Ce au obținut sindicatele din Sănătate după întâlnirea cu premierul Orban și ministrul Tătaru

29 iulie 2020 | 0 comentarii |

Cei doi oficiali și reprezentanții sindicatelor din Sănătate au încercat să identifice soluții de corectare a unor „inechități” revendicate de angajții din domeniul medical și asistență socială, iar negocierile vor continua în perioada următoare.

 

Reprezentanții  Federației „Sanitas” și cei ai Federației „Solidaritatea Sanitară” din România sau readus în atenția premierului Ludovic Orban și ministrului Sănătății Nelu Tătaru o serie de revendicări pe care spun ei, autoritățile le-au ignorat până acum.

Teme de interes pentru sistemul sanitar, în contextul generat de pandemia de Covid-19, precum adaptarea condițiilor de muncă la situația epidemiologică actuală, identificarea soluțiilor pentru corectarea unor neechități salariale pentru anumite categorii din cadrul personalului sanitar, acordarea stimulentului de risc, dar și a sporurilor pentru personalul medical au fost discutate cu reprezentanții Guvernului, care au subliniat că „dialogul social reprezintă o prioritate pentru actuala echipă”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Sănătății.

Guvernanții susțin că „se lucrează la un act normativ care să permită o creștere salarială în cadrul direcțiilor de sănătate publică” și „se caută soluții pentru creșterea plafonului ce vizează numărul de ore suplimentare”, iar în urma discuțiilor „s-a convenit stabilirea unui cadru care să prevadă purtarea combinezonului fără pauză pentru o perioadă de maxim 3 ore”.

 

La finalul întâlnirii, Ludovic Orban a declarat că „fiecare a abordat problemele din propria sa perspectivă. Pentru mine, prioritară este asigurarea resurselor umane pentru funcționarea sistemului de sănătate și pentru a trata pacienții. Există mai multe categorii de personal care nu au beneficiat de creșterea în avans, în baza salarizării (sunt infirmieri, brancardieri, personal TESA care nu au beneficiat). O să facem o analiză de impact și în măsura în care vom avem resurse suntem deschiși unei creșteri a salariilor la nivelul anului 2022. În cazul sporturilor de risc nu există altă entitate decât managementul unei instituții sanitare care decide ce angajați au interacționat cu bolnavi sau suspecți COVID”.

Ulterior, premierul a anunțat că medicii vor fi detașați la ordin, după ce nu s-au înscris suficienți voluntari pentru a acoperi nevoia de personal. Detașarea cadrelor medicale, care sunt în alte entități, de exemplu pentru DSP avem nevoie de medici generaliști, infecționiști, de asistente. De asemenea, în spitalele COVID secțiile exteriore avem nevoie de cadre medicale. Noi am apelat la voluntariat, dar răspunsul nu este la nivelul așteptărilor și vom utiliza instrumentul detașărilor”, a spus Orban.

 

De asemenea, s-a convenit cu federațiile sindicale o clarificare legislativă care să permită ca sporul de 50% pentru medicii anesteziști detașați în ATI să fie suplimentar sporului acordat pentru Terapie Intensivă.

Am discutat pentru medicii anesteziștii din ATI acel spor de 50% pe care îl primesc pentru detașare să fie suplimentar decât cel pe care îl primesc cei din secțiile de Terapie Intensivă”, a menționat Ludovic Orban.

La rândul lor, reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară spun că în cadrul negocierilor, de aproape două ore, principalele lor revendicări au primit „recunoașterea eforturilor și a meritelor salariaților din sănătate în lupta împotriva COVID-19 prin creșterea tuturor salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 și raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază. Premierul a fost de acord cu faptul că este oportună solicitarea în actualul context, angajându-se să facă demersurile necesare pentru aplicarea ei de la 01 ianuarie 2021”, se menționează într-un comunicat al Solidaritatea Sanitară.

Sporurile, stimulentul de risc, plata orelor suplimentare și includerea COVID-19 ca boală profesională și alte revendicări au rămas în analiza Guvernului, iar pentru solicitările la care nu au fost găsite soluții în această întâlnire vor fi reluate la negociere următoare, susțin sinficaliștii.

 

În același timp, reprezentanții Sanitas spun că negocierile au fost rezultatul protestului lor din 22 iulie, iar la cele mai importante solicitări au primit garanţii ferme că vor fi soluţionate în cel mai scurt timp.

Între acestea, dialogul social, adaptarea condițiilor de muncă la situația epidemiologică actuală, garanţii că toţi salariaţii din sistemul sanitar vor primi echipamente de protecţie conforme şi suficiente, reducerea timpului de lucru a personalului din spitalele faza I, faza II şi suport COVID-19, creşterea salariilor pentru angajaţii din direcţiile de sănătate publică implicaţi direct în activităţile de limitare a efectelor pandemiei şi crearea posibilităţii de plată a orelor suplimentare pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar, inclusiv pentru funcţionarii publici din cadrul direcţiilor de sănătate publică.

Se va suplimenta cu 1.000 numărul de posturi din cadrul direcţiilor de sănătate publică şi din serviciile de ambulanţă publică”, este una dintre cele mai bune vești transmise de liderii Sanitas.

 

Exceptarea sistemului sanitar de la plafonul de sporuri pe perioada pandemiei, condițiile de detașare a personalului medical în această perioadă, acordarea voucherelor de vacanţă aferente anului 2020, au fost alte teme de discuțiela care s-a promis găsirea unor soluții.

În ceea ce privește creşterea salarială la nivelul anului 2022 pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar public (infirmiere, personal TESA, brancardieri, îngrijitoare, etc.), Ministerul Sănătăţii a promis că în cel mai scurt timp va calcula impactul bugetar, urmând ca împreună cu reprezentanţii sindicatelor să fie discutată punerea în aplicare.

Toate solicitările Federaţiei Sanitas depuse la Ministerul Sănătăţii rămân în continuare în prim-planul atenţiei noastre urmând să fie discutate la următoarele întâlniri”, se menționează în comunicatul Sanitas.

 


Adaugati un comentariu


 

*