Se prelungește starea de alertă cu 30 de zile și sunt intersize petrecerile în stradă, de Anul Nou

11 decembrie 2020 | 0 comentarii |

În ședința de Guvern de vineri urmează să se aprobe propunerile adoptate în şedinţa CNSU, a anunțat joi seară,  secretarul de stat Raed Arafat, într-o conferință susținută la Palatul Victoria.

 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat Hotărârea nr. 58 și anexele la aceasta, prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu încă 30 de zile, începând din 14 decembrie, păstrând măsurile existente în prezent, la care se adaugă o reglementare referitoare la transportul pe cablu pe pârtiile de schi. Pârtiile vor fi deschise, dar respectând toate regulile în jurul lor.

A fost prezentată analiza situației, cu toate aspectele semnalate de INSP. Propunerea e de prelungire a stării de alertă cu încă 30 de zile. Păstrăm măsurile. Adaugăm una singură: operatorii de transport cablu de schi se va desfășura cu o reglementare care va fi stabilită prin ordin comun al miniștrilor”, a precizat secretarul de stat Raed Arafat, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, după ședința CNSU.

Acesta a subliniat că „situaţia încă nu este sub control şi nu suntem într-o scădere sau o descreştere consistentă a numărului cazurilor”, dar și-a exprimat speranța că „populaţia o să înţeleagă că acest lucru are importanţă în prevenirea răspândirii acestui virus, în speranţa că asta va fi singura dată în care vom face aşa ceva şi că la anul totul să se întoarcă cât mai aproape de normalitate”.

 

Șeful DSU a subliniat că autoritățile se vor axa pe măsuri zonale și locale unde, dacă va fi cazul, se poate impune, inclusiv carantinarea unei localități.

În București am avut aproape 2.000 de cazuri în două zile. Fiecare dintre noi să respecte măsurile. Portul măștii, igiena, distanțarea, telemunca sunt esențiale”, a menționat secretarul de stat, făcând un apel la români să respecte măsurile de protecţie în timpul sărbătorilor de iarnă. „De sărbători, vă rog, gândiţi-vă la sănătatea dumneavoastră şi celor din familia dumneavoastră şi a celor în vârstă. Încercaţi pe cât posibil să limitaţi întâlnirea cu cât mai mulţi oameni. Anul viitor sperăm să avem sărbători cât mai aproape de normal”, a afirmat Raed Arafat.

Referitor la tăiatul porcului, secretarul de stat a afirmat că nu estescris nicăieri” că această activitate este interzisă, dar a sfătuit românii ca anul acesta să evite mersul cu colindul „Chiar dacă este o tradiţie, colindatul din casă în casă, intratul în mai multe case în aceeaşi zi, este periculos. Te duci, te întâlneşti cu cineva, mai stai un pic, mai scoţi masca în casă, mai ieşi, te mai duci la altcineva, riscul de infecţie creşte foarte mult şi pentru cei la care ai mers tu, şi pentru tine, care ai intrat în mai multe case”, a explicat șeful DSU.

 

Petrecerile din noaptea de Revelion, în care sute de mii de români obișnuiau să petreacă în stradă, nu vor mai fi posibile în acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, a spus Arafat. Chiar dacă oamenii vor putea ieși lângă casa sau blocul în care locuiesc, li se recomandă evitarea interacţiunii cu alte persoane. „Toate limitările care au fost până acum rămân mai departe, adică totul în limita limitărilor care au fost. Dacă vorbim de petreceri de sute de oameni, de mii de oameni în stradă, asta este clar că nu”, a mai precizat Raed Arafat.

Acesta a afirmat totodată că se menţin restricţiile privind circulaţia pe timpul nopţii, iar în acest sensregulile sunt clare. Sunt făcute ca să diminueze contactul. Cei care nu respectă, cei care vor ieşi, cei care vor intra în contact cu mai multe persoane se pun pe ei în pericol pe ei şi pe membrii familiilor lor. Recomandarea este să se evite aceste acţiuni. Putem să ne bucurăm foarte bine şi de Anul Nou, dar respectând unele reguli, astfel încât să nu avem după asta la regrete când vedem că bunica sau bunicul s-a îmbolnăvit, a ajuns la Terapie Intensivă sau chiar l-am pierdut, în urma acestor acţiuni”, a explicat Arafat.

 

Totodată, a fost actualizată lista cu țările din zona galbenă, din care persoanele care intră pe teritoriul României sunt obligate să stea timp de 14 zile în izolare la domiciliu sau în carantină, la venirea din acestea. Potrivit Hotărîrii nr. 58, adoptată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), sunt 30 de ţări cu risc epidemiologic ridicat: Andorra, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belize, Bulgaria, Cehia, Croația, Curacao, Danemarca, Elveția, Georgia, Iordania, Italia, Jersey, Lichtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Muntenegru, Palestina, Panama, Polinezia Franceză, Portugalia, San Marino, Serbia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Suedia, Ungaria.

De asemenea, CNSU propune menținerea închiderii temporare, totale sau parțiale, a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat:

► La frontiera româno-ungară: Carei, județul Satu Mare.

 La frontiera româno-bulgară: Lipnița, județul Constanța; Dobromir, județul Constanța; Bechet, județul Dolj (cu excepția traficului de marfă).

La frontiera româno-ucraineană: Isaccea, județul Tulcea (cu excepția traficului de marfă).

La frontiera României cu Republica Moldova: Rădăuți-Prut, județul Botoșani;

► La frontiera româno-sârbă: Moldova Nouă, județul Caraș-Severin; Vălcani, județul Timiș; Stamora-Moravița, județul Timiș – feroviar (cu excepția traficului de marfă); Lunga, județul Timiș; Foeni, județul Timiș.

Raed Arafat a menționat că vineri, la ora 10,00, va avea loc o şedinţă de guvern în care vor fi aprobate, printr-o hotărâre, propunerile adoptate în şedinţa CNSU.

 

Hotărârea 58 și anexele pot fi consultate AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*