Greva Sanitas, transata in Instanta

1 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii se va adresa instantei de judecata competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei. Sindicalistii mizeaza insa pe votul favorabil al Parlamentului in obtinerea drepturilor revendicate.

 

greva sanitas floreascaGreva generala care a blocat activitatea in cele mai multe spitale din Romania continua. Sindicalistii Sanitas au anuntat ca desi negocierile cu Ministerul Sanatatii au esuat, spera ca deputatii sa voteze, in plen, revendicarile care, in Comisii, au fost deja aprobate, chiar daca liberalii au parasit sala, pe motiv ca PSD vrea sa-si cumpere voturile aproband o lege care nu are finantare si ar incalca legislatia. Membrii PSD si UDMR au votat pentru, urmand ca in aceasta dimineata, plenul Camerei sa-si dea acordul.

Intre timp, Sanitas continua protestul si face apel la membrii din teritoriu „sa nu se lase intimidati”.

Guvernul anunta la randul sau ca ramane deschis dialogului, insa face apel la responsabilitate si la respectarea legii privind declansarea conflictului de munca. Executivul sustine ca „intelege importanta si urgenta revendicarilor SANITAS si ramane deschis dialogului constructiv pentru a gasi solutii responsabile si sustenabile bugetar, in beneficiul personalului din sistemul de sanatate. Ca si pana acum, Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice isi manifesta disponibilitatea la dialog cu toti partenerii sociali”, insa face apel laresponsabilitate in promovarea politicilor salariale din sectorul bugetar”.

 

negocieri sanitas - guvernExecutivul considera ca adoptarea si punerea in aplicare a modificarilor OUG 20/2016, ce vizeaza cresteri salariale pentru mai multe sectoare de activitate, presupune un impact bugetar anual de aproximativ 2 miliarde de lei, care ar duce la aparitia unor inechitati noi si la discriminarea altor categorii de personal”. Ministerul Muncii sustine ca „reasezarea grilei de salarizare pentru personalul platit din fonduri publice poate fi facuta doar printr-o lege de salarizare unitara”, asupra careia a inceput un amplu proces de consultare cu partenerii sociali.

Pe de alta parte, reprezentantii Executivului spun ca au informat, inca de vineri, Federatia SANITAS, ca demersul sindical „nu indeplineste conditiile legale pentru declansarea conflictului de munca si solicita responsabilitate in actiunile revendicative. Solicitarile SANITAS, care ar duce la majorari salariale pentru anumite categorii de personal, incalca Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, iar Declansarea conflictului de munca s-a facut fara respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social – nr.62/2011”, facand trimitere la art. 17 alin. (1) din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, care prevede ca „nu se pot promova acte normative cu mai putin de 180 de zile inainte de expirarea mandatului Guvernului”.

 

sanitas-camera deputatilorTotodata, Ministerul Muncii sustine ca asa cum a comunicat deja Federatiei SANITAS, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declansa conflictul colectiv de munca deoarece exista un contract colectiv de munca (CCM) incheiat si inregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sanatate. Activitati Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este pana la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existentei unui CCM, angajatii nu pot declansa un conflict colectiv de munca.

De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede ca nu pot constitui obiect al conflictelor colective de munca revendicarile angajatilor pentru a caror rezolvare este necesara adoptarea unei legi sau a altui act normativ.

Executivul sustine ca nicio revendicare a Federatiei SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 si a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declansarii unui conflict colectiv de munca. Totodata, Ministerul Muncii atrage atentia ca „o greva se poate declansa, conform Legii 62/2011, numai dupa inregistrarea conflictului de munca la Ministerul Muncii si dupa parcurgerea etapelor obligatorii prevazute de lege, respectiv declansarea conflictului colectiv de munca si parcurgerea etapei de conciliere”.

Pe de alta parte, Guvernul anunta ca, prin Ministerul Sanatatii, se va adresa instantei de judecata competente „pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei”.

 

greva SanitasSindicalistii spun insa ca nu se lasa intimidati si vor continua protestele, anuntand totodata ca „dupa prima zi de greva generala organizata de Federatia SANITAS in unitatile sanitare din toate judetele tarii, au aparut premize favorabile: in sedinta reunita a Comisiilor de munca si de buget din Camera Deputatilor amendamentele noastre la OUG 20/2016 au fost aprobate. Astfel,introducerea categoriilor omise din OUG 20/2016 in grilele noului document legislativ (personalul TESA, angajatii din DSP-uri, etc), calcularea sporurilor la salariul din 2016 pentru tot personalul medico-sanitar, echilibrarea veniturilor salariatilor din clinic si neclinic, introducerea grilelor de salarizare la nivelul spitalelor neclinice pentru lucratorii din asistenta sociala, etc, pot deveni realitate”, se mentioneaza intr-un comunicat al organizatiei sindicale.

Conducerea Sanitas isi exprima speranta ca astazi, plenul Camerei Deputatilor va adopta toate amendamentele, chiar daca reprezentantii Guvernului au aratat, in Comisii, ca amendarea OUG este inoportuna in aceasta perioada, iar greva generala este ilegala.

Pana la votul final din plenul Camerei Deputatilor, vot care asigura realizarea dezideratelor Federatiei Sanitas, GREVA GENERALA continua!”, anunta protestatarii.

 


Adaugati un comentariu


 

*