Sistemul medical, la un pas de protest

9 februarie 2019 | 0 comentarii |

Sindicatele din sănătate susțin că includerea indemnizației de hrană în plafonul de 30% pentru acordarea de sporuri le diminuează veniturile și amenință cu proteste.

 

Medicii și asistentele din sistemul public de sănătate susțin că veniturile le sunt serios afectate de anumite măsuri din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și din Ordonanța 114/2018 privind

instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, așa că solicită Guvernului să găsească soluții pentru a „îndrepta” aceste „erori”. În caz contrar, sindicaliștii avertizează Executivul că protestele spontane de la spitalele din Tulcea și Piatra Neamț s-ar putea generaliza.

Federația „Solidaritatea Sanitară” reamintește Guvernului că „dreptul la sporul de 100% (raportat la salariul de bază actual) pentru lucrul în zilele libere legale și dreptul la sporurile pentru condiții de muncă acordate cel puțin la nivelul lor minim procentual sunt drepturi legale, garantate salariaților, solicitându-i să asigure respectarea lor. Într-un comunicat remis presei, sindicașiștiise oferă Guvernului chiar și o soluție pentru a asigura respectarea acestor drepturi. Ei spun că „introducerea indemnizației de hrană în salariul de bază” ar rezolva nemulțumirile personalului medical care spun că altfel le sunt diminuate veniturile nete chiar și cu 1.000 de lei.

 

Viorel Rotila – presedinte Solidaritatea Sanitara

Biroul de conducere al Federației Solidaritatea Sanitară susține că nemulțumirea lor a fost generată de un cumul de factori. Pe de o parte, sindicaliștii susțin că Legea 153/2017 („legea Olguța Vasilescu”) a forțat, în mod „ilogic”, introducerea indemnizației de hrană în categoria cheltuielilor salariale de tipul sporurilor (începând cu 2019), adică la categoria „cheltuieli de natură salarială ce nu pot depăși 30% din suma salariilor de bază”. Aceeași lege a încercat să anuleze garanția pe care Codul Muncii (art. 142, alin. 2 din legea 53/2003) o acordă salariaților în privința dreptului la sporul de 100% raportat la salariul de bază actual pentru munca desfășurată în zilele de sărbătoare legală.

Efectele negative asupra drepturilor salariaților au fost accentuate de măsurile adoptate prin OUG 114/2018, „blocarea sporului pentru zilele libere legale la nivelul lunii ianuarie 2018” fiind doar una dintre ele (în contradicție și ea cu dreptul garantat prin prevederile art. 142, alin. 2 din legea 53/2003), susțin sindicaliștii.

Efectul cumulat al acestor măsuri iraționale îl constituie faptul că la ora actual, spitalele publice, în încercarea de a se încadra în condiționările bugetare contradictorii cu drepturile salariaților, ajung în situația de a reduce unele drepturi salariale, cel mai afectat fiind sporul pentru lucrul în zilele libere legale”, susține conducerea Federațiai Solidaritatea Sanitară, explicâns că așa se justifică protestele spntane ale salariaților din Tulcea și de la Spitalul Județean Neamț, iar în curând ar putea declanșa proteste ale angajaților din toată țara.

 

În plus, sindicaliștii susțin că alături de seria de măsuri care afectează negativ angajații din sănătate, OUG 114/2018 a introdus același regim de fiscalizare pentru indemnizația de hrană precum cel aplicat salariului de bază.

Prevederile în domeniu din legea salarizării și din OUG 114/2018 au determinat transformarea indemnizației de hrană dintr-un drept de natură socială într-unul de natură salarială, iar în aceste condiții, cer Guvernului „scoaterea acestui drept salarial din categoria sporurilor și a  indemnizațiilor și introducerea acestui lui în salariul de bază, solicitarea noastră având în vedere faptul că indemnizația de hrană”.

Conducerea Solidaritatea Sanitară își argumentează solicitarea pe faptul că aceasta „este acordată tuturor salariaților în mod egal, fără nicio diferențiere în funcție de condițiile de muncă sau în funcție de modul de organizare a muncii, iar impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente indemnizației de hrană sunt identice cu cele aplicate asupra salariului de bază brut”, astfel că OUG 114/2018 a anulat caracterul de drept social al indemnizației de hrană, transformând-o într-un drept salarial.

 

În aceste condiții, Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului scoaterea indemnizației de hrană din limita de 30%, aferentă sporurilor, și introducerea ei în salariul de bază pentru toți salariații, considerând că aceasta este singura măsura care ar putea corecta o parte din erorile ce marchează legea salarizării.

Potrivit reprezentanților Solidaritatea Sanitară, „amânarea negocierilor cu Guvernul (care trebuiau desfășurate încă de săptămâna trecută), împotriva solicitărilor noastre, se dovedește o inițiativă greșită, riscând să accentueze problemele; lipsa de diligență riscă să ne conducă la repetarea situației din perioada aprilie-mai 2018, caracterizată de proteste spontane în toată țara”.

Solidaritatea Sanitară solicită Guvernului „o întâlnire cu caracter de urgență pentru a ne asigura că adoptă măsurile necesare pentru respectarea prevederilor Acordului încheiat în luna mai 2018”.

Situația este sumilară cu cea din primăvara anului trecut, când angajații din sistemul sanitar au acuzat faptul că, deși salariile lor au crescut în urma intrării în vigoare a noii legi a salarizării, sporurile au scăzut în multe cazuri, deoarece au fost plafonate la maximum 30% pe ordonator de credite.

Fostul ministru al Muncii, Olguța Valilescu, explica, atunci, că decizia a fost luată în condițiile în care, în multe cazuri, sporurile bugetarilor depășeau în cuantum salariile de bază.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, afirma, la rîndul său, că spitalele care doresc să compenseze scăderea sporurilor, în urma plafonării la 30% prin lege, pot aloca acești bani din veniturile proprii ale unităților sanitare.

 


Adaugati un comentariu


 

*