Ziua Mondiala a Sanatatii, intre siguranta alimentara si proteste de strada

Sindicalistii din Sanatate si cei de la Institutul Cantacuzino au iesit din nou in strada, in timp ce autoritatile au promovat imbunatatirea securitatii sanitare a alimentelor.

 

Protest Coalitia profesionistilor din Sanatate3Astazi se marcheaza in intreaga lume Ziua Mondiala a Sanatatii, 7 aprilie fiind data la care a fost infiintata in 1948 Organizatia Mondiala a Sanatatii. In fiecare an, pentru aceasta zi este aleasa o tematica specifica, tema pentru acest an fiind siguranta alimentatiei, in contextul in care bolile transmise prin alimente fac anual doua milioane de victime, conform statisticilor OMS. In Romania, activitatile organizate cu aceasta ocazie sunt coordonate de Ministerul Sanatatii prin Institutul de Sanatate Publica, insa sindicalistii din Sanatate si angajatii de la Institutul Cantacuzino au ales sa celebreze in felul lor aceasta zi, organizand manifestari de strada. Scopul acestor manifestari nu este nicidecum promovarea sigurantei alimentare ci exprimarea nemultumirilor referitoare la nivelul de salarizare si la criza din sistemul public de sanatate, respectiv a celor legate de situatia in care a ajuns Institutul Cantacuzino. Astfel, in timp ce premierul Ponta posteaza mesaje pe Facebook de Ziua Mondiala a Sanatatii, in care le multumeste medicilor si personalului medical pentur modul in care isi fac datoria, acestia au protestat in strada in fata Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Ministerului de Finante, cerand cresterea salariilor, acordarea sporurilor, deblocarea posturilor din spitale si finantarea adecvata a spitalelor.

 

protest CantacuzinoProtestul de azi este organizat de Federatia Sanitas, care nu a ales intamplator aceasta zi pentru a picheta cele trei ministere. Peste 300 de sindicalisti din toata tara, printre care si membrii ai Filialei Buzau a Confederatiei Sanitas au participat la actiunea de protest, acestora alaturandu-li-se si angajatii de la Institutul Cantacuzino care au iesit si ei in strada, pichetand insa Palatul Cotroceni. Acestia cer gasirea de urgenta a unei solutii pentru scoaterea din criza a institutului precum si plata salariilor restante, in acest sens adresand o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, care, insa, nu se afla in tara, fiind plecat in vacanta de Paste. Actiunea de azi vine in continuarea celei de sambata, cand angajatii de la Cantacuzino au primit sprijinul studentilor de la Medicina, impreuna cu care au format un lant uman in jurul institutului.

 La randul lor, protestatarii de la Sanitas au lasat la cele trei ministere pe care le-au pichetat, liste cu revendicarile lor, amenintand ca in cazul in care se va tergiversa ca si pana acum rezolvarea acestora, vor avea loc noi actiuni de protest mult mai ample. Cum spuneam, pana acum, singura reactie a premierului a fost anuntul de pe Faceboock in care le multumeste medicilor si promite din nou ca dupa Paste se vor ieftini medicamentele.

 

Dr. Ioan Dragusin

Dr. Ioan Dragusin

In paralel cu protestele din Capitala, in tara au avut loc azi diferite actiuni de alta factura pentru marcarea Zilei Mondiale a Sanatatii. O astfel de activitate a avut loc si la DSP Buzau care a anuntat azi demararea unei campanii de constientizare a populatiei cu privire la riscurile pe care le prezinta consumul de alimente care nu corespund din punct de vedere igienic. Campania se va desfasura in tot judetul pana pe 30 aprilie, medicul Ioan Dragusin, coordonatorul Departamentului de Evaluare si Promovare a Sanatatii din cadrul DSP Buzau, spunand ca vor fi implicati medicii de familie si medicii de medicina scolara, care vor promova o serie de recomandari in acest sens in randul pacientilor si al elevilor. Conform medicului, cele cinci reguli de baza pentru siguranta alimentatiei sunt pastrarea curateniei, separarea alimentelor gatite de cele crude, gatirea cat mai bine a alimentelor, pastrarea acestora la temperaturi sigure si folosirea surselor de apa si materii prime sigure.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

La randul sau, medicul Carmen Scantei, seful Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP a reamintit ca nerespectarea regulilor elementare de siguranta alimentara poate cauza episoade de toxiinfectii alimentare la nivel de colectivitati mari, in conditiile in care spatiul ocupat pe un aliment de 100.000 de microbi este de marimea unui varf de ac. Intrucat ne aflam si in plina febra a cumparaturilor pentru Paste, medicul epidemiolog a tinut sa atraga atentia consumatorilor cu privire la alimentele pe care le achizitioneaza si pe care le consuma in aceasta perioada, insistand ca acestea sa provina din surse verificate. Cele mai periculoase in aceasta perioada sunt ouale, intrucat, daca nu sunt fierte corespunzator pot pastra o serie de microbi iar urmarile nu sunt din cele mai placute. „In aceasta perioada trebuie acordata mare atentie alimentelor pe care le cumparam. Carnea, cozonacul si alte alimente preparate termic prezinta risc mai scazut de imbolnavire, insa ouale sunt cele mai periculoase. De multe ori acestea nu sunt fierte suficient si astfel, unii germeni pe care ii contin nu sunt distrusi si ajung in corp, putand provoca probleme mari. Foarte important este ca ouale pe care le cumparam sa fie cat mai proaspete si in niciun caz sa nu prezinte crapaturi in coaja, pentreu ca acelea sunt o poarta de intrare pentru microbi” a declarat dr. Carmen Scantei.



Comentarii (1)

  1. Marina Gogoseanu spune:

    Felicitari!

Adaugati un comentariu


 

*