Zonă plasată în carantină, după ce localnicii nu au respectat restricțiile impuse de izolarea la domiciliu

În doar patru zile, în arealul respectiv au fost confirmate 10 cazuri de infecție cu noul coronavirus existând și mai multe cazuri de infecții respiratorii nedeclarate.

 

În doar patru zile de la confirmarea unui caz de infectare cu Covid-19, o zonă din localitatea constănțeană Cuza Vodă a fost plasată în carantină, după ce au fost descoperite alte nouă cazuri. Autoritățile sanitare susțin că infecția s-a răspândit și din cauza faptului că localnicii nu au respectat restricțiile de circulație și nici pe cele impuse în cazul izolării la domiciliu. Mai precis, persoanele suspectate că ar putea fi infectate s-au plimbat nestingherite pe străzi, în loc să stea în izolare, iar din acest motiv, zona în care locuiesc circa 600 de persoane din cei aproape 3.600 de locuitori ai comunei a fost plasată în carantină, printr-un ordin semnat ieri de secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat.

Primul caz de infecție în zona respectivă a fost confirmat pe data de 17 aprilie, moment la care autoritățile de sănătate publică din județul Constanța au solicitat efectuarea unui screening al populației din cartier. Cu ajutorul jandarmilor și al medicilor de familie, au fost efectuate mai multe teste, în urma cărora alte nouă persoane au fost confirmate cu infecția.

Deși persoanelor cu care pacienții infectați intraseră în contact direct li s-a impus izolarea la domiciliu, acestea nu au respectat restricțiile impuse, mai ales că urma perioada Paștelui, pe care nu concepeau să îl petreacă în izolare.

 

În această situație, autoritățile au ajuns la concluzia că se impun măsuri mai drastice pentru a se împiedica răspândirea coronavirusului în întreaga localitate, așa că zona respectivă a fost plasată ieri în carantină, în urma unei informări făcute de Prefectura Constanța cu referire la situația respectivă.

În analiza de risc prezentată de Direcția de Sănătate Publică Constanţa, se menţionează şi faptul că populaţia aflată în arealul propus pentru carantinare nu respectă izolarea la domiciliu şi normele impuse prin ordonanţele militare în vigoare. De asemenea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au luat la cunoştinţă că în cartierul în cauză există mai multe cazuri de infecţii respiratorii nedeclarate”, se arară în documentul transmis de administrația locală către Ministerul de Interne.

 

Astfel, începând de ieri, zona a fost plasată în supravegherea strictă a polițiștilor, jandarmilor și a forțelor Ministerului Apărării Naționale, care vor limita la maxim deplasările celor circa 600 de localnici. De asemenea, purtarea măștilor de protecție sau a altor variante alternative a devenit obligatorie în incinta spațiilor publice din zonă, fiind stabilite și rute ocolitoare, astfel încât perimetrul respectiv să nu mai fie tranzitate de pietoni și autovehicule. Totodată se va face și un „recensământ” al tuturor persoanelor care locuiesc în zona carantinată, cu stabilirea domiciliului și a adreselor la care acestea locuiesc, fiind continuată și activitatea de testare.

Măsurile restrictive luate în Cuza Vodă sunt extrem de necesare, atât pentru siguranţa celor care se află în zona delimitată, cât şi pentru restul locuitorilor – aproape 3.000 de alţi oameni. Prin instituirea carantinei, limităm efectele şi răspândirea virusului, iar astfel vom reuşi să-i protejăm pe toţi cei din zonă. Vom monitoriza cu atenţie întreaga comună, pentru că dorim să menţinem un control strict al situaţiei”, a declarat prefectul judeţului Constanţa, George-Sergiu Niculescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*