Noi restricții impuse de pandemie de la 1 august: mască pe stradă, distanțare pe plajă, activități comerciale nocturne interzise

29 iulie 2020 | 0 comentarii |

Comitetul Național pentru Situații de Urgență stabilit noi măsuri de limitare a răspândirii SARS-CoV-2, pe care Guvernul ar urma să le aprobe în ședința de astăzi.

 

Premierul Ludovic Orban a anunțat că în ședința de astăzi, Guvernul va modifica hotărârea privind starea de alertă, pentru a introduce noi măsuri, necesare în contextul creșterii alarmante a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus care de mai bine de o săptămână se menține la peste 1.100 de noi cazuri de persoane infectate în fiecare zi, a creșterii numărului pacienților aflați în stare gravă la Terapie Intensivă și a deceselor din cauza Covid-19.

Pe lângă măsura carantinării unor localități, care deja își face efectul, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a  aprobat, marți, un proiect prin care se vor institui noi măsuri de limitare a răspândirii SARS-CoV-2, care vizează spațiile și activitățile unde există un risc ridicat de infectare.

Potrivit noului act normativ, măștile de protecție vor debeni obligatorii și în anumite spații deschise ce vor fi stabilite de autoritățile locale, orarul de funcționare al teraselor și al sălilor de jocuri de noroc urmează să fie restricționat în intervalul orar 23.00 – 06.00, iar pe plajă va fi obligatorie distanțarea fizică.

 

Între măsurile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea numărul 37, regăsim instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane: persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

 

Totodată, CNSU a stabilit că se interzice comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23.00-06.00.

În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

De asemenea, se interzice desfășurarea activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.

Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Toate aceste măsuri trebuie aprobate de Guvern, pentru a putea fi puse în aplicare.

 


Adaugati un comentariu


 

*