Noi medicamente pe lista de compensate și gratuite
Este vorba de un număr de 31 de molecule inovative, destinate cu precădere categoriilor de pacienți vulnerabili la infecția cu noul coronavirus.
Guvernul a aprobat în ședința de ieri o hotărâre ce prevede completarea listei de medicamente compensate și gratuite cu 31 de molecule noi, din categoria medicamentelor inovative, destinate pacienților cu boli cardiace cronice, afecțiuni oncologice, hepatice cronice și ciroze, afecțiuni oftamologice, boli endocrine, colagenoze majore care sunt tratați în cadrul programelor naționale de oncologie, de boli neurologice, diabet zaharat, de diagnostic și tratament pentru boli rare și sepsis sever.
Dintre acestea, 18 sunt incluse condiționat în listă, în baza contractelor cost volum rezultat încheiate, iar valoarea maximă a acestor contracte urmează a fi suportată din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, fiind de 510.327.433 de lei pe perioada de 12 luni de derulare a acestora.
De asemenea, au fost incluse și 8 medicamente orfane sau care se adresează unor stadii evolutive ale unor boli pentru care sunt singura alternativă terapeutică, impactul bugetar pentru 12 luni de tratament neîntrerupt fiind de maxim 69.856.000 de lei, sumă ce va fi suportată tot din bugetul asigurărilor de sănătate.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că noile medicamente vor fi disponibile de la 1 iunie și sunt destinate în mod special unor categorii de pacienți mai vulnerabili la infecția cu noul coronavirus.
„Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor la tratamente de ultimă oră prin extinderea listei de medicamente compensate și gratuite. În prezent, în situația pandemiei COVID19, bolnavii de cancer și cei afectați de boli rare sunt cunoscuţi ca fiind vulnerabili faţă de infecţiile virale de tip gripal. Se estimează că riscul de a fi internat este de 4 ori mai mare, iar riscul de deces este de 10 ori mai mare. Ca urmare, este importantă introducerea unor molecule invoative pentru tratarea afecțiunilor de care suferă. Mai mult, am introdus și 8 molecule aferente afecțiunilor oncologice, bolilor endocrine și metabolice, bolilor rare – Mucopolizaharidoza Tip IVA și Limfangioleiomiomatoză – care sunt ultima sau singura alternativă terapeutică pentru aceste afecțiuni rare”, a declarat acesta.
Tot în ședința de ieri, a fost adoptată și o hotărâre prin care se aprobă plata cotizaţiilor şi taxelor pentru realizarea interconectării Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice cu instituţii similare internaţionale, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică.
Ministrul Sănătății a precizat că astfel se asigură în contnuare accesul la baza de date internațională cu donatorii de celule stem hematopoietice a organizației Search &, Match Service, menținerea acreditării de către Federația Europeană de Imunogenetică a laboratoarelor de imunogenetică și histocompatibilitate, precum și menținerea statutului României de membru al Grupului European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă și a Asociației Mondiale a Donatorilor de Măduvă.
„În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluție severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, sunt destul de scăzute în absenţa Registrului. Pentru a da o şansă de vindecare acestor pacienţi, s-a decis organizarea unei instituţii care să poată gestiona o bază de date privind persoanele fizice, care şi-au dat acceptul de a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienți cu hemopatii maligne. Până în prezent sunt peste 69.500 de donatori voluntari înscriși în Registrul Național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoetice, 251 de pacienți transplantați și 26 de pacienți în așteptarea unui donator”, declarat Nelu Tătaru.
Valoarea totală a taxelor și cotizațiilor este de aproximativ 41.000 de lei, sumă care se suportă din bugetul Ministerului Sănătății pentru anul în curs.