Stare de alertă: Buzoienii au de astăzi mai puține restricții, dar cartierul Poștă rămâne în carantină încă două zile
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat aseară târziu, că începând din data de 15 mai, la nivelul României se declară stare de alertă pentru 30 de zile. La Buzău, Prefectura a anunțat că se menține carantina în cartierul Poștă din municipiul Buzău, până la data de 17 mai, inclusiv.
Cu doar 45 de minute înainte ca starea de urgență să înceteze, ministrul de Interne, Marcel Vela, alături de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat și ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat că, în urma ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care a avut loc pentru prima dată sub coordonarea premierului Ludovic Orban, că începând din 15 mai, România intră în stare de alertă.
„Vă prezint Hotărârea privind instituirea stării de alertă la nivel naţional:
Articolul 1. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel naţional pentru o perioada de 30 de zile;
Articolul 2. Măsurile de prevenire şi control sunt prevăzute în Anexa care face parte din prezenta hotărâre;
Articolul 3. Regulile de desfăşurare a unor activităţi care necestită măsuri specifice de protectţe santitară se adoptă prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al ministrului cu competenţă în domeniu;
Articolul 4. Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la Art.3, autorităţile publice şi centrale emit acte normative şi acte administartive potrivit normelor de competenţă şi domeniilor de activitate pe care le gestionează;
Articolul 5. În aplicarea dispoziţiilor privind stocurile de urgenţă medicală şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, secretarul de stat, şef al DSU, dispune în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, măsurile necesare comabterii infecţiilor cu SARS-CoV-2”, a spus Marcel Vela, menționând că hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial.
Legea privind măsurile care se aplică în starea de alertă a trecut miercuri de votul final din Parlament, iar premierul Ludovic Orban a anunțat că în perioada stării de alertă, părinţii îşi vor putea lua zile libere, pentru a îngriji copiii până pe 12 iunie, vor fi alocate sume suplimentare pentru decontarea concediilor medicale în cazul bolnavilor de Covid-19 şi al celor aflaţi în carantină, că șomajul tehnic va fi prelungit până la 1 iunie 2020, iar noile măsuri vor stimula investiţiile şi vor reduce preţul la energie electrică. Totodată, elevii vor avea transport gratuit, iar drepturile salariale pentru polițiști vor fi recalculate.
Potrivit legii, starea de alertă este declarată la nivel local şi naţional şi poate fi prelungită cu 30 de zile, însă nu nu poate dura mai mult de 60 de zile.
Între măsurile anunțate se află aceea că, în continuare, suspecţii de Covid-19 poţi fi izolați sau carantinați. În acest context, Prefectura Buzău a anunțat că „în urma adoptării hotărârilor luate în cadrul CNSU, măsura carantinării cartoerului Poștă din municipiul Buzău se menține șu după finalul stării de urgență, până la finalul termenului de 14 zile prevăzut de OMS, adică până la data de 17 mai (inclusiv)”. Inițial, decizia de carantină fusese instituită pe perioada stării de urgență, ignorându-se faptul că nu se îndeplineau condițiile stabilite de OMS, ca aceasta să dureze 14 zile.
Locuitorii cartierului însă și-au luat înainte dreptul de a se relaxa, chiar înaintea încetării stării de urgență, astfel că ieri, străzile erau pline de copii și adulți care nu mai respectau vreo măsură de prevenție și se deplasau în cartier, mergeau la magazine sau jucau fotbal pe stradă fără nicio restricție și fără ca cineva să-i observe…
Evident, în carantină rămâne și localitatea Râmnicelu, unde decizia de carantină a stabilit clar, că durează 14 zile.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat aseară că, deşi au fost impuse unele măsuri de relaxare şi trecem de la starea de urgenţă la starea de alertă, rămânem în pandemie de coronavirus, iar spitalele rămân pregătite pentru primirea de noi cazuri, aşa cum au fost ele organizate în timpul stării de urgenţă.
Între măsurile punctate de ministrul Sănătății se numără reluarea reluarea activității în ambulatoriul de specialitate și în cabinetele stomatologice, subliniind că vor exista cabinete stomatologice „special desemnate” pentru tratarea pacienţilor cu COVID -19. De asemenea, în perioada stării de alertă sunt deschise şi farmaciile, magazinele alimentare, curăţătoriile, serviciile de optică medicală.
În ceea ce priveşte spitalele, ministrul a subliniat că acestea rămân organizate ca în timpul stării de urgenţă, sub coordonarea Ministerului Sănătății, Nelu Tătaru avertizând că „rămânem în continuare în pandemie”.
„Rămânem într-o pandemie, rămânem cu spitalele de Fază 1, Fază 2 şi Suport Covid pregătite. Există un moment al relaxării care trebuie bine gestionat. Vom evalua această relaxare la 14 zile. Evaluarea ne va da şi măsura continuării cu alte relaxări sau intervenţia de a lua alte măsuri în cazul în care apar cazuri noi de infectare, cazuri noi la ATI sau decese”, a declarat Nelu Tătaru.
Ministrul Vela a menționat în acest context, că principalul scop al noilor măsuri este acela de a proteja sănătatea populației și a făcut un nou apel la responsabilitatea fiecăruia, subliniind că „doar împreună vom reuși”.
La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a menționat că în timpul stării de alertă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise și în mijloacele de transport, iar opertaorii publici și privați au obligația să ia măsuri pentru a asigura dezinfecarea mâinilor, respectarea regulilor pentru spații comune, decalarea programului de lucru pentru un număr mai mare de 50 de persoane, pentru a se putea asigura măsura de distanțare socială. La intrarea în instituţii publice se va măsura temperatura.
Cursurile din şcoli şi facultăţi rămân suspendate și vor continua în mediul online, inspectoratele şcolare fiind obligate să asigure elevilor toate mijloacele pentru a putea participa la cursuri online. Examenele de Bacalaureat şi Capacitate vor fi derulate în condiţii speciale, în clase, iar ministerul trebuie să asigure profesorilor şi elevilor măşti de protecţie.
Angajaţii din domeniul energetic, spitale, televiziune publică, transport public sau salubrizare nu au voie să declanşeze proteste în starea de alertă. Şefii instituţiilor publice care sunt în prima linie în combaterea Covid-19 (de exemplu, spitale, DSP), pot să întrerupă concediile de odihnă ale angajaţilor, concediile fără plată sau concediile de studiu.
Deocamdată nu se redeschid restaurantele, hotelurile și terasele, Arafat a subliniat că sunt exceptate, cum erau exceptate și înainte, cele destinate preparării hranei și comercializării produselor alimentare și a produselor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiul destinat acestui scop, dar dacă nu sunt respectate toate măsurile și toate regulile de protecție sanitară și de distanțare socială, activitatea acestora se poate suspenda.
Românii care intră în ţară se izolează la domiciliu indiferent de unde vin, dar sunt scutiţi de autoizolare şi de carantină instituţionalizată dacă prezintă un certificat emis de medic, prin care se certifică faptul că persoana este negativă la Covid-19. Certificatul trebuie să fie eliberat cu cel mult 48 de ore înainte și trebuie să fie tradus în limba română. Pentru cei care vin din Republica Moldova, regula nu se aplică.
Magazinele din mall-uri rămân în continuare închise, însă prin excepție vor fi deschise magazinele magazinele individuale din mall-urile cu suprafața de peste 15.000 mp, fiecare trebuind să aibă sub 500 de mp fiecare. Rămân deschise şi magazinele din mall-uri unde se vând electronice, electrocasnice, doar dacă vânzătorul poate livra produsele la domiciliu. De asemenea, pot fi deschise şi magazinele din mall-uri care asigură acces din stradă.
Guvernul poate găsi măsuri speciale de sprijin pentru angajatori şi angajaţi. De asemenea, angajaţii aflaţi în stare de vulnerabilitate trebuie protejaţi.