Sindicaliștii din Sănătate ies în stradă de săptămâna viitoare

30 octombrie 2020 | 1 comentariu |

Membrii federației sindicale Sanitas vor picheta sediul guvernului în fiecare zi de marți, urmând să apeleze și la alte forme de protest dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate în nod favorabil, în timp ce sindicaliștii de la Ambulanță se pregătesc de grevă japoneză.

 

Acțiunea de protest a sindicaliștilor de la Sanitas, inițiată pe data de 7 octombrie prin declanșarea grevei japoneze în toate spitalele din țară, va trece într-o nouă fază de săptămâna viitoare, conform deciziei adoptate în ședința extraordinară a Consiliului Național al federației, la care au participat președinții tuturor filialelor din țară. Pe 13 octombrie, aceștia au decis continuarea grevei japoneze și au stabilit data viitoarei ședințe extraordinare în care urma să se decidă care va fi următoarea formă de protest, în funcție de răspunsul autorităților la revendicările prezentate. Noua ședință a avut loc aseară, ocazie cu care sindicaliștii au decis continuarea protestelor și trecerea într-o nouă fază, de la greva japoneză, la acțiuni de pichetare a sediului Guvernului. Prima acțiune de acest gen va avea loc marți, 3 noiembrie, și va fi urmată de acțiuni similare în fiecare zi de marți.

Având în vedere faptul că au trecut deja mai bine de două săptămâni în care niciunul din ministerele de resort sau instituțiile abilitate să soluționeze revendicările Sanitas nu a înțeles să prezinte cel puțin un plan pe termen scurt pentru dezamorsarea situației deosebit de tensionate din sistemul sanitar și cel de asistență socială și constatând că starea de nemulțumire persistă în rândul membrilor noștri de sindicat, Consiliul Național al Federației Sanitas a hotărât organizarea unor manifestații publice în fața Guvernului României” – este anunțul făcut de sindicaliști la finalul ședinței extraordinare.

 

După declanșarea grevei japoneze, reprezentanții federației sindicale au avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în cadrul căreia au prezentat revendicările pe care la aveau și au primit asigurări că acestea se vor rezolva.

Reprezentanții autorităților au cerut atunci un răgaz de câteva zile pentru a face unele evaluări financiare cu privire la revendicările prezentate, însă au trecut mai bine de două săptămâni de atunci, iar sindicaliștii nu au mai primit nici un semnal în acest sens.

În consecință, au decis să treacă la o nouă etapă a acțiunilor de protest, pe care o vor pune în practică începând de săptămâna viitoare. La aceste acțiuni vor participa, prin rotație, reprezentanți ai filialelor din țară, iar dacă autoritățile vor întârzia să vină cu soluții pentru rezolvarea revendicărilor, urmează să se decidă, într-o ședință viitoare, care vor fi următoarele forme de protest la care se va apela.

 

În același timp, sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară au anunțat proteste în stradă începând cu 5 noiembrie, urmând ca în fiecare zi de joi, între orele 11.00-13.00 să picheteze Guvernul. Pe lângă revendicările de ordin financiar aceștia au cerut printr-o scrisoare deschisă, Guvernului, Parlamentului și Ministerului Sănătății, ca salariații din Sănătate să fie protejați, în perioada pandemiei, de acuzațiile de malpraxis. Ei cer suspendarea prevederilor aplicabile malpraxisului pe întreaga perioadă a pandemiei, pentru toți profesioniștii din Sănătate și introducerea imunității profesioniștilor din sănătate pentru toate acuzațiile ce vizează activitatea profesională desfășurată pe durata pandemiei. Totodată, se solicită prelungirea perioadei de valabilitate a polițelor de asigurare, proporțional cu perioada de suspendare a prevederilor aplicabile malpraxisului profesional, precum și suspendarea obligației de încheiere a asigurării de malpraxis, pe durata pandemiei.

Medicii și asistentele medicale, care astăzi lucrează în condiții de muncă la limita suportabilului, se pot trezi, mai devreme sau mai târziu, în situația acuzațiilor de malpraxis. Este unul dintre motivele pentru care Solidaritatea Sanitară solicită imunitate pentru profesioniștii din Sănătate” – precizează reprezentanții organizației sindicale. Ca motivații principale pentru solicitările lor, aceștia menționează doza mare de incertitudine privind tratamentul pacienților cu Covid-19, faptul că personalul medical este transferat de la un spital la altul fără a se ține cont deseori de specializare și faptul că măsurile de luptă împotriva pandemiei împiedică deseori profesioniștii din sănătate să-și desfășoare activitatea de diagnostic, tratament și îngrijire a altor pacienți cu alte patologii decât Covid-19.

 

Și sindicaliștii de la Ambulanță au anunțat un protest pentru jumătatea săptămânii viitoare, în cazul în care reprezentanții lor nu vor fi invitați la discuții de premierul Ludovic Orban, până marți, 3 noiembrie. Revendicările Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România se referă suplimentarea cu personal în serviciile de Ambulanţă, rectificarea bugetară la nivelul necesarului pentru a asigura drepturile salariale şi cheltuieli materiale necesare pentru continuitatea activităţii în serviciile de Ambulanţă, reaşezarea salarizării asistentului medical, a managerului general şi a membrilor comitetului director din serviciile de ambulanţă. Pe lista de revendicări se regăsește și salarizarea întregului personal din serviciile publice de Ambulanţă începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul grilei anului 2022, precum şi asigurarea pensiei de urmaş familiilor în angajaților de la Ambulanță, decedați în urma infectări cu noul coronavirus, la locul de muncă.

În situaţia în care până marţi, 3 noiembrie a.c., premierul nu va invita la discuţii conducerea FNSAR, miercuri 4 noiembrie 2020, de la ora 10:00, va avea loc protestul naţional al serviciilor de ambulanţă, timp de două ore, iar începând cu data de 5 noiembrie 2020 personalul din serviciile de ambulanţă va intra în grevă japoneză pe perioadă nedeterminată, până la soluţionarea favorabilă a revendicărilor menţionate” se arată într-un comunicat al sindicaliștilor de la Ambulanță.

 Comentarii (1)

 1. Cobzaru Costin spune:

  Avem suficienti imuni in tara asta, 950 e deja prea mult!
  De ce imunitate?
  Ce ar fi ca si soferii sa ceara imunitate daca omoara pe cineva cu masina?
  Ce ar fi ca politisti sa ceara imunitate cand trag cu pistolul?
  Fiecare profesie vine cu avantaje si deavantaje, nu obliga nimeni pe nimeni sa aiba un anumit job!
  Si oricum exista f multe cazuri cand pacientul mort este declarat decedat din alte cauze…
  NU, fara imunitate, toti suntem egali, sau cel putin asa vrem toti, egalitate si echitate!
  E timpul ca America sa nu mai fie un exemplu! Nu tot ce fac altii e mai bun!
  Nu profitati de sistemul sanitar care acum este dependent de voi, ca sa va respectati juramantul Hipocrat depus!
  Am respect fata de medici si tot personalul din sanatate, dar respectul se termina acolo unde incepe nesimtirea!

Adaugati un comentariu


 

*