Sindicaliștii din sănătate se pregătesc de proteste

3 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Federația SANITAS a anunțat grevă japoneză în toate unitățile medicale din țară începând cu 7 octombrie, iar în lipsa unei implicări concrete a Guvernului în rezolvarea problemelor cu care angajații din Sănătate se confruntă, sindicaliștii amenință cu proteste de amploare.

 

Sindicaliștii din Sănătate au intrat în toamna protestelor și încearcă să obțină cât mai mult din partea autorităților, ținând cont că suntem în an electoral. Anul acesta au și un motiv în plus pe care să-l invoce, respectiv, lupta cadrelor medicale cu pandemia de Covid-19, de mai bine de șapte luni, la care se adaugă lipsurile din sistemul sanitar românesc.

Federația SANITAS a anunțat deja că, începând din 7 octombrie, în toate unitățile medicale din țară va fi grevă japoneză, iar în lipsa unei implicări concrete a statului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă angajații din Sănătate, nu exclud declanșarea unor proteste de amploare. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Naţional al organizaţiei sindicale, la care au participat președinții organizațiilor județene din toată țara.

Cu același prilej s-au analizat cele mai importante probleme cu care se confruntă salariații din sistemele de activitate aflate în prima linie a luptei cu noul virus SARS-COV-2 și au analizat „stadiul aplicării legislației cu caracter salarial specifică/emisă în perioada pandemiei de COVID-19, suficiența/insuficiența măsurilor de protecție a lucrătorilor din sistemele reprezentate pentru evitarea contaminării lor și a pacienților/beneficiarilor, situația reală a personalului medical și auxiliar infectat în toată această perioadă, stadiul de epuizare și nemulțumire a salariaților și nu în ultimul rând, lipsa de reacție a autorităților de la toate nivelurile la solicitările, propunerile și sesizările noastre”, așa cum se menționează într-un comunicat al SANITAS, aspecte pe care sindicaliștii SANITAS le-au reclamat și cu ocazia protestului organizat în vară, la Guvern.

 

Revendicările sindicaliștilor sunt în special de natură financiară și se referă, între altele, la acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile sanitare, serviciile de ambulanţă, DSP-uri, medicina şcolară, unităţile de asistenţă medico-socială, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2.

Totodată, sindicaliștii cer acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile de asistenţă socială care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2; acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială conform Legii nr. 56/2020 şi a Ordinului comun 1070/94/2087/2020; acordarea voucherelor de vacanţă pentru tot personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din medicina şcolară; acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 şi HG nr. 153/2018.

La solicitările de natură financiară se adaugă deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială; asigurarea echipamentelor/materialelor de protecţie în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecţie a personalului expus infectării cu noul virus; acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială și relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

 

Federaţia SANITAS menţionează subliniază că este imperios necesar ca statul să se implice în soluționarea acestor revendicări și cer o întrevedere cu şeful Guvernului, „ca urmare a întârzierii nepermise în acordarea drepturilor salariale cuvenite şi/sau acordarea neunitară a acestora la nivelul aceluiaşi tip de unităţi sanitare/de asistenţă medico-socială/de asistenţă socială şi/sau pentru acelaşi tip de activitate”. Sindicaliștii reclamă, totodată, organizarea deficitară a circuitelor/activităţilor specifice în spitalele COVID/suport COVID, chiar şi după 7 luni de la începutul pandemiei, situaţie care duce inevitabil la infectarea la locul de muncă și creșterea riscurilor la care se expun salariații din sistemul medical, subliniind că nu există continuitate în aprovizionarea cu materiale şi echipamente de protecţie sau că acestea sunt insuficiente sau de proastă calitate. Mai mult, conducerea SANITAS reclamă că „salariaţii din sănătate, asistenţă medico-socială, asistenţă socială şi medicină şcolară sunt obligaţi de foarte multe ori să îşi continue activitatea chiar şi după infectare, din cauza lipsei acute de personal.

Federaţia SANITAS susține că, întrucât toate demersurile întreprinse până acum la nivelul ministerelor responsabile, autorităţilor centrale şi locale nu au adus îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte problemele semnalate, în cazul în care conducerea Guvernului nu va accepta organizarea unei întâlniri de urgenţă cu participarea şefului Executivului, pentru identificarea unor soluţii la revendicările organizaţiei sindicale, în scurt timp va fi anunțat calendarul unor proteste de amploare, rezervându-și „dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noștri”, așa cum se concluzionează în comunicatul semnat de președintele SANITAS, Leonard Bărăscu.

 


Adaugati un comentariu


 

*