Pacienții români ar putea beneficia curând de un prim tratament omologat pentru Covid-19

22 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a anunțat că un medicament care este deja utilizat în Statele Unite este așteptat să fie omologat și în Uniunea Europeană, după care va ajunge și în România.

 

Cea mai bună soluție pentru a pune capăt crizei pandemiei de Covid-19 ar fi găsirea unui tratament specific și crearea unui vaccin care să prevină răspândirea infecțiilor. Cercetători din toată lumea fac studii în aceste două direcții și se întrevăd câteva rezultate promițătoare, însă asta nu înseamnă că actuala criză s-ar putea încheia de pe azi pe mâine, întrucât orice tratament sau vaccin are nevoie de o perioadă de testare, urmată de procedura de omologare.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit ieri despre posibilitatea ca un medicament folosit cu succes de medicii din Statele Unite pentru tratarea pacienților cu Covid-19 să devină disponibil curând și în țările din Uniunea Europeană, implicit în România. Este vorba de medicamentul Remdesivir, folosit până pentru a trata cazurile de Ebola și care, potrivit ministrului, ar putea ajunge în România în aproximativ o luna, dacă va fi omologat pentru utilizare și în Europa. Nelu Tătaru a precizat că acesta a fost testat în Statele Unite pe un eșantion de 125 de pacienți, dintre care doar doi au decedat, iar ceilalți au avut o evoluție mai bună decât alți pacienți care nu au beneficiat de acest tratament. „Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în Comunitatea Europeană şi îl putem prelua şi noi. Este un răspuns pozitiv la Remdesivir şi un răspuns care promite ca şi tratament electiv pentru coronavirus. Suntem într-o relaţie în care avem o discuţie cu cei care fac acest studiu. În măsura în care este omologat, îl putem aduce în Comunitatea Europeană, unde trebuie va fi omologat şi apoi şi la noi, în România”, a declarat ministrul.

 

Nelu Tătaru a vorbit și despre tratamentul cu plasmă recoltată de la pacienții vindecați de Covid-19, care au dezvoltat anticorpi, precizând că acesta este încă la nivel de studiu și că au fost stabilite trei centre din România în care acesta va fi testat. Este vorba de București, Iași și Timișoara, în timp ce în mai multe centre de transfuzii din țară, printre care și cel de la Buzău, va fi colectată plasmă de la donatori vindecați de Covid-19, pentru a fi utilizată în tratamentul pacienților aflați în stare gravă. „Am făcut acel protocol de prelevare a plasmei și rămâne ca şi comisiile de ATI, Boli Infecţioase, Hematologie să elaboreze un proiect, un protocol de studiu pe care să-l putem pune în practică, să folosim această plasmă hiperimună la pacienţii critici. Pacienţii critici sunt cei care au cea mai mare nevoie şi în acest moment pot reacţiona la acea plasmă hiperimună având anticorpii”, a mai precizat ministrul.

Acesta s-a arătat mai puțin optimist în ceea ce privește perspectiva apariției unui vaccin în viitorul apropiat, precizând că, pentru a avea un vaccin eficient, este nevoie mai întâi ca virusul să se stabilizeze, iar asta necesită timp. Urmează apoi perioada de studiu, etapa de testare și cea de omologare, iar abia după aceea se va putea vorbi de un vaccin sigur, care să poată fi utilizat în masă.

 

Nelu Tataru

În ceea ce privește evoluția situației epidemiologice în țară, Nelu Tătaru a menționat că ne aflăm la jumătatea pandemiei și ne apropiem de vârf, după care va urma faza descendentă, când se așteaptă să scadă numărul de cazuri nou confirmate și cel al deceselor. Ministrul spune însă că, cel puțin în următorii doi ani, vor mai apărea epidemii provocate de noul coronavirus.

După experienţa pandemiei de gripă porcină din 2009, am putut vedea că o pandemie a fost urmată de doi ani de epidemii sezoniere. Aşa va fi şi în acest moment. Să ne obişnuim că vom trăi cu coronavirusul şi în următorii doi ani. Dar, având în vedere prima curbă, putem evalua şi ce va urma în următorii doi ani. Nu avem un tratament, nu avem un vaccin. În momentul în care noi putem să gestionăm astfel încât să avem puţine decese, puţine cazuri, mergem spre o curbă lină şi putem gestiona prin sistemul medical pe care îl avem, atunci putem spune că am reuşit să trecem prin această pandemie, gestionând-o. Atunci când vom ieşi şi vom vedea că avem o mare parte a populaţiei care s-a imunizat, avem prezenţa unor anticorpi, putem vedea următorii doi ani ca nişte epidemii cu nişte cazuri care nu vor avea aceeaşi amploare ca în această perioadă, dar vor fi nişte cazuri cu o simptomatologie frustă sau uşoară care vor merge până vom avea o stare de imunitate la toată populaţia României. Sperăm în acest context şi în descoperirea şi fabricarea unui vaccin cu care să putem gestiona următorii doi ani”, a mai declarat Nelu Tătaru.

 


Adaugati un comentariu


 

*