Ajutoare de 300.000 de lei pentru Institutul Inimii de la Târgu Mureș

Este vorba de echipamente de protecție și dispozitive pentru dezinfecție, achiziționate din sumele strânse în fondul de urgență pentru spitale, deschis de asociația Salvați Copiii.

 

În urmă cu câteva zile, medicul Horațiu Suciu, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mures (IUBCvT), făcea un apel la populație și la agenții economici să se mobilizeze pentru dotarea unității medicale cu materiale de protecție necesare în această perioadă, în contextul în care unitatea medicală, ca multe altele din țară, a fost trecută cumva în planul doi, atenția fiind îndreptată spre spitalele în care sunt internați pacienți cu Covid-19.

Managerul institutului reamintea că este vorba de singurul centru din România în care se realizează transplant cardiac, aici fiind efectuate, de asemenea, o serie de intervenții care nu sunt posibile în alte unități medicale din țară. Totodată, la Târgu Mureș se realizează majoritatea intervențiilor de chirurgie cardiovasculară pediatrică din țară, aici având loc anual circa 300 de astfel de operații din totalul de aproximativ 450, câte se efectuează la nivel național.

Prima organizație care a răspuns apelului făcut de dr. Horațiu Suciu, a fost Salvați Copiii, care a deschis încă de la debutul pandemiei un fond de urgență pentru spitale, în care se strâng donații folosite pentru dotarea unităților medicale cu toate cele necesare în această perioadă.

 

Conștientizând importanța vitală pe care o are IUBCvT în sistemul românesc de sănătate, organizația a mobilizat resursele necesare pentru a achiziționa materialele de care institutul avea nevoie. Au fost alocați din fondul de urgență pentru spitale 300.000 de lei, din care au fost achiziționate echipamente de protecție în valoare de 204.000 de lei, diferența fiind alocată pentru mai multe dispozitive de dezinfecție și un aparat de imagistică performant.

Astfel, institutul a fost dotat cu 7.000 de măști de protecție, 100 de viziere, 10.000 de perechi de mănuși, 2.500 de halate de tip vizitator, 4.000 de halate chirurgicale, 420 de combinezoane de protecţie, 50 de perechi de botoşi, 3.000 de tablete de cloramină, 40 de litri de dezinfectant Septol și 20 de  litri de detergent eco.

De asemenea, au fost achiziționate și două mașini speciale pentru spălarea și dezinfectarea pardoselilor, ce ajută la decontaminarea şi dezinfectarea suprafeţelor, în valoare totală de aproape 40.000 de lei, și un aspirator cu aburi, care oferă curăţare cu abur, dezinfectare, aspirare şi uscare într-o singură procedură, în valoare de 2.634 de lei.

 

Totodată, Institutului Inimii de la Târgu Mureș i-a fost donat un sistem de ecografie portabil cu două traductoare ce includ toate tehnologiile de scanare şi procesare a informaţiilor, cu posibilitatea de conectare la dispozitive Android. Acesta este un sistem de inovaţie în imagistica cu ultrasunete, ajutând la luarea deciziilor în cel mai scurt timp posibil, a cărui valoare este de 53.550 de lei.

Până în prezent, Salvaţi Copiii a activat mecanismul de urgenţă pentru echiparea a peste 50 de spitale din România, iar 17 dintre acestea au primit deja echipamente şi aparatură performantă, în valoare de 400.000 de euro.

Peste 2.700 de cadre medicale din sistemul sanitar au fost astfel sprijinite în lupta contra pandemiei, iar 59.839 de echipamente şi materiale medicale indispensabile au ajuns la spitale din Bucureşti şi din Braşov, Arad, Alba, Sălaj, Galaţi, Vrancea, Suceava, Sibiu, Caraş-Severin şi Botoşani. Lista acestora va fi completată în perioada următoare cu noi spitale din țară, care vor primi donații în funcție de nevoile fiecăreia dintre unitățile medicale.

 


Adaugati un comentariu


 

*