Sindicatul Hipocrat a renuntat la greva de avertisment

21 octombrie 2016 | 1 comentariu |

Reprezentantii organizatiei sindicale spun ca au luat aceasta decizie intrucat, in cadrul discutiilor purtate cu oficialii de la Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii s-au facut progrese in directia rezolvarii favorabile a revenedicarilor.

 

Dr. Ion Cotojman

Dr. Ion Cotojman

Actiunile de protest anuntate de membrii sindicatului Hipocrat pentru ziua de astazi nu vor mai avea loc. Acestea au fost anulate ca urmare a unor noi runde de discutii purtate de sindicalisti cu reprezentantii ministerelor Sanatatii si Muncii, se anunta, printr-un comunicat semnat de Ion Cotojman, presedintele Federatiei Sindicale Hipocrat. In document se arata ca aceste discutii au fost accelarate in ultima perioada, iar dupa modul in care decurg negocierile, exista semne ca se va ajunge la solutionarea celor mai multe dintre revendicarile care au declansat actiunile de protest in randul sindicalistilor. „Am decis suspendarea actiunilor anuntate pentru ziua de vineri datorita unei accelerari a discutiilor cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si cel al Muncii, care conduc, in opinia mea, catre solutionarea celor mai multe dintre revendicarile care au generat aceste miscari de protest. Deschiderea la un dialog constructiv, propunerile pe care le-am sustinut argumentat la fiecare intalnire si presiunea pe care am exercitat-o atunci cand situatia a impus-o, si nu aleatoriu, in functie de conjunctura, au condus catre acest moment, in care demersurile autoritatilor implicate sunt pe cale de a genera solutii” este anuntul facut de presedintele federatiei sindicale prin intermediul comunicatului de presa.

 

Hipocrat, Promedica proteste mediciPentru astazi, sindicalistii anuntasera pichetarea sediului Ministerului Sanatatii, actiune urmata de o greva de avertisment ce ar fi trebuit sa aiba loc in spitale intre orele 13.00-15.00. Ambele activitati au fost anulate, insa in comunicatul de presa nu se spune nimic depre greva generala anuntata pentru data de 31 octombrie, concomitent cu actiunea similara anuntata si de sindicalistii de la Sanitas. In document se precizeaza insa ca „Federatia Sindicala Hipocrat ramane fidela principiilor sale si isi aduce contributia la solutionarea problemelor existente, considerand ca implicarea si participarea activa la acest fapt este cu adevarat un raspuns la nevoile personalului medical. Totusi, suntem ingrijorati cu privire la trenarea momentului in care vom avea o apreciere corecta a conditiilor specifice, in care ne desfasuram activitatea, si un Ordin 870 aplicat unitar, in beneficiul personalului medical”, lasandu-se astfel de inteles ca protestele ar putea fi reluate in cazul in care nu vor fi rezolvate si aceste probleme.

 

greva japonezaSeria actiunilor de protest a fost demarata de federatia Hipocrat in data de 10 octombrie, cand sindicalistii au intrat in greva japoneza, purtand banderole pana in data de 14 octombrie. Revendicarile celor de la Hipocrat se refera la finantarea corespunzatoare a sistemului de sanatate romanesc, in vederea angajarii de personal pentru acoperirea deficitului de personal si stoparii migratiei, precum si pentru imbunatatirea satisfactiei pacientilor si asigurarii resurselor necesare pentru servicii de calitate, acordarea tichetelor de vacanta si de masa pentru toti salariatii din sistemul de sanatate si asistenta sociala, acordarea sporurilor pentru conditii deosebite de munca la salariile actuale, si nu la cele din anul 2009, salarizarea unitara a personalului medical, in orice sector de activitate in care se asigura act medical, o salarizare corespunzatoare a personalului T.E.S.A. si a functionarilor publici din cadrul Directiilor de Sanatate Publica, in concordanta cu salarizarea din sectorul de activitate Sanatate.

 

asistente spital protest

Greva de avertisment – Sanitas SJU Buzau

Totodata, sindicalistii cer crearea unui cadru legal pentru admiterea in invatamantul superior a asistentilor medicali cu studii medii si vechime in specialitate, in vederea parcurgerii unor programe de formare unice la nivel national si, totodata, pentru respectarea standardelor si curiculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare.

De asemenea se solicita identificarea solutiilor reale de motivare a medicilor care urmeaza sa acopere normele de munca vacante, generate de vidul de specialisti pe diverse specialitati medicale, chirurgicale sau de urgenta.

Inaintea federatiei Hipocrat, si membrii sindicatului Solidaritatea Sanitara au anuntat ca renunta la proteste, pe fondul negocierilor purtate cu autoritatile. Singurii care se mentin pe pozitii sunt cei de la Sanitas, care s-au aflat miercuri in greva de avertisment si sunt decisi sa intre in greva generala pe 31 octombrie, daca nu le sunt solutionate revendicarile.

 Comentarii (1)

  1. Nicoleta Claudia Popa spune:

    Dezbinare ca de obicei sau, vorba unui vechi proverb romanesc “Si-au vazut sacii in car”. Ce mai conteaza ca o parte dintre noi am fost pierduti pe drum de O G.. 20.Bine, ca nici cu cei pierduti pe drum nu mi-e rusine. Ca s-au invatat ca altii sa lupte pentru drepturile lor si pe urma sa castige toti, la gramada. Sper sa nu renunte si ai nostri, adica SANITAS.

Adaugati un comentariu


 

*