Sindicaliștii de la Sanitas și Ambulanță au mers la Guvern, pentru proteste și negocieri

10 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

În timp ce membrii sindicatului Sanitas și-au continuat acțiunile de protest organizate în fiecare zi de marți, cei de la Ambulanță au participat la o rundă de discuții cu premierul, ministrul Sănătății și ministrul de Finanțe.

 

Azi a fost ziua protestelor și negocierilor la sediul Guvernului, avându-i în prim plan pe sindicaliștii de la Ambulanță și de la federația Sanitas.

Cei de la Ambulanță avuseseră un protest programat săptămâna trecută, pe care l-au amânat pentru astăzi, dar ulterior au anunțat că renunță la protest, după ce au primit o  invitație la discuții din partea premierului Ludovic Orban. Principalele revendicări ale sindicaliștilor de la Ambulanță erau legate de suplimentarea personalului în serviciile de Ambulanţă, rectificarea bugetară la nivelul necesarului pentru a asigura drepturile salariale şi cheltuieli materiale pentru asigurarea continuității activităţii în aceste servicii și reaşezarea salarizării asistentului medical, a managerului general şi a membrilor comitetului director din serviciile de Ambulanţă. Totodată, pe lista de revendicări se mai aflau salarizarea întregului personal din serviciile de Ambulanţă, începând cu 1 ianuarie 2021, la nivelul grilei anului 2022, precum şi asigurarea pensiei de urmaş familiei angajaților de la Ambulanță decedați în urma infectării cu noul coronavirus la locul de muncă.

 

O delegație a sindicaliștilor a fost primită azi la Platul Victoria, unde a avut loc o discuție cu premierul Ludovic Orban, însoțit de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și cel al Finanțelor, Florin Cîțu.

Discuțiile s-au întins pe durata câtorva ore, reprezentanții autorităților arătându-se deschiși pentru rezolvarea revendicărilor sindicaliștilor. La final, premierul Orban a declarat că „una dintre soluțiile asupra căreia s-a convenit se referă la permanentizarea celor 1.000 de posturi suplimentare din serviciul de Ambulanță, măsură ce va contribui la atragerea de personal medical. Vor fi asigurate resursele financiare necesare pentru bugetarea posturilor alocate suplimentar de Guvern pe perioada stării de alertă și se caută o soluție legislativă pentru menținerea, pe perioadă nedeterminată, în sistemul de ambulanță, a personalului medical angajat pe aceste posturi”.

 

Gheorghe Chiș

La rândul său, președintele Federației Ambulanța, Gheorghe Chiș, a declarat că a avut o discuţie „foarte sinceră cu premierul Orban și cu cei doi miniștri și apreciază „sensibilitatea Guvernului, pentru că acele 1.000 de posturi care au fost repartizate pe o perioadă determinată se vor aproba să fie la Ambulanţă pe o perioadă nedeterminată. Deci, se va creşte numărul angajaţilor în serviciile de ambulanţă cu acele 1.000 de posturi care vor fi ocupate corect, pe bază de concurs, şi echilibrate la nivelul de necesar al fiecare județ. 1.000 de posturi în serviciile de ambulanţă înseamnă ceva. Din cele 3.000 pierdute, cel puţin am reuşit ca 33% să le ocupăm. E un lucru pozitiv, şi cu bugetarea lor pe anul viitor şi în continuare”.

Liderul Ambulanța a menționat că în cadrul discuțiilor s-a stabilit, de asemenea, că este necesară clarificarea legislației cu privire la acordarea stimulentului de risc în valoare de 2.500 de lei pe lună personalului medical implicat în îngrijirea pacienților Covid-19, astfel încât de acest drept să beneficieze și medicii și asistenții medicali din sistemul de Ambulanță. Sindicaliștii au mai primit asigurări că există preocupări la nivelul Guvernului cu privire la achiziția de noi ambulanțe, dar și de asigurare a unui nivel corect de salarizare pentru asistenții medicali din acest sistem care, potrivit sindicaliștilor, nu sunt nu este salarizați la nivelul prestării activităţii pe care o fac.

 

 

În ceea ce priveşte posibilitatea acordării unei pensii de urmaş copiilor personalului de pe Ambulanţă care îşi pierde viaţa, sindicalistul a menţionat că este o temă la care vor trebui găsite soluţii.

Pot să vă spun că noi avem statutul personalului profesionist din sistemul de urgenţă, care este în dezbatere în Parlament, şi acolo am prevăzut pentru asemenea situaţii şi nu numai – dacă decedează în timpul activităţii, accident de ambulanţă – şi acolo să se încadreze cu acest spor. Noi le avem reglementate, dacă dă Dumnezeu să treacă de Parlament în perioada următoare această prevedere va fi rezolvată prin acest statut special”, a menționat liderul sindical. Totodată, Gheorghe Chiș a atras atenţia asupra numărului mare de apeluri la 112 şi spune că multe solicitări sunt nejustificate, fiind abuzuri din partea cetăţenilor, ceea ce a făcut să se piardă multe apeluri în cazuri de urgenţă reală.

 

În acest timp, sindicaliștii de la Sanitas au continuat seria protestelor programate pentru fiecare zi de marți în fața sediului Guvernului, spunând că discuțiile pe care le-au acut luni cu ministrul Sănătății nu au dus la vreun rezultat. Aceștia cer bani mai mulți, angajarea de personal, echipamente de protecție în fața Covid și vor ca toți angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială să primească stimulentul de risc și alte beneficii financiare pe care le încasează unele cadre medicale implicate în combaterea coronavirusului. „Din păcate, în perioada asta, cel mai mult ne îngrijorează lipsa de reacţie a autorităţilor centrale – vorbim aici despre Guvern, Ministerul Sănătăţii și Ministerul de Finanţe. Am avut deja două întâlniri, am avut şi o serie de promisiuni de aplecare a discuţiei mai tehnic, astfel încât să rezolvăm dintre situaţiile noastre. Din păcate, nu s-au materializat, motiv pentru care suntem a doua oară în Piaţa Victoriei şi, cel mai probabil, vom continua şi săptămânile care urmează, în fiecare marţi”, a declarat cu această ocazie liderul Sanitas, Iulian Pope, subliniind că personalul din sistemul sanitar este epuizat.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*