Greva generală din Sănătate, aproape sigură

7 mai 2018 | 0 comentarii |

Astăzi, timp de două ore, în aproape toate spitalele din țară a fost grevă de avertisment, iar dacă nu se ajunge la un „compromis”, pe 11 mai va fi grevă generală. La Buzău, câteva sute de membri Sanitas au protestat.

 

Zi de proteste, astăzi, în sistemul medical public din toată țara. Timp de două ore, în aproape toate spitalele au fost greve de avertisment. Angajații din sistemul sanitar au organizat o grevă de avertisment între orele 09.00-11.00, iar pe 11 mai ar urma să aibă loc greva generală, dacă între timp nu se ajunge la o înțelegere cu Guvernul.

La Buzău, aproximativ 150 de angajați au protestat în holul de la intrare și în fața Spitalului Județean de Urgență, nemulțumiți de Legea salarizării unitare și de regulamentul de sporuri, deși, potrivit liderului județean, Ștefan Mihai, în urma negocierilor cu unitatea medicalăs-a găsit o soluție pentru ca nimeni să nu aibă veniturile diminuate față de cele din luna februarie”.

Soluția a fost confirmată de managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, care săptămâna trecută a mers, âmpreună cu toți menagerii spitalelor din țară, la Ministerul Sănătății, pentru discuții legate de o soluție prin care să se rezolve măcar în parte nemulțumirile unor angajați din sistem.

 

Dr. Felicia Vasile

O soluție similară s-a găsit și la Spitalul Săpoca, unde astăzi nu s-a protestat. Managerul unității medicale, dr. Viorica Mihalașcu, spune că s-a găsit o soluție de a păstra nivelul veniturilor tuturor angajaților cel puțin la nivelul lunii februarie, cu excepția registratorilor medicali, unde nu s-a putut găsi o cale legală de rezolvare a acestei probleme.

La Spitalul Municipal Rm. Sărat, protestul s-a desfășurat prin purtarea unor ecusoane pe care era scris Grevă de avertisment, nici aici neexistând situații în care o parte din personal să aibă venituri diminuate. Mai mult, potrivit directorului medical, dr. Felicia Vasile, noua lege a salarizării „pe noi, ca spital, ne-a avantajat, pentru că nemaiexistând diferențe salariale foarte mari față de marile spitale, medicii tineri au început să vină la concursurile organizate pentru posturile vacante și am ânceput să ne completăm schema de personal. Am putut deja să dăm drumul la gărzi pentru laboratorul de analize, avem medic infecționist, o râmniceancă, avem medici înscriși la concursurile pentru Radiologie și Chirurgie, așa că sperăm ca în curând să putem spune că nu mai avem nicio problemă”, a precizat directorul medical al spitalului râmnicean.

 

Protestul de astăzi a început la ora 9.00 în spitalele din țară. Și la Buzău s-a protestat, peste 150 de membri Sanitas ieșind în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă. Infirmiere, biochimişti, brancardieri sau personal TESA, înarmaţi cu vuvuzele, fluiere, stegulețe și pancarte au strigat că vor înapoi sporurile care le-au fost „furate” și au cerut demisia miniștrilor Muncii și Sănătății ale căror decizii au dus la această situație și la învrăjbirea angajaților.

Nemulţumirile noastre sunt legate de Legea salarizării, care a creat un haos în sistemul de sănătate. Nu este normal să se reducă din drepturile câștigate, adică din sporurile penru condiții de muncă sau pentru gărzile suplimentare. Acum, protestăm pentru că, așa cum a decis Guvernul, sporurile vor scădea pentru că nu se încadrează în acel plafon de 30% pe ordonator principal de credite. Noi nu avem cum să ne încadrăm în acest plafon, decât dacă se taie de la anumite categorii de angajați, pentru a se da celor cărora altfel le-ar scădea veniturile, iar în anumite secţii, unde riscurile sunt mai mari, ar trebui să existe sporuri mult mai mari”, a declarat liderul buzoian al Sanitas, Ștefan Mihai, pentru Sănătatea Buzoiană.

 

Liderul Sanitas Buzău spune că s-a ajuns la situația paradoxală ca în urma legii salarizării unitare și a regulamentului de sporuri, unora dintre angajaţi să li se diminueze veniturile substanțial. „Chiar dacă managerii unităților medicale au găsit niște formule de compromis, prin care să nu scadă veniturile sub nivelul celor din februarie, nu este normal ca pentru asta să ia de la unii și să dea altora, normal este ca Executivul să găsească soluțiile corespunzătoare”, a mai spus Mihai.

Proteste similare au avut loc la majoritatea spitalelor din țară. O delegaţie a Sanitas a fost invitată la sediul Ministerului Sănătăţii, pentru a purta discuţii cu oficialii instituţiei conduse de Sorina Pintea, referitor la reducerea sporurilor din domeniu. O nouă ântâlnire, punctuală, va avea joi, înainte de decizia finală a sindicaliștilor de a intra în grevă generală.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, de asemenea, că sindicatele din Sănătate sunt chemate în data de 8 mai la discuţii la Guvern, împreună cu miniştrii Muncii, Sănătăţii şi de Finanţe, legat de nemulţumirile acestora privind sporurile.

 

Sindicaliştii susţin că procedura de negociere a contractului colectiv de muncă a fost demarată anul trecut în luna aprilie, s-a negociat intens timp de aproximativ trei luni, după care, din luna august 2017 şi până acum, nu s-a mai întâmplat nimic.

Una dintre revendicările Federaţiei Sanitas legată de actuala grevă de avertisment şi viitoarea grevă generală este renegocierea contractului colectiv de muncă, semnarea şi înregistrarea acestuia astfel încât să fie aplicabil sistemului de sănătate. În mod similar dorim să fie negociat și contractul de muncă pentru sectorul de asistenţă socială. Este una dintre revendicările Federaţiei Sanitas, la care ţinem, iar faptul că azi s-a dat curs solicitării noastre putem spune că se revine la masa de dialog. Eu nu cred că negocierile vor avea loc într-un ritm atât de rapid încât până la sfârşitul săptămânii să fie semnat şi înregistrat contractul şi să producă efectul de a bloca acţiunile de protest”, a declarat Mircea Ciocan, vicepreşedinte Sanitas, înainte de a intra la discuţiile cu ministrul Sănătăţii.

Sanitas reiterează faptul că organizaţia rămâne deschisă la dialog, în condiţiile în care partea guvernamentală oferă soluţii consistente pentru rezolvarea problemelor generate în Sănătate şi Asistenţă socială.

 

La ora 11.00, protestele din fața spitalelor s-au încheiat, dar negocierile liderilor Sanitas cu membrii Guvernului continuă. Astăzi, la ora 14,00 o delegație a sindicaliștilor va merge la Ministerul Muncii, iar pentru mâine, premierul Viorica Dăncilă i-a invitat la discuții pe reprezentanții principalelor sindicate din Sănătate și pe miniștrii Sănătății, Muncii și Finanțelor.

Pe perioada protestului de astăzi, activitatea medicală a spitalelor a fost asigurată de o treime dintre angajaţi, dar dacă nu se ajunge la un compromis, până joi, vineri se va intra în grevă generală, potrivit Sanitas.

Nu este în regulă să ajungem la astfel la proteste, la această grevă de avertisment și la greva generală, dar din păcate guvrnanții nu au luat în calcul lucruri care erau în dezechilibru. Greva generală este un deziderat al oricărei mişcări sindicale, dar lucrurile se pot rezolva şi altfel. Nu este nevoie de sume uriaşe pentru a fi rezolvare revendicările noastre. Încă mai credem în varianta doamnelor ministru care ne-au propus marţi o întâlnire şi se pare că va fi vorba de o altă atitudine”,  a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas.

 

Și Federația Solidaritatea Sanitară a anunţat că organizează o „grevă românească” de avertisment, prin pichetarea mai multor spitale, ca formă de protest pentru susţinerea revendicărilor legate de sporuri, în acelaşi timp cu greva Sanitas. Totodată, acest sindicat continuă strângerea semnăturilor pentru greva generală, până în acest moment exprimându-şi acordul pentru declanşarea ei peste 23% din cei care fac parte din sindicat.

Acţiunile Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” se desfăşoară în cadrul protestului împotriva „creşterilor salariale” care scad veniturile angajaţilor din sănătate, continuând formele de protest desfăşurate până acum. Una dintre revendicările esenţiale ale Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” o reprezintă eliminarea „sancţiunilor pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale” pe care o constituie includerea în limita de 30% a sporurilor pentru gardă şi a celor pentru activitatea desfăşurată în zilele nelucrătoare, cea eficientă soluţie constituind-o eliminarea acestei limite”, se arată într-un comunicat al sindicatului.

Sindicaliştii susţin că sunt scăderi salariale în domeniu cuprinse între 500 şi 1.100 de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*