Presedintele Colegiului Medicilor critica medicina bazata pe protocoale de diagnostic si ghiduri terapeutice
Medicul Gheorghe Borcean a numit acest tip de abordare „medicina defensiva”, fiind de parere ca induce costuri mai ridicate si fraudeaza progresul.
Cu ocazia deschiderii Conventiei Romane a Spitalelor, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, medicul Gheorghe Borcean, a adus o serie de critici medicinei bazate pe protocoale de diagnostic si pe ghiduri terapeutice, declarand ca nu este un adept al acestui mod de lucru pe care l-a calificat drept „medicina defensiva”, care actioneaza mai putin in interesul pacientului si mai mult in scopul asigurarii sigurantei juridice a medicilor. „Constatam azi ca apare o medicina defensiva, bazata pe protocoale de diagnostic, pe ghiduri terapeutice, nu atat in interesul pacientului, cat pentru siguranta juridica a medicului. Fiecare medic, in spiritul acestei medicine defensive, este tentat sa produca toate mijloacele tehnice obiectivate prin documente, inscrisuri, cu care sa justifice un diagnostic si alegerea unei terapii. Aceasta medicina defensiva, induce costuri si duce la franarea progresului medicinei prin teama medicilor de a incerca ceva nou. In felul acesta, nimeni nu va mai face nimic din ce nu s-a facut pana acum iar acest lucru nu are cum sa fie in beneficiul medicinei si nici al pacientului”, a declarat ieri dr. Gheorghe Borcean.
Acesta a criticat si modul in care sunt impuse aceste terapii si protocoale, mentionand ca Ministerul Sanatatii a ajuns un fel de instanta suprema in acest sens, impunand terapii si ghiduri fara a se tine cont de faptul ca fiecare pacient reprezinta un caz aparte. „Cine mai alege astazi terapiile in Romania? Le alege Casa Nationala, prin pachetele de servicii pe care le-a pus in practica, le alege pacientul prin dreptul sau de a alege, le alege medicul in temeiul perceptelor profesionale si al cunostintelor ? Nu, le alege Ministerul Sanatatii prin miile de acte normative subsecvente Legii reformei in Sanatate. Ministerul a ajuns astfel instanta finala in sanatate, pentru ca acolo se spune si ce terapii se folosesc, si ghiduri, si protocoale, acolo se dau toate liniile directoare de terapie”.
Presedintele Colegiului Medicilor nu s-a aratat nici adeptul medicinei bazate pe evidente, despre care considera ca s-a indepartat de medicina bazata pe pacient. „Medicina bazata pe evidente face statistica si spune ca din 1.500 de pacienti cu o anumita boala, 1.289 au raspuns pozitiv la tratamentul cu medicamentul cutare. Foarte bine! Dar ceilalti peste 200 nu sunt oameni, nu sunt pacientii nostri? Ei nu trebuie sa primeasca terapia adecvata lor? Medicina bazata pe evidente nu este cu fiabilitate de suta la suta si atunci se naste incetisor medicina centrata pe pacient”, a mai declarat dr. Gheorghe Borcean in acest sens.
Tot in contextul „medicinei defensive”, presedintele Colegiului Medicilor spune ca de-a lungul ultimilor 10 ani au aparut tot mai multe cazuri in care medicii sunt acuzati de pacienti sau de apartinatorii acestora ca nu au facut analizele necesare si nu au repsectat protocoalele sau, pe de alta parte, medicii se apara atunci cand sunt acuzati, motivand ca au facut toate analizele ce se impun conform acelorasi protocoale. „Chiar medicii insisi se apara prin aceea ca au facut toate analizele. Putini se apara cu faptul ca au facut consultul si ca in foaia de observatie clinica au inscris semnele clinice ale abdomenului acut chirurgical sau au notat frecventa respiratiei. Acelea sunt date obiective, nu doar rezultatul RMN-ului, care poate fi interpretat si asa, si asa, in functie de cel care il citeste. Dovada maxima a diligentei unui medic este consultul, acolo arata medicul ca a fost cel mai diligent, cand a mai chemat un coleg. Asta da valoare actului medical, da calitate, cand doi-trei vad pacientul si spun ca e asa sau altfel, nu cand se fac patru analize”, a mai spus Gheorghe Borcean.
In final acesta a mai precizat ca „medicina trebuie facuta dupa nevoie, nu dupa buget, deoarece medicina dupa buget inseamna marketing, iar sanatatea nu este un produs vandabil”.
Din pacate nu multi au inteles mesajul dn. Medic. Hipocrate si apoi Paracelsus sunt cei care au sustinut medicina la capul pacientului. De la Hipocrate la Paracelsus medicina isi pierduse valoarea terapeutica.
Dn. Medic nu combate medicina bazata pe dovezi si statistica, ci sustine ca mai este nevoie si de medicina bazata pe pacient (individuala). Fiecare organism reactioneaza diferit. A trata un peste si 3 maimute la fel, nu inseamna ca ai aplicat un tratament egal/obiectiv.
Este dat sa inteleaga ptr cine are cat de cat IQ si EQ (mare grija – este mult mai important decat IQ-ul).
Are impresia ca e prea multa rigurozitate in medicina romaneasca, sau ce?!? Adica e mai bine sa faca fiecare cum il taie capul cu viata pacientului si sa nu dea nimeni socotela?! Doctorul nu este un fel de ghicitoare si nici un mic Dumnezeu; este un profesionist care trebuie sa exerseze dupa niste reguli. Singurul domeniu care merge in Ro este SMURD-ul si asta pentru ca functioneaza dupa ghiduri terapetice si protocoale. Asta e gandire de Presedinte al Colegiului Medicilor? A rezolvat toate problemele!… Vad ca are trei specializari: chirurgie, ortopedie si medicina legala. Plus management medical. Nu cred ca le practica in afara ghidurilor…
1. Nu este vorba cat de riguroasa este legislatia din domeniul sanatatii.
2. Nu este vorba despre cum sa faca fiecare dupa cum il screme mintea si apoi sa se fereasca de raspundere.
3. Doctor poate sa fie si un artist sau inginer. In cazul actului medical, acesta este infaptuit de un medic.
4. Medicul nu este profesionist. Este rezident, specialist sau primar. Fiecare prezentand un nivel de “experienta”(nu mereu la acelasi nivel cu realitatea ).
5.SMURD-ul nu reprezinta un domeniu de sine statator ci face parte din domaniul sanatatii.
Si nu are ghiduri terapeutice. Protocoalele de interventie in caz de hazard antropic sau natural nu reprezinta ghiduri de cercetas.
6. Specializarile dn medic sunt o dovada a faptului ca intelege cat se poate de bine in ce consta actul medical.
Inainte de a scuipa (judeca ca “romanul”) spusele cuiva este bine sa mai recitim putin textul si sa intelegem ce informatie doreste sa transmita respectivul.
Un altul care nu mai poate tine pasul!
Se numeste medicina bazata pe dovezi, iar singurul lucru evident este ca unii amesteca notiunile despre ghiduri, protocoale de diagnostic sau terapeutice. Orice medic poate si la ora actuala sa practice dupa ureche, daca asa doreste! Singura problema este cu decontarea serviciilor si tratamentelor, care oriunde in lume se face pe baza unor reguli. E pacat ca se fac asemenea afirmatii la nivelul conducerii CMR!
Din cauza “profesionistilor” ca el este sistemul in starea in care este. Sa negi medicina bazata pe dovezi arata un nivel de ignoranta incredibil!
Ca pacient, ma ingrijoreaza protocoalele/ghidurile devenite “biblie”. Cred ca sunt utile, dar nu cu scop limitativ, de sablon in care sa te inscri si nu cumva sa dai pe afara ci DOAR ca un minim necesar de facut intr-o situatie intalnita. Din pacate, am sentimentul ca acestea devin un instrument pentru asigurator de a limita accesul la servicii decontate pe de o parte, pe de alta… instrument care sa asigure “siguranta juridica a medicilor”, dar mult mai rau: distrug gandirea medicilor, modul acestora de a analiza pacientul in ansamblu…
Si cine pierde in toata conjunctura aceasta? PACIENTUL, care… moare cu zile… pentru ca el, afectiunea si reactiile lui… nu s-au inscris in rezultatele statistice!
Orice tara care isi respecta cetatenii trebuie sa ofere un sistem de sanatate si asigurari sociale functional. Acest lucru se face cu bani de la buget care trebuie gestionati in asa fel incat sa profite cat mai multi cetateni. Un sistem se mentine si cu protocoale, reguli, profesionalism la toate nivelele in interesul eficientei financiare. Pacientul este favorizat si el de protocoale prin faptul ca se va reduce confuzia produsa de “cate bordeie atatea obiceie “.
Domnul coleg care a fost ales in frunea Colegiului Medicilor trebuie sa-si dea demisia pentru ca nu intelege menirea sa. Nu intelege nimic din stiinta medicala, nu intelege ca medicina este o stiinta si militeaza pentru medicina ancestrala a bunului plac.
Ghidurile si protocoalele nu cresc costul actului medical ci il ieftinesc. Evita greselile medicale, in interesul atat al medicilor, cat si al pacientilor si, prin aceasta, reduc costul rezultat din greseli. care presupun costuri ulterioare enorme sau deces.
Cine nu intelege aceste lucruri nu merita diploma de medic, nicicum sa conduca breasla medicala.
BELEA cu aceste protocoale. Borceanu si multi alti medici vor ca actul medical sa fie unul ARTISTIC… cultural… izvorat din interiorul creativ al unor medici… bantuiti de duhuri… daca duhul ii spune ca pacientul este chemat pe celalata lume nu poate fi de acord sa respecte protocoale…
Cu mai multi ani in urma, la facultate ni se spunea: ”Exista boli, nu bolnavi”. Acest lucru insemna ca fiecare pacient are un mod mai mult sau mai putin diferit de manifestare, de a lupta cu boala, de a raspunde la un tratament. Deci, tratamentul unei boli trebuie personalizat, urmarit si adaptat dupa caz, bazandu-se totusi pe dovezi (examenul pacientului,analize in dinamica, etc).
Medicina bazata pe dovezi tine prea putin cont de specificul fiecarui pacient; s-au facut si programe pe calculator in care daca introduci unele date despre simptomatologie sau analize iti recomanda un tratament. Seamana cu lucrul pe ”banda rulanta”, sau ”noi muncim, nu gandim”.
Diferenta intre medici, la acest moment o face modul de abordare. Daca ti-ai facut corect studiile, daca ai avut indrumatori buni, daca ai facut practica, atunci poti fi un profesionist. Daca accepti sa aplici doar tipare esti un oarecare. Somitatile in medicina romaneasca de acum se numara pe degetele de la o mana. In urma cu 30-70 ani erau o pleiada, desi per total existau mai putini medici in tara decat acum, chiar cu toata asa zisa lipsa de cadre. La acest moment cel putin jumatate dintre ”medici” completeaza doar bilete de trimitere si alte acte si restul se chinuie sa aplice protocoale (tipare), iar de multe ori nu poti nici amaratele de protocoale sa le aplici in spitale pentru ca lipsesc medicamentele din care sa alegi ce e nevoie.