Sindicaliștii federațiilor Sanitas și Solidaritatea Sanitară protestează, Dăncilă îi cheamă la negocieri

5 mai 2018 | 0 comentarii |

Cele două confederații sindicale din Sănătate și-au unit forțele și avertizează Guvernul că luni sunt în grevă de avertisment, iar dacă nu le sunt soluționate revendicările, la sfârșitul săptămânii viitoare intră în GREVĂ GENERALĂ.

 

Consiliul Național al Federației SANITAS din România, reunit vineri, 4 mai, în ședință extraordinară, anunță că în urma analizei rezultatelor dialogului din această săptămână cu reprezentanții Ministerului Sănătății, a mandatat Biroul Operativ să negocieze cu factorii de decizie soluțiile propuse pentru depășirea crizei din sistemul de sănătate și asistență socială.

În același timp, au fost analizate listele de semnături pentru grevă, strânse de organizațiile județene Sanitas, Consiliul Național constatând că sunt peste 50.000 de semnături, ceea ce înseamnă că sunt îndeplinite condițiile legale pentru declanșarea grevei în cele două sectoare de activitate. În consecință, programul de greve continuă în termenii stabiliți inițial, respectiv,  7 mai – grevă de avertisment, în intervalul orar 9.00 – 11.00 iar în 11 mai – grevă generală în sistemul de sănătate și asistență socială”, precizează Biroul executiv al celei mai mari organizații sindicale din Sănătate.

Membrii Consiliului Național au reiterat însă disponibilitatea organizației de a rămâne deschisă la dialog, în condițiile în care partea guvernamentală oferă, chiar și în al doisprezecelea ceas, soluții consistente și real aplicabile pentru rezolvarea problemelor generate în Sănătate și Asistență socială, prin aplicarea noii legi a salarizării.

 

În același timp, Sindicatul Solidaritatea Sanitară a anunţat că, luni, va organiza o „grevă românească” de avertisment, prin pichetarea mai multor spitale, ca formă de protest pentru susţinerea revendicărilor legate de sporuri. Protestul va avea loc în acelaşi timp cu greva anunţată de Federaţia Sanitas.

Solidaritatea Sanitară se alătură formelor legale de protest pentru susţinerea revendicărilor comune. (…) În acest sens, în data de 7 mai 2018, Federaţia «Solidaritatea Sanitară» va organiza, timp de două ore, o «grevă românească» de avertisment (pichetarea spitalelor cu oamenii veniţi de acasă, echipaţi în ţinutele de protest, şi greva japoneză din partea salariaţilor aflaţi la serviciu) ca formă de protest pentru susţinerea revendicărilor organizaţiei aşa cum au fost formulate, concomitent cu greva de avertisment anunţată de Federaţia Sanitas”, se menționează într-un comunicat al Solidarității Sanitare.

Totodată, organizația sindicală anunță că va continua să strângă semnături pentru grevă, până în acest moment exprimându-şi acordul pentru declanşarea ei peste 23% din cei care fac parte din sindicat.

Cele două mari sindicate din Sănătate protestează împotriva „creşterilor salariale care scad veniturile angajaţilor din sănătate”, una dintre revendicările esenţiale fiind eliminarea „sancţiunilor” pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale, prin limitarea sporurilor la 30% pentru gardă şi pentru activitatea desfăşurată în zilele nelucrătoare. Totodată, sindicaliștii cer ca toți angajații din sistemul sanitar și asistența să beneficieze măcar de aceleași venituri pe care le aveau înainte de aplicarea Legii salarizării unitare.

 

Dacă luni, sindicatele sunt în grevă de avertisment, marți, reprezentanții acestora sunt invitați la Guvern, pentru a discuta, împreună cu premierul și miniștrii implicați, despre nemulţumirile privind sporurile și celelelte revendicări.

Marti, 8 mai, ora 10, să avem, împreună cu miniştrii Sănătăţii, Muncii şi de Finanţe o întâlnire cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din Sănătate pentru a vedea nemulţumirile acestora şi cum putem găsi soluţii”, a declarat prmeierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern de joi.

Aproximativ 10.000 de angajaţi din sănătate au protestat, săptămâna trecută, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de reducerile salariale cauzate de plafonarea sporurilor.

Sindicaliştii reamintesc că dacă nu se rezolvă problema veniturilor, atunci vor continua protestele, care vor culmina cu grevă generală, pe data de 11 mai. Aceştia susţin că sunt scăderi salariale în domeniu cuprinse între 500 şi 1.100 de lei.

Pe de altă parte, Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a transmis, în contextul protestelor, că nu s-a putut ajunge la o soluţie cu sindicatele în ceea ce priveşte regulamentul de sporuri, iar dacă nu era asumat cel discutat, fără anexa 10, nu se puteau plăti sporurile în aprilie.

 


Adaugati un comentariu


 

*