Echipamente de protecție pentru pacienții oncologici care merg la tratament

Acestea au fost oferite institutelor oncologice și secțiilor de Oncologie din spitale, de către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

 

La scut timp după decretarea stării de urgență, FABC a demarat o campanie proprie având ca scop limitarea infecţiei cu Covid-19 în rândul pacienţilor oncologici, care accesează serviciile de asistenţă medicală în perioada de epidemie. Cezar Irimia, președintele asociației, a precizat că acest demers a fost inițiat ținând cont de faptul că bolnavii de cancer sunt mult mai vulnerabili faţă de infecţiile virale de tip gripal, cu un risc de internare de patru ori mai mare şi un risc de deces de zece ori mai mare. Mai mult, printre pacienţii infectaţi, riscul de dezvoltare al complicaţiilor respiratorii severe, care necesită îngrijiri în secţiile de Terapie Intensivă este mai mare la bolnavii de cancer decât la celelalte persoane, iar  un criteriu important pentru riscul de a dezvolta complicaţii respiratorii severe a este istoricul de chimioterapie sau chirurgie în lunile precedente.

În aceste condiții, reprezentanții FABC au considerat că este vital ca pacienții care urmează tratament oncologic și au nevoie în acest sens de spitalizare de zi, să fie protejați corespunzător pentru a nu contract noul coronavirus.

 

Astfel, cu sprijinul partenerilor Janssen, BMS, Pfizer, ARPIM, Astellas, MSD, Merck AG, Amgen, FABC a distribuit institutelor oncologice din Iași, București și Cluj, precum și mai multor secții de Oncologie ale spitalelor din țară, echipamente de protecție și dezinfectant. Prin aceste donații, s-au realizat kit-uri de protecție pentru 200.000 de pacienți din 13 centre din țară, aceștia primind la internare mănuși chirurgicale sterile și măști de protecție. Pe lângă aceste materiale, FABC a oferit centrelor care tratează pacienți oncologici și 300 de litri de dezinfectant și 50 de halate de protecție. Totodată, în 7 dintre aceste centre au fost distribuite și 300 de viziere de protecție pentru personalul medical.

Distribuția acestor materiale a constituit o primă etapă a campaniei FABC, care s-a încheiat pe 16 aprilie, costurile totale fiind de  184.750 de lei.

 

Cezar Irimia

Totodată, FABC a achiziţionat şi două containere medicale pentru Institutul Oncologic București, cu ajutorul Fundaţiei BMS, containere care au fost instalate în curtea institutului pentru triajul epidemiologic.

În această perioadă, ne-am mobilizat toate resursele interne şi externe, toţi partenerii, cărora le mulţumim pentru disponibilitatea de a ne oferi sprijin financiar pentru a achiziţiona materiale absolut necesare în spitale precum echipamentele de protecţie, dezinfectanţi şi două containere medicale, echipate. Facem un apel la entităţile instituţionale, la întreaga societate, să se aplece cu atenţie asupra acestei categorii de bolnavi cronici care se confruntă cu mari probleme în această perioadă şi să le acorde susţinerea necesară. Efortul luptei lor trebuie susţinut deoarece, cancerul nu este doar problema pacientului sau a familiei, ci este problema întregii societăţi”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Nu în ultimul rând organizația a pus la dispoziția pacienților oncologici un serviciu informare si consiliere de tip call-center, care poate fi apelat la numărul 021 253 0591.

 


Adaugati un comentariu


 

*