Medic cercetat pentru tentativa de omor, arestat la domiciliu

18 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Un chirurg din Spitalul Judetean Ramnicu Valcea si-a atacat un coleg cu un bisturiu, chiar in sala de operatie, in timp ce se pregatea sa faca o interventie chirurgicala asupra unui pacient.

 

SJU Ramnicu Valcea

SJU Ramnicu Valcea

Cadrele medicale, directorul si chiar si un pacient aflat pe masa de operatie au fost, in acest week-end, martorii unui incident halucinant, petrecut intr-o sala de operatie a Spitalului Judetean din Ramnicu Valcea. Evenimentul i-a avut ca protagonisti pe doi medici chirurgi din cadrul unitatii medicale si putin a lipsit sa se ajunga la o adevarata tragedie. Unul dintre chirurgii implicati a avut marele noroc ca nu i-a fost sectionata carotida de bisturilul pe care colegul sau l-a luat de pe masa pe care se afla instrumentarul si l-a atacat.

Eroul negativ al acestui episod incredibil este chirurgul Constantin Ploscaru, care si-a petrecut 24 de ore in arest si in prezent se afla consemnat la domiciliu, fiind cercetat pentru tentativa de omor comisa impotriva colegului sau, chirurgul Emil Barbulescu. In cceea ce-l priveste pe acesta din urma, a avut nevoie de ajutorul colegilor, fiind supus unei interventii chirurgicale ca urmare a ranii produse in zona claviculei de bisturiul manuit de medicul Ploscaru, intr-un acces de furie.

 

Dr. Constantin Ploscaru

Dr. Constantin Ploscaru

Dupa cum au precizat anchetatorilor martorii chemati sa dea declaratii in urma evenimentului, totul a prornit de la un conflict spontan, izbucnit intre cei doi, pe tema salii de operatie in care s-au petrecut faptele. In ziua respectiva, medicul Emil Barbulescu era seful garzii, calitate in care raspundea si de Blocul Operator al sectiei de Chirurgie.

In timpul vizitei pe sectie, pe care o efectua impreuna cu directorul unitatii medicale, a constatat ca medicul Constantin Ploscaru folosea singura sala de chirurgie operationala in week-end,  pentru o interventie banala, care putea fi rezolvata in sala de tratamente sau putea fi amanata pentru luni. I-a reprosat acest lucru medicului Ploscaru, pe motiv ca, in situatia in care ar fi aparut un caz grav, care ar fi necesitat interventie chirurgicala de urgenta, singura sala disponibila nu ar fi putut fi utilizata imediat din cauza interventiei minore pe care el se pregatea sa o efectueze. A urmat un schimb mai dur de replici intre cei doi, dr.  Ploscaru refuzand sa sisteze interventia, la solicitarea colegului sau, care era seful garzii.

 

Dr. Gheorghe Borcean - presedinte CMR

Dr. Gheorghe Borcean – presedinte CMR

Desi era cunoscut in spital ca o fire impulsiva, reactia acestuia a surprins pe toata lumea, cand a luat un bisturiu pe care il avea la indemana si s-a repezit cu acesta la gatul medicului Emil Barbulescu. Nu a fost vorba doar despre un genst de amenintare, chirurgul Ploscaru ducandu-si gestul pana la capt si taindu-l pe celalalt medic in zona claviculei.

Dupa cum aveau sa constate ulterior colegii care i-au acordat primul ajutor, dar si medicul legist, putin a lipsit ca lama bine ascutita a bisturiului sa-i taie carotida victimei. Medicul Emil Barbulescu a avut nevoie de o interventie chirurgicala pentru suturarea plagii, iar in prezent este in afara oricarui pericol.

Colegul sau agresiv a fost retinut si trimis in arest pentru 24 de ore, dar in aceasta dimineata, instanta a hotarat sa fie cercetat in stare de arest la domiciliu. Acuzatia este una foarte grava, tentativa de omor, stabilindu-se ca leziunea provocata colegului sau i-a pus acestuia viata in pericol.

Cazul a ajuns si in atentia Colegiului Medicilor, al carui presedinte, dr. Gheorghe Borcean, a declarat ca va fi demarata o ancheta.  Acesta a invocat Codul Deontologic al medicilor, care prevede ca defaimarea profesiei prin cele faptuite in timpul sau in afara actului medical atrage raspunderea disciplinara a medicului, precizand ca, in cazul in care se va dovedi ca faptele s-au produs dupa cum relateaza anchetatorii, este vorba despre o situatie in care profesia de medic a fost defaimata.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*