Sorina Pintea nu s-a speriat nici de amenințările sindicatelor, nici de moțiunea simplă a PNL

7 mai 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății crede că discuțiile de mâine dintre sindicate și premierul Viorica Dăncilă va dezamorsa conflictul din Sănătate, iar moțiunea simplă a fost „un exercițiu democratic” firesc.

 

Sanitas susține că greva de avertisment din peste 400 de unități sanitare și peste 60 de instituții de asistență socială din toată țara arată, încă o dată, guvernanților, că angajații din Sănătate „sunt uniți și nu pot fi dezbinați de o lege a salarizării proastă și aplicată discriminator”.

După două luni de la momentul marilor promisiuni guvernamentale privind creșterile salariale din sănătate și asistență socială, angajații sunt în stradă reclamând pierderi de venituri, tratamente salariale defavorabile aplicate unor categorii profesionale întregi. În ciuda declarațiilor guvernamentale, noi, Sanitas, continuăm să spunem că noua lege a salarizării este nesatisfăcătoare și susținem acest lucru cu calcule, cu fluturași de salariu, cu argumente care țin de buna funcționare a echipei medicale. Dacă s-a vrut o lege care să stopeze hemoragia personalului calificat din sistem, nereușita este totală! Dovadă că astăzi au protestat atât cei mulți afectați de lege, cât și cei puțini, pe care legea i-a favorizat, dar care nu se pot uita cu seninătate în ochii colegilor. Nu aceasta este starea de bine promisă de guvernanți!” – a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, menționând că greva de avertisment este ultimul pas înaintea grevei generale anunțată pentru 11 mai, exprimându-și speranța că guvernanții au înțeles „dimensiunea crizei pe care a declanșat-o în sistemul de Sănătate și Asistență socială, iar negocierile de mâine, anunţate de premierul României, vor reuși să evite această formă radicală de protest”. Până atunci, revendicările Federaţiei Sanitas rămân aceleaşi, la fel ca şi programul de acţiuni.

 

Sorina Pintea

Tot astăzi, în Camera Deputaţilor s-a dezbătut moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. Iniţiatorii spun că moţiunea reprezintă „strigătul de disperare al milioanelor de pacienţi şi al sutelor de mii de angajaţi din sectorul sanitar din România”, în timp ce creşterile salariale din sănătate au fost „ciopârţite prin lege” și au cerut demisia ministrului.

După 15 luni de guvernare PSD-ALDE, tot sistemul de sănătate este dat peste cap de o lege absurdă a salarizării, de lipsa tot mai acută a dotărilor spitaliceşti, de plafoane insuficiente pentru realizarea de analize medicale, de un deficit acut de personal de specialitate. Consecinţa: copiii şi adulţii mor cu zile în spitale. Medicamentele şi vaccinurile ori nu sunt, ori zac prin depozite. Bolnavii de cancer sunt umiliţi şi nu li se asigură medicamentele minimale, iar bolnavilor de hepatită li se refuză tratamente moderne. (…) Problemele salarizării din Sănătate, aşa cum apar acum prin focare de proteste ale unor categorii de angajaţi, sunt doar vârful icebergului. Ca să fie clar cât de mare este haosul din sistem şi intoxicarea pesedistă: sunt multe cazuri de personal medical care nu au primit nici măcar 25%, care să compenseze trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat – rezultatul fiind o scădere masivă a salariilor”, susţin semnatarii moțiunii.

Totodată, liberalii spun că medicina preventivă este tratată ca o Cenuşăreasă, iar medicii de familie ca nişte duşmani ai sistemului medical, în timp ce în toate ţările europene, din bugetul sănătății, o cotă de minimum 10 %, deşi media este de 13-14%, se duce către medicina preventivă, către medicina de familie.

 

PNL susţine revendicările Sanitas şi solicită ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, abrogarea regulamentului de sporuri care a generat „haos”. Liberalul Florin Roman a declarat, la dezbaterea pe motiunea simplă din Camera Deputaților, că „pe cei din stradă, dumneavoastră, majoritatea guvernamentală, împreună cu doamna ministru, nu-i ascultaţi. O să transmit eu mesajul celor din stradă. Am discutat astăzi cu manageri de spital, cu asistenţi, cu brancardieri, doamna ministru, şi m-au rugat să vă transmit: cea mai mare promisiune a PSD s-a transformat şi în cea mai mare minciună. Cresc toate salariile din Sănătate, trâmbiţau cu surle liderii dumneavoastră”, a afirmat Roman, subliniind că au scăzut salariile pentru opt categorii profesionale. El a susținut că ministrul Pintea a dezbinat echipa medicală și a întrebat-o dacă atunci când se va întoarce la Baia Mare mai are curajul să dea ochii „cu echipa medicală cu care aţi trăit şi aţi muncit”, reproșându-i că regulamentul de sporuri este „cel mai discriminatoriu” după 1989.

Doamna ministru, ca să vorbesc în termenii medicali: stimulentele pansează, dar nu vindecă rana, boala. Îmi pare rău că un manager respectat ca dumneavoastră a devenit un politruc care trebuie să mintă”, a completat Florin Roman, cerându-i totodată să nu mai pună „presiune” pe managerii de spitale. Mai mult, el i-a spus ministrului că pune „în pericol viaţa pacienţilor. Luaţi bani din medicamente. În mandatul dumneavoastră şi al lui Bodog mor oamenii în spitalele. Opriţi dricul, lăsaţi Sănătatea să coboare!”, a încheiat Roman.

 

La rândul său, deputatul USR Tudor Rareş Pop i-a solicitat ministrului Sănătăţii să găsească „soluţii reale” pentru îndreptarea Legii salarizării unice, care este „strâmbă” şi creează „atâtea frustrări şi nemulţumiri în rândul personalului medical”. Deputatul USR a spus, la dezbaterea moţiunii pe Sănătate în plenul Camerei Deputaţilor, că apreciază deschiderea la dialog a ministrului Sănătăţii şi i-a adresat mai multe întrebări. El a subliniat că sistemele informatice ale asigurărilor de sănătate „crapă zilnic” şi a întrebat-o pe Sorina Pintea cât vor rămâne acestea fără mentenanţă şi cine este responsabil pentru blocarea lor.

De asemenea, deputatul USR a subliniat că Legea salarizării unice a creat frustrări şi nemulţumiri în rândul personalului medical. „Ce soluţii reale aveţi, cum puteţi îndrepta o lege strâmbă a salarizării unice care creează atâtea frustrări şi nemulţumiri în rândul personalului medical? (…) Care sunt măsurile care au fost implementate sau se au în vedere pentru repoziţionarea corectă şi dezvoltarea medicinei de familie?”, a mai întrebat Pop.

Deputatul Emanuel Ungureanu, din aceeași formațiune politică, a spus însă că nu ministrul Sănătăţii ar fi trebuit să fie la Parlament, ci ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu. El a promis chiar că „în spiritul colaborării loiale”, USR va veni și cu soluții.

 

Sorina Pintea le-a răspuns parlamentarilor Opoziției că Guvernul are soluții pentru rezolvarea crizei din Sănătate, atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical. Sorina Pintea a spus că se lucrează la lista de medicamente de interes strategic, care va fi realizată după mai multe criterii. „Comisiile de specialitate lucrează deja la această listă, care va fi realizată după criterii clare precum: relevanţa patologiei din punct de vedere al sănătăţii publice, prevalenţa patologiei, dovezile privind eficacitatea şi siguranţa clinică, raportul cost-eficienţă”, a spus Pintea, menționând că actualizarea listei cu medicamente compensate şi gratuite va fi continuată, astfel încât să se ofere soluţii pacienţilor pentru care nu există metode de tratament satisfăcătoare. Ea a amintit că în prezent sunt disponibile pe piaţă cinci tipuri de imunoglobulină, iar accesul pacienţilor la medicamente compensate şi gratuite în România poate fi comparat cu cel din alte state europene dezvoltate, chiar dacă finanţarea „este mult mai mică”.

În ceea ce privește veniturile personalului din sănătate, ministrul a spus că Guvernul va găsi soluții, astfel încât veniturile să fie cel puţin la nivelul lunii februarie 2018, dar în privința sumelor alocate medicinei primare, a precizat că deși și-ar dori ca acestea să fie mai consistente, pe măsura importanţei acestui domeniu de asistenţă medicală, trebuie să se ţină cont şi de resursele de care România dispune.

 

În ceea ce privește moțiunea, Sorina Pintea a declarat că a fost un exerciţiu democratic, un drept pe care Opoziţia l-a aplicat și care nu a deranjat-o, ba chiar s-a decarat mulțumită că „am reuşit, de la tribuna Parlamentului, să argumentez activitatea mea din ultimele trei luni şi activitatea Guvernului de la preluarea guvernării pe program de guvernare pe zona de sănătate. A fost un exerciţiu democratic, nu l-am considerat deloc deranjant, dimpotrivă”, a spus Pintea, subliniind totodată că are tot sprijinul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

În ceea ce privește greva generală din Sănătate, ministrul a apreciat că aceasta ar putea fi evitată în urma discuțiilor care vor avea loc marţi, între premierul Viorica Dăncilă şi reprezentanţii sindicaliştilor din sănătate, având în vedere că revendicările sindicaliștilor coincid în mare măsură cu propunerile managerilor de spitale, iar pe biroul premierului se află deja atât revendicările lor cât și propunerile celor care conduc unitățile medicale.

Eu cred că întâlnirea de mâine va clarifica anumite lucruri şi vor putea spune dacă mai rămân sau nu în grevă”, a spus Pintea, menționând că una dintre cerinţele sindicatelor a fost deja rezolvată, prin demararea negocierilor privind contractul colectiv de muncă.

Moţiunea simplă pe Sănătate depusă de PNL la Camera Deputaţilor a fost dezbătută astăzi, iar miercuri se va da votul final. Nu există însă nicio premisă ca aceasta să fie votată, având în vedere numărul mare de parlamentari PSD și faptul că ALDE și UDMR au anunțat, deja, că nu vor vota moţiunea simplă pe Sănătate.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*