervenționale menite să evite nevoia de transplant de cord sau să prelungească perioada pe care pacientul o are la dispoziție pentru găsirea unui donator compatibil.

 

Cu această ocazie, chirurgul german a efectuat, ieri, o operație împreună cu specialiștii de la IUBCvT, coordonați de medicul Horațiu Suciu, procedura inițiată de acesta fiind astfel folosită în premieră în România. Pacientul a fost o fetiță de doi ani, cu insuficiență cardiacă avansată, a cărei singură șansă era transplantul cardiac. Problema majoră consta în faptul că este extrem de dificil de găsit un donator de cord în cazul copiilor, iar șansele de supraviețuire ale fetiței erau drastic diminuate. „Un copil în vârstă de un an sau doi nu are nicio şansă la un donator, rezultatele sunt zero. A-l include pe o listă de transplant era echivalent cu a spune că l-am pus pe listă, dar nu se va întâmpla nimic bun. Având deschidere şi înţelegând că este un procedeu care dă rezultate foarte bune, speranţa noastră e că acest copil nu va mai avea nevoie de transplant, este un lucru extraordinar. Sunt copii în această situaţie, suntem în acest moment pe punctul de a creşte această experienţă şi sunt convins că este un nou drum deschis în chirurgia cardiacă pediatrică în România”, a declarat dr. Horațiu Suciu.

 

Dr. Horatiu Suciu

Intervenția a fost coordonată de medicul german și a constat într-un banding de arteră pulmonară, procedură menită să „redeseneze” ventriculul stâng, astfel încât inima să funcționeze mai bine.

Procedura nu se folosește foarte des, iar până acum a fost aplicată în puține țări, fiind o alternativă la transplantul cardiac. În 80% din cazuri, aceasta dă rezultatele scontate, funcțiile cardiace fiind îmbunătățite, ceea ce face ca pacientul să nu mai aibă nevoie de transplant de inimă.

În cazul fetiței de doi ani operate ieri, intervenția a decurs bine, iar medicii speră că aceasta nu va mai avea nevoie de transplant.

La nivelul IUBCvT, intervențiile de chirurgie cardiovasculară pediatrică au ajuns deja o rutină, acesta fiind unul din foarte puținele centre din țară în care sunt operați, zilnic, copii cu probleme cardiace. „Capacitatea noastră este de circa 300 de copii operați anual și dorim să o creştem, dar aceasta este capacitatea logistică. Pentru un centru este un număr mare, dar mic pentru o ţară, însă se vor dezvolta şi alte centre de chirurgie pediatrică ca să vină în sprijinul acestor copii care au nevoie de operaţie. Fără această intervenţie, copiii bolnavi trăiesc un an sau doi, copiii nu rezistă pe lista de aşteptare”, a mai declarat dr. Horațiu Suciu.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*