Sindicalistii din Sanatate someaza Guvernul sa se ocupe de problemele reale ale tarii

13 februarie 2017 | 1 comentariu |

Acestia au prezentat chiar si o lista de prioritati in domeniul Sanatatii, pe care le considera mult mai importante decat „apararea unor trepadusi politici”.

 

piata victorieiIn contextul tensiunilor sociale generate de controversata Ordonanta nr.13, de modificare a Codului penal si a celui de procedura, care a scos sute de mii de romani in strada, sindicatele din Sanatate au luat atitudine, transmitand un mesaj transant Guvernului. Medicii si asistentii medicali le cer guvernantilor si parlamentarilor sa se preocupe de problemele reale ale tarii, care au o importanta deosebit de mare pentru intreaga populatie, si sa renunte la demersurile pentru „apararea unor trepadusi politici” pe care vor sa-i scape de raspunderea penala, solidarizandu-se cu miscarile de protest din strada.

Alianta Medicilor, Sindicatele Hipocrat si Promedica au somat politicienii, in mai multe randuri, sa aprobe OUG 79/2016, prin care s-ar depolitiza numirea managerilor de spital si s-ar asigura libera competitie pe criterii de competenta, act normativ pe care senatorii l-au respins. Sindicatele medicilor au solicitat, de asemenea, elaborarea unei noi Legi a Sanatatii, care sa raspunda nevoilor si realitatilor din sistemul medical, adica finantare bazata pe nevoi, salarizarea decenta, formarea profesionala, malpraxis, managementul sanitar performant si stoparea exodului medicilor, oferindu-si disponibilitatea, experienta si expertiza acumulata in timp, in cadrul unui parteneriat cu toti decidentii, specialistii din sistemul medical, celelalte sindicate partenere si organizatiile de pacienti.

 

Solidaritatea Sanitara Despre necesitatea adoptarii unei legislatii corecte si coerente pentru asigurarea unui sistem medical normal, vorbesc si sindicatele formate preponderent din asistenti medicali si personal auxiliar, desi unii dintre ei au contribuit decisiv la aducerea actualei Puteri la guvernare.

Un comunicat in acest sens a fost remis de sindicatul Solidaritatea Sanitara, care prezinta guvernantilor o lista de prioritati din domeniul Sanatatii, considerate mult mai importante decat ordonanta contestata de sute de mii de oameni in strada.

Reprezentantii sindicatului se declara de partea celor care contesta acest act legislativ si solicita renuntarea la orice demers al Guvernului de a promova un proiect similar, considerand ca a facut, deja, o serie de erori, atat in ceea ce priveste continutul, cat si modalitatea de adoptare si prezentare a acesteia catre populatie. Sindicalistii sustin ca adoptarea ordonantei nu constituia o urgenta, iar in continuarea comunicatului, prezinta o lista a problemelor cu adevarat urgente din sistemul sanitar.

 

salarii-mediciAstfel, sindicalistii reclama erorile aparute in Legea Salarizarii personalului platit din fonduri publice, care au generat o serie de situatii anormale si care trebuie corectate de urgenta pentru a nu risca o acutizare a crizei de personal cu care sistemul deja se confrunta. In comunicat se precizeaza ca multi sefi de sectii isi dau demisia pentru ca au ajuns sa aiba salarii mai mici decat subordonatii lor, acelasi lucru intamplandu-se si in cazul lucratorilor din clinic, care au salarii mai mici decat cei din neclinic.

Este adusa in atentie si situatia de la nivelul multor spitale, care nu au bani la acest moment pentru plata salariilor si acoperirea tratamentelor, precum si necesitatea elaborarii unui regulament de sporuri, pentru a concretiza drepturile salariale „teoretice”, acordate in scop electoral.

Ca si sindicatele medicilor, Solidaritatea Sanitara sustine necesitatea modernizarii spitalelor, o lege a malpraxisului, a negocierii Contractului Colectiv de Munca, dar si depolitizarea conducerii spitalelor, o masura cu care senatorii nu au fost de acord, respingand ordonanta care ar fi permis acest lucru.

 

Sanitas protest ParlamentSi sindicalistii de la Sanitas se declara la fel de nemultumiti, desi au fost cei mai aprigi aparatori ai programului de guvernare al PSD. Acestia sustin, acum, ca se impune de urgenta negocierea Contractului Colectiv de Munca din sistemul sanitar, fapt care ar fi trebuit sa se intample pana la data de 31 decembrie a anului trecut. Cum aceasta negociere nu a avut loc, contractul a fost prelungit, iar sindicalistii spun ca, din punct de vedere legal, acesta nu mai are niciun efect.

O intalnire in acest sens a avut loc in luna ianuarie, intre reprezentantii Sanitas si noul ministrul al Sanatatii, insa nu a fost luata nicio decizie atunci, intrucat ministrul nu avea desemnat, inca, un secretar de stat insarcinat cu dialogul social. Sindicalistii spun ca desemnarea unui astfel de functionar era obligatorie, in scopul negocierilor pe marginea Contractului Colectiv de Munca, asa ca intalnirea respectiva a avut caracter strict informal.

Si sindicalistii de la Sanitas reclama o serie de erori strecutate in Legea Salarizarii si solicita Executivului sa se concentreze asupra acestor probleme si mai putin asupra celor legate de Ordonanta 13.

Avand in vedere ca majoritatea parlamentara actuala a fost sustinuta masiv la alegeri, iar fostul vicelider al Sanitas, Marius Sepi, a primit drept rasplata, dupa alegeri, o functie de secretar de Stat in Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social, ar fi de asteptat ca doleantele Sanitas sa-si gaseasca sustinere in actualul Guvern, ca si in Parlament. Altfel… doar vorbe goale.

 



Comentarii (1)

  1. Radu spune:

    Trimite-i un mesaj transant lui Emil Boc care (executant fidel al ordinelor lui Base) a taiat salariile, pensiile si poate te ajuta la prezentele revendicari.

Adaugati un comentariu


 

*