Testarea imunologică pentru Covid-19 se va face pe regiuni de dezvoltare și pe grupe de vârstă

19 mai 2020 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a confirmat faptul că testarea imunologică la nivel național va fi demarată de luna viitoare, în cadrul unui studiu care va fi efectuat pentru a se stabili prevalența bolii.

 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a confirmat că după data de 1 iunie va fi demarată testarea imunologică a populației la nivel național, în cadrul unui studiu de prevalență care va fi derulat în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică. În urmă cu o săptămână, ministrul vorbea despre posibilitatea unei astfel de acțiuni, însă aseară a anunțat că acest studiu se va demara după data de 1 iunie, dând și detalii despre modul în care se vor efectua testările.

Este vorba de un studiu de seroprevalență, care se face în cazul oricărei pandemii, pentru a se stabili incidența bolii la nivel național și a se estima care va fi tendința evoluției viitoare. Ministrul a precizat că astfel de studii se repetă la intervale trimestriale, pe eșantioane reprezentative la nivelul întregii țări, pentru a se evalua modul în care țara respectivă a trecut prin pandemie. „Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Centrul Naţională de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, ca în orice pandemie, fac acest studiu de seroprevalenţă. Este un studiu care se face la trei luni, la şase luni, la nouă luni, în care facem evaluarea populaţiei României, evaluarea unei ţări la trecerea printr-o pandemie. Este un studiu pe care ni-l asumăm”, a declarat Nelu Tătaru.

 

Nelu Tataru

Ministrul a mai spus că perioada aleasă pentru derularea studiului nu are legătură cu măsurile de relaxare care ar urma să fie luate după 1 iunie, ci cu faptul că atunci se împlinesc trei luni de când epidemia și-a făcut simțită prezența și în țara noastră, ceea ce impune efectuarea unei prime runde de testări.

Testele imunologice se vor efectua la nivelul fiecăreia din cele 8 regiuni de dezvoltare, urmând a fi testată populația din fiecare județ, pe grupe de vârstă.

Se fac teste imunologice şi vom vedea din fiecare grupă de vârstă cam care este procentajul în care persoanele din România s-au imunizat şi prezintă anticorpi. În momentul în care avem această evaluare, putem spune cam ce procent din populaţia României s-a imunizat şi putem previziona şi o evoluţie ulterioară a acestei pandemii, dacă vom avea spre toamnă o curbă sau vom avea o creştere uşoară, lentă şi o trecere de tip epidemic ca o gripă sezonieră”, a mai explicat Nelu Tătaru.

 

Referitor la modul în care românii s-au comportat în primele trei zile de la trecerea din starea de urgență la starea de alertă, ministrul Sănătății a criticat faptul că mulți români au încercat să forțeze lucrurile, pentru a se bucura de libertate.  În opinia sa, efectele „acestor derapaje pe care le-au avut unii dintre români în week-end se vor vedea începând de joi încolo, când este posibil să apară o ușoară creștere a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus”. Ministrul speră însă că situația va putea fi ținută sub control, în condițiile în care evoluția epidemică a intrat pe panta descendentă, iar ieri, numărul pacienților aflați la Terapie Intensivă a scăzut pentru prima dată sub 200.

Efectul celor trei zile de relaxare îl vom vedea de joi încolo, când vom vedea dacă această bucurie exagerată, senzaţie de libertate va produce şi efecte. Sper ca bucuria pe care am avut-o să fi fost prudentă – am văzut şi unele locuri în care nu a fost atât de prudentă – şi de joi încolo să avem o creştere a numărului de cazuri, dar mică. Sper ca efectele pe care o să le vedem zilele următoare să nu fie aşa de mari”, a subliniat ministrul Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*